Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Η Ηλέκτρα συναντά τις Δούλες

Leave a Comment
Είναι η Ηλέκτρα η ευγενική και θλιμμένη κόρη, που πενθεί για τον αδικοχαμένο πατέρα της ή η στυγερή μητροκτόνος; Είναι η ηρωική αδερφή που σώζει τη ζωή του αδερφού της ή η αδίστακτη ηθική αυτουργός που του οπλίζει το χέρι; Είναι θύμα ή θύτης; Αφέντης ή δούλα;
Κι οι Δούλες, που σχεδιάζουν να σκοτώσουν την Κυρία τους και της κλέβουν τη ζωή μέσα στα παιχνίδια τους; Τη μισούν ή την αγαπούν; Τη θαυμάζουν ή τη φθονούν; Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στη ζωή τους; Είναι έξαλλη τρέλα το σχέδιο να την ξεπαστρέψουν ή συνειδητή και δίκαιη εκδίκηση δύο κοριτσιών της εργατικής τάξης κατά των αφεντικών τους;

Είναι μορφή δικαιοσύνης η αυτοδικία ή έγκλημα; Είναι άμυνα ή επίθεση η δολοφονία ενός δυνάστη; Πόσο διαφθείρει η εξουσία όταν την αποκτάς τελικά και τι έχεις χάσει στη διαδρομή;
Κόντρα στους νόμους της πλοκής και στην εξιδανίκευση των τραγικών ηρώων του ο Σοφοκλής εστιάζει την όψιμη τραγωδία του στο πρόσωπο της Ηλέκτρας και στο πολυκύμαντο ταξίδι της από την ικανότητα να αγαπήσει μέχρι την ψυχρή εκτέλεση και την κατάληψη της εξουσίας.
Κόντρα στους νόμους του θεάτρου ο Ζενέ τοποθετεί μια θεατρική παράσταση μέσα σε ένα θεατρικό έργο.

Και που συναντιούνται αυτά τα δύο κείμενα; Στο παιχνίδι της εξουσίας. Στην εναλλαγή των ρόλων στην εξουσία. Στα σχήματα άσκησης και διεκδίκησής της, έστω κι αν για την Ηλέκτρα είναι παιχνίδι ρεαλιστικό και για τις Δούλες ένα παιχνίδι φαντασίας. Και στις τραγικές επιπτώσεις αυτού του παιχνιδιού.

Δύο γοητευτικά κείμενα για την εξουσία και για τον θρίαμβο της αντιφατικότητας της ανθρώπινης ψυχής, από δύο εξαιρετικούς ψυχογράφους που έζησαν κι έγραψαν με 23 αιώνες απόσταση.

Και για την λύτρωση-κάθαρση, που επέρχεται μόνο με την αποδοχή της αντιφατικότητας αυτής, αφού "η Ηλέκτρα είναι ένα έργο στο οποίο ένας σκηνοθέτης θα μπορούσε νόμιμα να διαμορφώσει τη σημασία του τέλους, είτε προς μια θετική, είτε προς μια αρνητική ερμηνεία χωρίς να παραποιεί το κείμενο" (Buxton, Sophocles (υποσήμ. 44), 29)

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Ηλέκτρα, μια παράσταση βασισμένη στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή και στις Δούλες του Ζαν Ζενέ, σε σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Φωτεινής Σαπουντζή.

Η μετάφραση του κειμένου Οι Δούλες είναι του Οδυσσέα Ελύτη και της Ηλέκτρας της Φωτεινής Σαπουντζή.

Μουσική επιμέλεια: Φωτεινή Σαπουντζή
Σκηνικά–κοστούμια: Βασίλης Τσακιρίδης
Κατασκευή σκηνικών: Κώστας Αμβρακίδης
Κατασκευή αφίσας και προγράμματος: Σταυρούλα Ζουντουρίδου
Οργάνωση παραγωγής: η ομάδα
Χειρισμός φώτων: Βασιλική Ζάρα
Χειρισμός ήχου και βίντεο: Φέλιξ Λέοπολντ.

Κλυταιμνήστρα: Αναστασία Λέοπολντ
Χρυσόθεμη: Μαρία Ηλία
Χορός: Δήμητρα Πάσιου / Κατερίνα Φωτιάδου (διπλή διανομή)
Ηλέκτρα: Αναστασία Χίντζιου
Ορέστης: Σταύρος Μπαρτζόκας
Παιδαγωγός: Βαγγέλης Χαρνταμπίλας.

Μια παραγωγή της θεατρικής ομάδας ΑΛΕΦΕΛΑ.

Στο Aniline Dancetheatre, (Ορφανίδου 5, 7ος όροφος, Θεσσαλονίκη, τηλ 2314 005187, 6978558856)
Κυριακή και Δευτέρα στις 21:30, έως 23 Δεκεμβρίου 2013.
Εισιτήρια: 5.


*** 1 διπλή πρόσκληση για την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου και 1 διπλή για τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου για την παράσταση "Ηλέκτρα", στη Θεσσαλονίκη.
Για συμμετοχή στον διαγωνισμό, κάνετε like στη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/Skinovasies, κοινοποίηση της ανάρτησης και γράφετε το ονοματεπώνυμο και την ημέρα που θέλετε να δείτε την παράσταση, στα σχόλια.
Η ανάδειξη των νικητών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου και οι νικητές θα ειδοποιηθούν με προσωπικό μήνυμα.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: