Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Δαιμονισμένοι' στο Εθνικό Θέατρο

Leave a Comment
Δαιμονισμένοι του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή(27-1-2017)

"Οι καιροί ήταν περίεργοι· κάτι καινούργιο, κάτι πολύ παρά­ξενο, υπερίπτατο. Στην πόλη μιλούσαν για μας: ότι η παρέα μας ήταν φυτώριο ελευθεροφροσύνης, ακολασίας και αθεϊσμού. Στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά η πιο αθώα, γλυκειά, εύθυμη, φιλελεύθερη παλιοπαρέα".

Σε μια επαρχιακή πολιτεία της τσαρικής Ρωσίας των μέσων του 19ου αιώνα, όπου ανθεί "η ελευθεριάζουσα σκέψη, η ακολασία και ο αθεϊσμός", κάτι μεγάλο είναι στα σκαριά. Η τοπική "πεντάδα" ανακηρύσσεται ως η εκλεκτή που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα της επανάστασης. Η δουλειά που έχει κάνει στην προετοιμασία ξεχωρίζει για τη διακριτικότητα, τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητά της. Το σημείο μηδέν είναι τώρα. Η θεωρία πρέπει να γίνει πράξη. 

"Οι δαιμονισμένοι" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή.

Εξερευνώντας τις ρίζες των ιδεών και των ψυχικών διεργασιών, ο λόγος του Ντοστογιέφσκι παραμένει πάντα επίκαιρος και πύρινος. Σε ένα από τα κορυφαία του μυθιστορήματα, βαθιά πολιτικό ως προς τη σύλληψή του και καθηλωτικό ως προς τους χαρακτήρες και τη δράση του, ο ρώσος μυθιστοριογράφος διαχειρίζεται ζητήματα ηθικής και ιδεολογίας, προκαλώντας τον προβληματισμό με υψηλή αίσθηση πνευματικότητας.

Στην παράσταση, δώδεκα ηθοποιοί, πέντε μουσικοί και μια λυρική τραγουδίστρια συνδιαλέγονται επί σκηνής και δημιουργούν ένα ψηφιδωτό διαφορετικών τεχνών, ερμηνεύοντας ένα θεατρικό ορατόριο.

Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου
Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Διασκευή–δραματουργία επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Video art: Στάθης Αθανασίου
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάνα Τσίχλη
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Αντώνης Κυριακάκης.

Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Μαρία Ζορμπά, Δημήτρης Ήμελλος, Ειρήνη Καράγιαννη, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Κώστας Κορωναίος, Νέστορας Κοψιδάς, Καλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Νιάρρος, Θέμης Πάνου, Δανάη Σαριδάκη, Αντιγόνη Φρυδά.

Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Rex-Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη (Πανεπιστημίου 48, Αθήνα, τηλ. 210 3305074)
Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 19:00, από 2 Φεβρουαρίου 2017

Εισιτήρια: 20€, 15€, 10€ (φοιτητικό), 13€ (Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη)

TRIVIA: Η παράσταση παρουσιάζεται στη Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη, που στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Εθνικού Θεάτρου αποτελεί πλατφόρμα συνομιλίας του θεάτρου με τις άλλες παραστατικές τέχνες.





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: