Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Βρωμιά" (Θέατρο Τ, από 4/2), "Αρίστος" (Αθήναιον, από 22/2), "Σκηνές από έναν γάμο" (Σοφούλη, από 4/3), "Το τίμημα" (Αριστοτέλειον, από 13/3)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Σεράγεβο 1914-Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος'

Leave a Comment
"Σεράγεβο 1914-Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος" της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς, σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα.(10-5-2018)

Στις 28 Ιουνίου 1914 στο Σεράγεβο, που βρίσκεται υπό Αυστριακή κατοχή, ο 19χρονος φοιτητής Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφονεί τον διάδοχο του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου Φραγκίσκο Φερδινάνδο και τη σύζυγό του Σοφία.

Η πράξη του, γνωστή ως "η δολοφονία του Σεράγεβο", έγινε η σπίθα που πυροδότησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πιο αιματηρό πόλεμο στην ιστορία του 20ού αιώνα. Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ καταδικάστηκε, λόγω ηλικίας, σε 20 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας και πέθανε από φυματίωση τον Απρίλιο του 1918.

"Σεράγεβο 1914-Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος" της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς, σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα.

Το έργο διαδραματίζεται στο Σεράγεβο το 1914, τις φυλακές της Θεσσαλονίκης το 1917 και το φρούριο Τερεζίν στη σημερινή Τσεχία το 1918. Αν και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, το έργο δε μιλά για γεγονότα. Αν και χρησιμοποιεί ιστορικά και πολιτικά ντοκουμέντα, το έργο δεν είναι ούτε ιστορικό, ούτε πολιτικό δράμα. Πάνω και πέρα από όλα, το έργο με τον παράξενο τίτλο εστιάζει στον άνθρωπο Γκαβρίλο Πρίντσιπ -τον Γκαβράκο για τους φίλους του-, τον άνθρωπο πίσω από τους αντιφατικούς χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν -δολοφόνος, θύτης, τρομοκράτης, ήρωας- αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα πίσω και πέρα από την πράξη που απώτερο στόχο είχε την απελευθέρωση από την Αυστρία και τη δημιουργία γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

Γκαβρίλο Πρίντσιπ. Ένα μπερδεμένο παιδί, θύμα του τόπου και του χρόνου. Ένα αλλοπαρμένο αγόρι που υποστήριζε με πάθος πως "εμείς πρέπει ή να πεθάνουμε στη ζωή ή να ζήσουμε στον θάνατο". Ευαίσθητος, συνεσταλμένος και ασθενικός, ο Γκαβράκο ήθελε να γίνει ήρωας, να μείνει στην ιστορία. Το "Σεράγεβο 1914-Μου είναι μικρός αυτός ο τάφος" είναι η ιστορία του. Μια ιστορία συναρπαστική γεμάτη νιάτα και ιδεαλισμό. Μια ιστορία σαν αστυνομικό μυθιστόρημα, γεμάτη ίντριγκες, συνωμοσίες και εγκλήματα.

Μετάφραση: Ισμήνη Ραντούλοβιτς
Σκηνική εγκατάσταση-κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ
Φωτισμοί: Θάνος Νίκας
Φωτογραφίες-trailer: Momentum Photography/Cinematography
Αφίσα: Μπάμπης Πεΐδης
Παραγωγή: Ars Moriendi

Παίζουν: Δημήτρης Καπετάνιος, Δημήτρης Κρίκος, Χρήστος Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Πυριαλάκος, Κατερίνα Συναπίδου.

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 22, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2315 200200)
Πέμπτη 10, Παρασκευή 11, Σάββατο 12 Μαΐου 2018 στις 21:30, Κυριακή 13 Μαΐου 2018 στις 19:00
Εισιτήρια: 10€ (κανονικό), 8€ (μειωμένο)
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά.Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: