Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Σκηνές από έναν γάμο" (Σοφούλη, από 26/3), "Φεγγίτης" (Κολοσσαίον, από 3/4), "H Κωμωδία των παρεξηγήσεων" (Μέγαρο Μουσικής, 10-14/4), "Art" (Κολοσσαίον, από 28/4), "Το Δείπνο" (Αριστοτέλειον, από 2/5), "Masterclass" (Αριστοτέλειον, από 15/5)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Ιούλιος Καίσαρ': ένας ποιητής πολιτικός

Leave a Comment
"Ιούλιος Καίσαρ" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη.(31-3-2018)

Κάθε φορά που τελειώνει μια γιορτή, μια άλλη γιορτή να έρθει ξεκινά.

Ιούλιος Καίσαρας. Ένας γενναιόδωρος στρατηλάτης. Ένας ποιητής πολιτικός. Περνάει τον Ρουβίκωνα. Ο κύβος ερρίφθη. Εξολοθρεύει τον Πομπήιο. Επιστρέφει στη Ρώμη. Άλλοι τον τιμούν ως θριαμβευτή. Άλλοι τον μάχονται ως μελλοντικό τύραννο. Εκείνος μετράει τις δυνάμεις του. Αρχικά αρνείται το στέμμα, και την κατάλυση της δημοκρατίας. Το πλήθος τον αποθεώνει. Η φιλοδοξία του μεγαλώνει. Ο Κάσσιος, ο Βρούτος και άλλοι πολιτικοί αποφασίζουν ν’αντιδράσουν. Δεκαπέντε Μαρτίου. Ο Καίσαρας ακούει τις φήμες ότι η Σύγκλητος θέλει να τον στέψει αυτοκράτορα. Δεν ακούει τα λόγια του μάντη, παραβλέπει τους κακούς οιωνούς. Στο Καπιτώλιο, οι συνωμότες με 23 μαχαιριές δολοφονούν τον Καίσαρα. Ο λαός βρίσκεται σε σύγχυση. Ακούει τον Βρούτο να εξηγεί τα πολιτκά κίνητρα της δολοφονίας, αλλά ακούει και τον Αντώνιο που μιλάει στην καρδιά τους. Ο απόηχος του Ιούλιου Καίσαρα συνεχίζει ν’ ακούγεται δυνατά μέσα στη μάχη του εμφύλιου πολέμου που ξεσπά.

"Ιούλιος Καίσαρ" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη.

Πως αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος ενός ιστορικού μύθου ή μιας μεγάλης προσωπικότητας, σήμερα; Πως ο ζήλος για την υπεράσπιση της δημοκρατίας μπορεί να οδηγήσει σε εμφυλίους και τυραννίες; Πως τα ποτάμια ξεφεύγουν με μεγαλύτερη ορμή, όταν τους θέτεις φράγματα αψηφώντας τον χείμαρρο που πάντα καταφτάνει; Είναι ο λαός πάντοτε ο ευκολόπιστος και ο προδωμένος, αυτός που αγαπά τη δημαγωγία και ενδίδει στον ηγεμόνα; Ή στο τέλος η Ιστορία είναι δυνατότερη από μας και εμείς πηγαίνουμε απλώς με τη ζωή, για να αποφύγουμε τον βαθύ διχασμό;

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης, πλαισιωμένος από τον κρουστό Πέτρο Κούρτη και τους μαθητές του Θεάτρου Τέχνης, εξιστορεί και ερμηνεύει την υπερβατική προσωπικότητα του Καίσαρα, τον δίκαιο Βρούτο, τη στρατιωτική πειθαρχία του Κάσσιου και την καρδιά του Αντώνιου, μέσα σε ένα πολυπληθές θέαμα γεμάτο κινηματογραφικές εικόνες που λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός του Θεάτρου Τέχνης, σαν σε θεατρικό "μονοπλάνο" που εξερευνά τα κίνητρα των πολλών στην ποιητική σκέψη του ενός.

Μετάφραση: Κ. Καρθαίος
Κείμενο παράστασης (πάνω στην μτφρ. Καρθαίου): Ρένος Χαραλαμπίδης, Νατάσα Τριανταφύλλη, Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικοί χώροι: Νατάσα Τριανταφύλλη
Πρωτότυπη μελωδία: Ludovico Einaudi
Δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη-υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Κακάρογλου
Φωτογράφος: Λάμπρος Ρουμελιωτάκης
Σχεδιασμός αφίσας: Souldesign Studio

Ερμηνεύει ο Ρένος Χαραλαμπίδης
Μουσική-κρουστά-Λούκιος: Πέτρος Κούρτης

Συμμετέχουν: Στεφανία Σαμαρά, Απόστολος Κόκκαλης, Μιχαήλ Μελίσσης, Αντώνης Σανιάνος, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Κωνσταντίνος Τσίτσιος, Βασίλης Φακανάς, Αντώνης Χρήστου.

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν (Φρυνίχου 14, Πλάκα, Αθήνα, τηλ. 210 3222464)
Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00, από 12 Απριλίου 2018
Εισιτήρια: Πέμπτη-Παρασκευή: 15€ (κανονικό), 10€ (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ)
Σάββατο-Κυριακή: 16€ (κανονικό), 12€ (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ)Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: