Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Σκηνές από έναν γάμο" (Σοφούλη, από 26/3), "Φεγγίτης" (Κολοσσαίον, από 3/4), "H Κωμωδία των παρεξηγήσεων" (Μέγαρο Μουσικής, 10-14/4), "Art" (Κολοσσαίον, από 28/4), "Το Δείπνο" (Αριστοτέλειον, από 2/5), "Masterclass" (Αριστοτέλειον, από 15/5)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Συγγραφής Μονόπρακτου Θεατρικού Έργου Μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων

Leave a Comment
(17-3-2018)

Το 5ο Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης διά του Ομίλου του Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας
και ο Τομέας Θεατρολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης προκηρύσσουν τον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Μονόπρακτου Θεατρικού Έργου για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων (Ημερήσιων Γενικών, Εκκλησιαστικών, Καλλιτεχνικών και Μουσικών)

Σκοπός αυτού του διαγωνισμού είναι να ενθαρρύνει τους μαθητές να εκφράσουν τη συγγραφική τους ικανότητα και την καλλιτεχνική τους ευαισθησία μέσα από τη δημιουργία πρωτότυπων θεατρικών έργων. Ειδικότερα, αποσκοπεί: να γνωρίσουν οι μαθητές το θεατρικό έργο ως λογοτεχνικό είδος, να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά του, να αξιοποιήσουν και να εφαρμόσουν τις τεχνικές της δημιουργικής γραφής, να εξοικειωθούν με την τεχνική της θεατρικής γραφής, να γίνουν εμπνευσμένοι αναγνώστες και συστηματικοί θεατές.

Τα έργα συμμετοχής μπορούν να είναι ατομικά ή και ομαδικά.
Κάθε μαθητής/ομάδα μπορεί να συμμετάσχει με ένα μόνο έργο, το οποίο θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και να μην έχει δημοσιευτεί. Η θεματολογία είναι ελεύθερη.
Ως γλώσσα του διαγωνισμού ορίζεται η ελληνική.
Τα κείμενα θα πρέπει να είναι σε μορφή Word, γραμματοσειρά Times New Roman, το μέγεθος της γραμματοσειράς 12 και το διάστιχο 1,5 γραμμή.

Το κάθε έργο θα πρέπει να σταλεί ταχυδρομικά στην διεύθυνση:
Μανιουδάκη Μαρία
Ταχυδρομική Θυρίδα 614, Ρέθυμνο, Τ.Κ. 74100
ΜΟΝΟ με την ένδειξη "Για τον Διαγωνισμό Θεατρικού Έργου", ΧΩΡΙΣ αναγραφή των στοιχείων του αποστολέα στον φάκελο.

Ο φάκελος που θα σταλεί θα πρέπει να περιέχει:
Πέντε (5) αντίγραφα του θεατρικού έργου, φωτοτυπημένα, ανώνυμα, με μόνη ένδειξη, σε καθένα από αυτά, "Γυμνάσιο" ή "Λύκειο", ανάλογα με το σχολείο φοίτησης του διαγωνιζόμενου.
Μία σύντομη περίληψη του έργου (80-110 λέξεις), επίσης ανώνυμα.
Ένα CD-ROM ή USB-Flash, που θα περιέχει το κείμενο και την περίληψη σε ηλεκτρονική μορφή (ανώνυμα).
Έναν μικρότερο σφραγισμένο φάκελο, εντός του οποίου θα είναι καταγεγραμμένα τα στοιχεία του διαγωνιζόμενου: ονοματεπώνυμο, σχολείο φοίτησης, τάξη, διεύθυνση κατοικίας, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Για την κάθε μία από τις δύο γενικές κατηγορίες του διαγωνισμού (Γυμνάσιο-Λύκειο) θα απονεμηθούν 3 πρώτα βραβεία, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής στον διαγωνισμό.
Τα έργα θα κρίνουν δύο επιτροπές (μία για τα έργα των μαθητών του Γυμνασίου και μία για τα έργα των μαθητών του Λυκείου)
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο του 2018 και η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στο Ρέθυμνο το αμέσως επόμενο διάστημα, σε ώρα και μέρα που θα ανακοινωθεί έγκαιρα.
Στην τελετή της απονομής τα έργα που θα διακριθούν θα παρουσιαστούν με τη μορφή θεατρικού αναλογίου. Τα έργα που θα διακριθούν, καθώς και οι περιλήψεις συμμετοχών που ξεχώρισαν, θα εκδοθούν ηλεκτρονικά, ή, σε περίπτωση που εξευρεθούν έκτακτοι πόροι, σε βιβλίο. 

Με την συμμετοχή στον διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες παραχωρούν για δυο (2) έτη τα πνευματικά δικαιώματα των έργων τους, όσον αφορά την έκδοση, χωρίς καμία περαιτέρω αξίωση. Διατηρούν ωστόσο τα πνευματικά τους δικαιώματα όσον αφορά την παροχή άδειας για διεξαγωγή θεατρικής παράστασης σε οποιοδήποτε σχήμα, ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό, επιθυμούν.

Καταληκτική ημερομηνία αποστολής των συμμετοχών ορίζεται η Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 (σφραγίδα ταχυδρομείου).
Η συμμετοχή στον διαγωνισμό σημαίνει και πλήρη αποδοχή των όρων του.
Για διευκρινίσεις ή περαιτέρω πληροφορίες για τον διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γράφουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: scriptheater.contest@gmail.com

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (αλφαβητικά):
Σοφία Βγενοπούλου: σκηνοθέτης, υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού Θεάτρου
Άλκη Ζέη: συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας
Αγγέλα Καστρινάκη: καθηγήτρια Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, συγγραφέας
Θωμάς Μοσχόπουλος: σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου "Πόρτα"
Ειρήνη Μουντράκη: θεατρολόγος, ιδρύτρια του Greek Play Project
Χρύσα Σπηλιώτη: ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης
Δημήτρης Φοινίτσης: θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, θεατρολόγος

Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής θα ανακοινωθούν αργότερα.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
Μαρία Μανιουδάκη, φιλόλογος, υπεύθυνη του Ομίλου Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας του 5ου Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης
Κασσάνδρα Μπεϊκάκη, φιλόλογος, υπεύθυνη του Ομίλου Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας του 5ου Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης
Μανώλης Σειραγάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Μουσικολογίας-Θεατρολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, σκηνοθέτης, ηθοποιόςΝεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: