Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Οικογένεια Τοτ στη Λάρισα

Leave a Comment
Ο ούγγρος συγγραφέας Ιστβάν Ορκένυ (1912-1979) έγραψε θεατρικά έργα και μυθιστορήματα, με ιδιαίτερα αναπτυγμένο το γκροτέσκο στοιχείο. Γιος εβραίου φαρμακοποιού, σπούδασε κι ο ίδιος χημεία και φαρμακολογία.
Δημοσίευσε την πρώτη του συγγραφική δουλειά Ocean Dance, το 1941. Ένα χρόνο αργότερα στάλθηκε στο ρωσικό μέτωπο και τοποθετήθηκε σε ομάδα καταναγκαστικής εργασίας. Εκεί συνελήφθη, φυλακίστηκε και έγραψε το Voronesh. To 1946 επέστρεψε στη Βουδαπέστη. Από το 1956 έως το 1960 του στερήθηκε το δικαίωμα να δημοσιεύει έργα, λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Έγινε ευρέως γνωστός, λίγο αργότερα, με τις συλλογές διηγημάτων του, όπως το One Minute Stories. To 2004, το Madách Chamber Theatre της Βουδαπέστης ονομάστηκε προς τιμήν του, Örkeny Theater.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Οικογένεια Τοτ του Ιστβάν Ορκένυ, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.

Στο έργο, ο Ορκένυ ασκεί οξεία κοινωνική κριτική με ξεκαρδιστικό τρόπο και υπερασπίζεται με θέρμη την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έμμονη ιδέα του Ορκένυ, είναι η ελευθερία και ρωτάει διαρκώς πόση ελευθερία έχει ο άνθρωπος και κατά πόσο του επιτρέπουν να είναι ελεύθερος οι εκάστοτε εξουσίες. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο έργο αγγίζουν, με σπαρταριστό τρόπο, τη σχέση της εξουσίας με τον ανυπεράσπιστο άνθρωπο. Ο Ορκένυ αναλύει με ιδιοφυή τρόπο τις αντοχές του καταπιεζόμενου πολίτη και μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα όρια αντοχής του.

Απόδοση στα ελληνικά: Ελπίδα Μπραουδάκη, Κώστας Τσιάνος
Σκηνικά-Κοστούμια: Ρίκη Τσικαρδώνη-Εργαστήρι Θεσσαλικού Θεάτρου
Μουσική: Κώστας Τσιάνος
Φωτισμοί: Μάκης Παπατριανταφύλλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Γιαβρής
Γενική φροντίδα: Νίκος Γεωργάκης

Παίζουν: Χάρης Φλέουρας, Φανή Γέμτου, Ασπασία Κοκόση, Πασχάλης Τσαρούχας, Βασίλης Γιαβρής, Ζωή Μουκούλη, Χρήστος Χαλβατζάρας, Χάρης Σώζος.

Μια παραγωγή του Θεσσαλικού Θεάτρου.

Θέατρου του Μύλου, (Ρούσβελτ 59, Λάρισα, τηλ. 2410 533417)
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και 21:00, Κυριακή στις 19:15.
Εισιτήρια: 10, 8 (μειωμένο, ανέργων)

 
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: