Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Τα παιδιά του ήλιου

Leave a Comment
Το 1905, ο Μαξίμ Γκόρκι, "συνεχίζοντας από κει που σταμάτησε ο Τσέχωφ", γράφει "Τα παιδιά του ήλιου" ενώ βρίσκεται ακόμα στη φυλακή μετά την αιματηρή καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων στην Αγία Πετρούπολη από τη φρουρά του τσάρου, που πυροδότησε ουσιαστικά την πρώτη ρωσική επανάσταση.

Ο Γκόρκι αφηγείται όσα διαδραματίζονται στο παρηκμασμένο περιβάλλον μιας αστικής έπαυλης, δίνοντας πολιτική διάσταση σε μια "τσεχωφική" ατμόσφαιρα. Οι διανοούμενοι ένοικοι της έπαυλης, ζουν με τα πάθη, τις αδυναμίες και τα θηριώδη υπαρξιακά και κοινωνικά τους ερωτήματα, που τους καταβροχθίζουν, παραμένοντας εμμονικά ανυποψίαστοι για ο,τιδήποτε συμβαίνει πέρα από την μικρή τους πραγματικότητα, ενώ έξω μαίνεται μια φονική επιδημία χολέρας.

Παραπαίοντας μεταξύ γελοιότητας, ζόφου, τρυφερότητας και αθωότητας οι ήρωες του έργου σχεδιάζουν συνεχώς και εκ νέου με ασυγχώρητη ανεδαφικότητα το μέλλον, λειτουργώντας ανελλιπώς με την ίδια αναποτελεσματική και σισύφεια λογική της νοσταλγίας για την ουτοπία που έχει ανεπίστρεπτα χαθεί. Εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμο του ναρκισσισμού τους, "τα παιδιά του ήλιου" δεν θα ακούσουν την απειλητική βοή του εξεγερμένου όχλου που, ξεφρενιασμένα έντρομος από την επιδημία, αναζητά εξιλαστήρια θύματα.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Τα παιδιά του ήλιου" του Μάξιμ Γκόργκι, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.

Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου
Απόδοση-δραματουργική επεξεργασία: Νίκος Μαστοράκης
Σκηνικά-κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Μπιτούνη

Παίζουν:: Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Μάκης Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Φραγκούλης, Αδριανός Γκάτσος, Άρης Ντελία.

Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν"- Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, τηλ. 210 3222760)
Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη έως Σάββατο στις 21:15

Εισιτήρια: Τετάρτη, Παρασκευή: 15, 10 (μειωμένο), 5 (ανέργων)
Σάββατο: 18, 12 (μειωμένο ), 5 (ανέργων)
Κυριακή: 16, 12 (μειωμένο), 5 (ανέργων)
Πέμπτη: 10 (γενική είσοδος)

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: