Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Σκηνές από έναν γάμο" (Σοφούλη, από 26/3), "Φεγγίτης" (Κολοσσαίον, από 3/4), "H Κωμωδία των παρεξηγήσεων" (Μέγαρο Μουσικής, 10-14/4), "Art" (Κολοσσαίον, από 28/4), "Το Δείπνο" (Αριστοτέλειον, από 2/5), "Masterclass" (Αριστοτέλειον, από 15/5)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Μετά την πρόβα' και 'Περσόνα' από τον Ίβο βαν Χόβε

Leave a Comment
"Μετά την πρόβα" και "Περσόνα" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σε διασκευή και σκηνοθεσία Ίβο βαν Χόβε.(17-5-2018)

Στο "Μετά την πρόβα", ο σκηνοθέτης Χέντρικ Φόγκλερ οργανώνει τη ζωή του με βάση τους περιορισμούς της πρόβας.

Η δουλειά του τον απορροφά ολοκληρωτικά και έτσι, οι πρόβες μετατρέπονται σε ημερολογιακές καταγραφές. Η πραγματική ζωή όμως δεν μπορεί να μείνει απρόσβλητη από εξωτερικούς παράγοντες. Η αγάπη, η φθορά και ο θάνατος υπεισέρχονται στο φαινομενικά απόρθητο φρούριο των προβών με τη μορφή δύο γυναικών, της Ρέιτσελ και της Άννας.

Στην "Περσόνα", μια ηθοποιός ενώ παίζει πάνω στη σκηνή, παύει ξαφνικά να μιλάει. Στο μυαλό της, οι ρόλοι που υποδύεται ταυτίζονται με τους ρόλους της καθημερινότητας. Για ακόμα μια φορά, η πραγματική ζωή επεμβαίνει βίαια και αποσπά τον άνθρωπο από το ελεγχόμενο, ασφαλές πεδίο του θεάτρου. Η σύγκρουση της ηθοποιού με τις προσδοκίες των άλλων θα οδηγήσει σε μια βαθιά ρήξη με το περιβάλλον της, συμπαρασύροντας τον γιατρό και τη νοσοκόμα που τη φροντίζουν.

"Μετά την πρόβα" και "Περσόνα" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σε διασκευή και σκηνοθεσία Ίβο βαν Χόβε.

Ο διεθνώς καταξιωμένος βέλγος σκηνοθέτης Ίβο βαν Χόβε, από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού θεάτρου, διασκευάζει για τη σκηνή δύο ταινίες του Μπέργκμαν. Έχοντας μελετήσει σε βάθος την εργογραφία του σουηδού δημιουργού και με διασκευές άλλων μπεργκμανικών έργων στο ενεργητικό του, στο δίπτυχο "Μετά την πρόβα-Περσόνα" εξετάζει τη λεπτή γραμμή που χωρίζει τη φαντασία από την πραγματικότητα, το άρρωστο από το λεγόμενο "φυσιολογικό".

Η ένταση, η ασυμβίβαστη διάθεση, αλλά και η βαθιά κατανόηση απέναντι στην ανθρώπινη συνθήκη διαπνέουν αυτά τα δύο έργα, τα οποία εξετάζουν πώς η τέχνη νοηματοδοτεί τη ζωή μας και την κοινωνία. Σε μια σχεδόν γυμνή σκηνή, με μινιμαλιστική απλότητα, ο Ίβο βαν Χόβε βάζει δύο ιστορίες κάτω από το μικροσκόπιο.

Δραματουργία: Peter van Kraaij
Μετάφραση του "Μετά την πρόβα": Karst Woudstra
Μετάφραση του "Περσόνα": Peter van Kraaij
Σκηνικά-φωτισμοί: Jan Versweyveld
Ήχος: Roeland Fernhout
Κοστούμια: An D’Huys

Στο "Μετά την πρόβα" παίζουν: Marieke Heebink, Gijs Scholten van Aschat, Gaite Jansen.

Στο "Περσόνα" παίζουν: Marieke Heebink, Frieda Pittoors, Gijs Scholten van Aschat, Gaite Jansen.

Συμπαραγωγή: Théâtre de la Place (Λιέγη), Théâtres de la Ville de Luxembourg, Maison des arts de Créteil
Σε συνεργασία με: Auteursbureau ALMO bvba
Με ανάθεση από: Josef Weinberger Ltd, London και το Ίδρυμα Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2018
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Παρασκευή 1, Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Ιουνίου, στις 21:00
Εισιτήρια: 35€ (VIP), 25€ (Ζώνη Α'), 20€ (Ζώνη Α' μειωμένο), 20€ (Ζώνη Β'), 15€ (Ζώνη Β' μειωμένο), 15€ (Ζώνη Γ'), 10€ (Ζώνη Γ' μειωμένο)
Διάρκεια παράστασης: 150 λεπτά (με διάλειμμα)
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: