Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Σκηνές από έναν γάμο" (Σοφούλη, από 26/3), "Φεγγίτης" (Κολοσσαίον, από 3/4), "H Κωμωδία των παρεξηγήσεων" (Μέγαρο Μουσικής, 10-14/4), "Art" (Κολοσσαίον, από 28/4), "Το Δείπνο" (Αριστοτέλειον, από 2/5), "Masterclass" (Αριστοτέλειον, από 15/5)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Ο φάρος': μια παραβολή για την εξιλέωση και τη λύτρωση στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Leave a Comment
"Ο φάρος" του Κόνορ Μακφέρσον, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.(13-3-2018)

Παραμονή Χριστουγέννων, στο υπόγειο ενός σπιτιού, σ’ έναν παραθαλάσσιο οικισμό στα βόρεια του Δουβλίνου, ενώ έξω μαίνεται η καταιγίδα, τέσσερις φίλοι κι ένας μυστηριώδης ξένος θα περάσουν τη νύχτα γιορτάζοντας με τον τρόπο που ξέρουν: παίζοντας χαρτιά και πίνοντας.

Ο Σάρκυ έχει επιστρέψει μετά από καιρό, για να προσέχει τον Ρίτσαρντ, τον μεγαλύτερο αδελφό του, που τυφλώθηκε πρόσφατα. Στη γιορτινή βραδιά είναι μαζί τους ο Ιβάν κι ο Νίκυ, φίλοι αδελφικοί, στο ποτό και τις αποτυχίες της ζωής. Κι ένας ακόμη απρόσκλητος επισκέπτης, ο κύριος Λόκχαρτ, που κανείς δεν τον γνωρίζει, ενώ εκείνος μοιάζει να γνωρίζει πολλά.

Ενώ η νύχτα βαθαίνει κι η καταιγίδα θριαμβεύει, οι πέντε άντρες θα παίξουν μέχρι το τέλος, ποντάροντας όλο και περισσότερα: μια πιθανότητα να ξεφύγουν απ’ το παρελθόν τους. Και μια τελευταία ευκαιρία να σώσουν την ψυχή τους.

"Ο φάρος" του Κόνορ Μακφέρσον, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.

Ακροβατώντας ανάμεσα στο θρίλερ, τη μαύρη κωμωδία, τις κλασικές ιστορίες μυστηρίου, το δράμα, τον μαγικό ρεαλισμό, με χιούμορ και ευφυείς διαλόγους, το έργο είναι στην ουσία ένα "μακρύ ταξίδι της νύχτας μέσα στη μέρα". Mια τρυφερή παραβολή για την εξιλέωση και τη λύτρωση.
Ο αγγλικός τίτλος του έργου, "The Seafarer" (O Ναυτικός), είναι δανεισμένος από ένα ομώνυμο ποίημα ανωνύμου, γραμμένο στα αρχαία αγγλικά, στα μέσα του 8ου αιώνα μ.Χ., όπου ένας ναυτικός μιλάει στους στεριανούς για τις οδύνες της ζωής στη θάλασσα και προσεύχεται στον Θεό.

Το έργο έκανε πρεμιέρα το 2006 στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, στο Λονδίνο και ακολούθως το 2007 στη Νέα Υόρκη, στο Μπρόντγουεϊ, και τις δυο φορές σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα και τιμήθηκε με υποψηφιότητες και βραβεία Ολιβιέ και Τόνυ. Έκτοτε, οπουδήποτε ανέβηκε διεθνώς σημείωσε πολύ μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία.

Ο Κόνορ Μακφέρσον (1971- ) είναι ιρλανδός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Έργα του έχουν ανέβει σε όλον τον κόσμο κι έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία. Στην Ελλάδα έχει παρουσιαστεί μόνο "Το Φράγμα" (The Weir), σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη, από την Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης", στη Θεσσαλονίκη, το 2002.

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αθανασία Σμαραγδή
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μανώλης Δούνιας, Έλενα Σκουλά
Παραγωγή: Κάρολος Παυλάκης.
Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Σάρκυ), Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (Ρίτσαρντ), Νίκος Ψαρράς (Ιβάν), Προμηθέας Αλειφερόπουλος (Νίκυ), Αιμίλιος Χειλάκης (Κύριος Λόκχαρτ)

Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 262051)

Κυριακή του Πάσχα 8 Απριλίου 2018, στις 21:00
Δευτέρα του Πάσχα 9 Απριλίου 2018, στις 21:00
Τρίτη 10 Απριλίου 2018, στις 21:00
Τετάρτη 11 Απριλίου 2018, στις 21:00
Πέμπτη 12 Απριλίου 2018, στις 21:00
Παρασκευή 13 Απριλίου 2018, στις 21:00
Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Απριλίου 2018, στις 18:00 και 21:15


Εισιτήρια: 20€ (κανονικό), 15€ (μειωμένο)

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: