Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Τέφρα και σκιά

Leave a Comment
"Θα τον ακολουθούσαν και στον γκρεμό, θα “πεφταν και στη θάλασσα αν τους το ζητούσε- είπε. Και θα τραγουδούσαν εν χορώ, φτάνει να “χαν εκείνον για να τους διευθύνει. Ήταν και πολύ φιλόμουσοι όλοι τους- είπε".
Χάρολντ Πίντερ

Το έργο του Πίντερ "Ashes to ashes" ("Τέφρα και σκιά") παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Royal Court του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1996. Το κείμενο λειτουργεί σαν μια κρυπτογραφημένη παραβολή για τη συναίνεση στη βία, για την υπακοή και την ατομική ευθύνη. Δύο νέοι άνθρωποι, ο Devlin και η Rebecca συνομιλούν στο σαλόνι, ένα καλοκαιρινό απόγευμα. Η σχέση τους απροσδιόριστη. Είναι εραστές; Είναι παντρεμένοι; Είναι ο ψυχαναλυτής και η ασθενής του; 

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Τέφρα και σκιά" του Χάρολντ Πίντερ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

Δυο ηθοποιοί-αφηγητές, που κατοικούν σε έναν τόπο φαινομενικά ασφαλή, σταδιακά αυτό-εγκλωβίζονται, ανασύροντας μνήμες οδυνηρών γεγονότων. Αυτή η επώδυνη διαδικασία καθίσταται συνθήκη αναπόδραστη, που εξωθεί τις δυο φωνές να φτάσουν μέχρι το τέλος.
Η παράσταση επιχειρεί να αναδείξει τη δραματουργία του Χάρολντ Πίντερ, διερευνώντας τη διαστολή και τη συστολή του χρόνου, εκδιπλώνοντας μια κινησιολογία που εκτείνεται από την ελεγχόμενη πράξη έως την απόλυτη ακινησία, δίνοντας έμφαση στο ρυθμό και στην μουσικότητα του κειμένου, παρεμβάλλοντας σε αυτή τη θεατρική "διφωνία" επιπλέον φωνές, που ορθώνονται ως φορείς και εκφραστές του πόνου της ανθρωπότητας.

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνικά-κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Ηχητική δραματουργία: Ανρί Κεργκομάρ
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Επιμέλεια σκηνογραφίας: Αδριανός Ζαχαριάς
Βοηθός ενδυματολόγου: Βασιλική Σουρρή
Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιάννης Κλίνης, Ελίνα Ρίζου

Παίζουν: Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου.

Θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι, Αθήνα, τηλ. 210 3474312)
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Εισιτήρια: 14, 10 (φοιτητικό, ανέργων) 
  
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: