Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 2ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος από το Φεστιβάλ Φιλίππων

Leave a Comment
(16-5-2018)

Το Φεστιβάλ Φιλίππων διοργανώνει το 2ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, στις Κρηνίδες Καβάλας, από 1 έως 21 Αυγούστου 2018.

Το εργαστήριο θα φιλοξενήσει 33 ηθοποιούς, σκηνογράφους, δραματουργούς, σκηνοθέτες, φωτιστές, σε ένα πρωτότυπο διεθνές θεατρικό camp με χαρακτήρα καλλιτεχνικό αλλά και εκπαιδευτικό. Οι δοκιμές και η προετοιμασία της κάθε παράστασης θα είναι ανοιχτές για το κοινό και θα λειτουργούν σαν ανοιχτό εργαστήρι για τους φοιτητές, την τοπική κοινότητα κι όποιον ενδιαφέρεται να τις παρακολουθήσει. Το ίδιο ανοιχτά θα είναι και τα ξεχωριστά workshops τα οποία θα πραγματοποιήσουν οι σκηνοθέτες, παρουσιάζοντας τον τρόπο δουλειάς τους σχετικά με την παράσταση που πρόκειται να δημιουργήσουν.

Οι παραστάσεις του 2ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος:

20 Αυγούστου 2018
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
"Βελλερεφόντης", σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.

Στο εργαστήριο θα επιχειρηθεί μία πρώτη προσέγγιση στον σχετικά άγνωστο μύθο του σημαντικότερου ήρωα της μυθολογίας, πριν τον Ηρακλή. Η ιστορία του εγγονού του πονηρού Σίσυφου, του Βελλεροφόντη, που έγινε κατά λάθος δολοφόνος του αδελφού του, άλλαξε όνομα, εγκατέλειψε τη γενέτειρά του την Κόρινθο και άρχισε μία αναμέτρηση με τη ζωή και τα θηρία της, ανθρώπινα και μυθικά, είναι η ιστορία όλων εκείνων που αποφάσισαν να τα βάλουν με τη Μοίρα και τους Θεούς. Που δάμασαν Πήγασους, σκότωσαν Χίμαιρες, δοξάστηκαν, θέλησαν να ανέβουν στον ουρανό, έχασαν το μέτρο και το δίκιο τους, καταβαραθρώθηκαν και κατέληξαν να περιπλανιούνται στους κάμπους της ζωής.

Χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από τις χαμένες, μερικώς σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη, "Σθενέβοια" και "Βελλεροφόντης" και υλικό από τις πολλαπλές αναφορές στον μύθο, από την Ιλιάδα, μέχρι τον Ησίοδο, τον Πίνδαρο, τον Παυσανία και τον Στράβωνα.

Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης
Παίζουν: Διαμαντής Αδαμαντίδης, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Γιώργος Γλάστρας, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Στέφη Πουλοπούλου.


21 Αυγούστου 2018 
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
"Προμηθέας δεσμώτης: ένα τραγούδι αντίστασης" του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη.
"Μπορεί να είμαι εδώ, καθηλωμένος
με σίδερο στυγνό,
μα θα ’ρθει η μέρα, σίγουρα
που θα προσπέσει ο "Μέγας Άρχων"
σε μένα για να μάθει
ποια βούληση για δύναμη
πρόκειται να σαρώσει τη δύναμή του».

Οι τριτοετείς σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης "Δήλος"-Δήμητρα Χατούπη με την σκηνοθετική καθοδήγηση της Γεωργίας Μαυραγάνη επιχειρούν μια πρώτη σκηνική προσέγγιση του εμβληματικού ποιήματος του Αισχύλου.
Ένας χορός νέων, που ενώ βαθιά μέσα του διψά για επανάσταση, συνεχώς την αναβάλλει καθώς σκοντάφτει όλο και περισσότερο σε κείνη την αντίληψη που θέλει τις επαναστάσεις να αποτυγχάνουν, ή να πνίγονται στο ίδιο τους το αίμα. Είναι λοιπόν εφικτή η αντίσταση; Και για πόσο; Με αυτό λοιπόν τον προβληματισμό αυτοί οι νέοι άνθρωποι θα ξεκινήσουν την αφήγηση και αναπαράσταση του ιερού ποιήματος του Αισχύλου προσπαθώντας να μάθουν αλλά και να δείξουν τι είναι η εξουσία και ποια ακριβώς η δύναμή της.

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Διασκευή: Γεωργία Μαυραγάνη
Επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης


21 Αυγούστου 2018 
Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων και Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
"Βασιλική Β Οιδίπους Ανασκαφή δεύτερη"

Έναν αιώνα μετά την έναρξη των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, δύο ηθοποιοί, ένας σκηνοθέτης, ένας χορευτής κι ένας μουσικός, πραγματοποιούν μια ανάγνωση – ανασκαφή στην κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή "Οιδίπους Τύραννος".
Δημιουργική ομάδα: Θοδωρής Γκόνης, Θανάσης Δήμου, Θέμης Πάνου, Δημήτρης Σωτηρίου, Ανδρέας Γεωργιάδης.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: