Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Βρωμιά" (Θέατρο Τ, από 4/2), "Αρίστος" (Αθήναιον, από 22/2), "Σκηνές από έναν γάμο" (Σοφούλη, από 4/3), "Το τίμημα" (Αριστοτέλειον, από 13/3)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'O ουρανός και... το παντελόνι του' στο Θέατρο Σταθμός

Leave a Comment
"O ουρανός και... το παντελόνι του", σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη.(3-5-2018)

"Αυτός" -παρά το γεγονός ότι δεν έχει ούτε όνομα- και η Σοφία Αποστόλου -"πρώην καθηγήτρια, απολυθείσα λόγω αλκοολισμού" και "μητέρα φυλακισμένου"- αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία με υποδόριο χιούμορ και ευαισθησία στην έκφραση της συναισθηματικής μνήμης τους και "ξεχωρίζουν".
Εξακολουθούν να "ξεχωρίζουν" ακόμη, τόσο που αναρωτιόμαστε κατά πόσο έχει αλλάξει η δημόσια σφαίρα του σύγχρονου νεοελληνικού μας βίου.

"O ουρανός και... το παντελόνι του", σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη.

Η παράσταση αποτελείται από τον μονόλογο "Αυτός και το παντελόνι του" του Ιάκωβου Καμπανέλλη και το μονοπρόσωπο έργο "Ο ουρανός κατακόκκινος" της Λούλας Αναγνωστάκη. 

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: "Ο "πατέρας" και η "μάνα" του νεοελληνικού θεάτρου: ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και η Λούλα Αναγνωστάκη ενώνουν για πρώτη φορά τη φωνή τους σε ενιαία παράσταση. Παρά το γεγονός ότι στην νεοελληνική κοινωνία συνηθίζεται να δημιουργούνται οπαδοί και δίπολα σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της τέχνης είναι πλέον αντιληπτό ότι αρκετά κοινά στοιχεία χαρακτηρίζουν τους δύο κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς στον πυρήνα της δραματουργίας τους.

Θεματική των έργων τους η μοναξιά, η ενοχή, τα τραύματα και τα αδιέξοδα του έλληνα των μεταπολεμικών χρόνων, το νέο αστικό τοπίο, οι εθνικές και προσωπικές μας διαψεύσεις. Αν η πνευματική καταγωγή του Καμπανέλλη, όπως την ορίζει ο ίδιος σε συνέντευξή του είναι το στρατόπεδο εννοώντας το Μαντχάουζεν, η πνευματική αφετηρία της Αναγνωστάκη είναι σίγουρα ο εμφύλιος μιας και υπάρχει ως ιστορική αναφορά σχεδόν στο σύνολο της δραματουργίας της.

Παρ’ όλο που το έργο και των δύο συγγραφέων εμπνέεται από οικεία δεινά παραμένει αποκαλυπτικό για οποιονδήποτε έχει ζήσει ακόμη και σε τελείως διαφορετικές γεωγραφικές, ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες.

Στον μονόλογο "Αυτός και το παντελόνι του", γραμμένο εξήντα χρόνια πριν, και στο μονοπρόσωπο έργο "Ο ουρανός κατακόκκινος" –που φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από το πρώτο του ανέβασμα– ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και η Λούλα Αναγνωστάκη αντίστοιχα επαληθεύουν για μια ακόμη φορά τη διαχρονικότητα της υπαινικτικής γραφής τους.
Η ανάγκη "Αυτού" στο πρώτο μονόπρακτο "να έχει έναν άνθρωπο" και η "ροπή προς το κακό" της ανθρώπινης φύσης στο δεύτερο γίνονται αφορμή οι ήρωες να έρθουν πιο κοντά, έστω και νοητά, στα πιο αγαπημένα τους αλλά απόντα, για διαφορετικούς λόγους, πρόσωπα: σε μάνα και γιο αντίστοιχα.

Μέσα από την ηχηρή τους απουσία τα σκηνικά πρόσωπα τακτοποιούν τους εσωτερικοκτοποιήσουν με αυτόν τον τρόπο τοια μπορολιτευτικο α οπλουτεργιος ο αδελφος του σπυρουηςύς τους λογαριασμούς, διαφοροποιούνται έστω και για λίγο από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο και «κάνουν τη δική τους επανάσταση».

Ο τίτλος της παράστασης παραπέμπει στο γνωστό ποίημα του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι "Σύννεφο με παντελόνια", όπου ο ρώσος ποιητής πραγματεύεται τα θέματα του έρωτα, της επανάστασης και της τέχνης.

κι αλλάζοντας απόχρωση σαν ουρανός
θα ‘μαι η άχραντη ευγένεια
… ένα σύννεφο με παντελόνια".

Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός σκηνογράφου: Ζώης Οικονόμου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέας Ανδρέου
Φωτογράφος: Πάνος Γιαννακόπουλος
Μακιγιάζ: Make Up Lab by Yiannis Marketakis
Γραφίστας: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς
Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Κουκάς
Παραγωγή: People Entertainment Group Α.Ε.

Θέατρο Σταθμός (Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα, τηλ. 211 4036322)
Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00, από 11 Μαΐου 2018
Εισιτήρια: 15€ (κανονικό), 12€ (φοιτητικό, ΑμεΑ, άνω των 65 ετών), 8€ (ανέργων)Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: