Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Φθινοπωρινό θεατρικό φεστιβάλ στο Παρίσι

Leave a Comment
Το Festival d' Automne του Παρισιού είναι μια γιορτή των σύγχρονων τεχνών. Στο φεστιβάλ παρουσιάζονται δημιουργίες πειραματικού χαρακτήρα. Κάθε χρόνο, από τον Σεπτέμβρη ως τον Δεκέμβρη, το κοινό έχει την ευκαιρία να δει πάνω από 40 παραστάσεις.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και εκθέσεις εφαρμοσμένων τεχνών.
Μια επιλογή από τις παραστάσεις του φετινού προγράμματος, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Πίστη, αγάπη, ελπιδα του Έντεν φον Χόρβατ, σε σκηνοθεσία Christoph Marthaler.
Γραμμένο το 1933, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, το έργο του Χόρβατ έχει άμεση σύνδεση με τις τωρινές συνθήκες διαβίωσης. Αφηγείται την ιστορία της Elisabeth, μιας γυναίκας που σταδιακά βυθίζεται στη φτώχεια, πέφτοντας θύμα των κοινωνικών δυνάμεων που συνθλίβουν τους ανθρώπους.
Ateliers Berthier. 14-21 Σεπτεμβρίου.

La Femme qui tua les Poissons, εμπνευσμένο από το La Decouverte du Monde της Clarise Lispector, σε σκηνοθεσία Bruno Bayen.
Επιδέξια χρονικογράφος της εποχής της, η Lispector (1920-1977) θεωρείται σημαντική φυσιογνωμία της βραζιλιάνικης λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Τα εβδομαδιαία χρονικά της για την εφημερίδα Jornal do Brazil, —που αντιστέκονται στον κομφορμισμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης και στην πίεση της δικτατορίας— μετατρέπουν τις ιστορίες της καθημερινότητας σε σουρεαλιστικά παραμύθια. Ο Bayen διασκευάζει αυτό το υλικό, για το θέατρο.
Theatre de la Bastille. 17 Σεπτεμβρίου - 14 Οκτωβρίου.

La Resistible Ascension d' Arturo Ui του Μπέρτολντ Μπρέχτ, σε σκηνοθεσία Heiner Muller.
Γραμμένο κατά τη διάρκεια της ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία, το έργο του Μπρεχτ παρουσιάζει τον δικτάτορα σαν ένα μαφιόζο του Σικάγου. Σε αυτή την παραγωγή που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1995 πρωταγωνιστεί ο Martin Wuttke, εμβληματική μορφή του Berliner Ensemble.
Theatre de la Ville. 24-28 Σεπτεμβρίου.

La Cite du Reve, μια διασκευή της νουβέλας L' Autre Cote του Alfred Kubin, σε σκηνοθεσία Krystian Lupa.
Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πρώτη παραγωγή, ο Lupa επιστρέφει στο μοναδικό λογοτεχνικό έργο που έγραψε ο Kubin. Πρόκειται για ένα έργο που επηρέασε τον Κάφκα και τους σουρεαλιστές και  αφορά ένα καλλιτεχνικό ταξίδι προς την Αυτοκρατορία των Ονείρων.
Theatre de la Ville. 5-9 Οκτωβρίου.

Οι μικροαστοί του Μάξιμ Γκόργκι, από το σχήμα tg STAN.
Η ομάδα tg STAN δημιουργήθηκε το 1989. Κάποια από τα χαρακτηριστικά σημεία στον τρόπο εργασίας της ομάδας είναι η χρήση διαφορετικών γλωσσών στις παραστάσεις, η αξιοποίηση της ενέργειας του δαπέδου του σκηνικού χώρου και η έλλειψη σκηνοθέτη, η ύπαρξη συλλογικής σκηνοθεσίας από τους ηθοποιούς της ομάδας. Το έργο του Γκόργκι, γραμμένο το 1904, περιγράφει την ανέμελη καθημερινότητα της ρωσικής αστικής τάξης φωτίζοντας τις σκέψεις τους για τον έρωτα, τη μοναξιά, το γάμο.
Theatre de la Bastille. 30 Οκτωβρίου - 19 Νοεμβρίου.

Όρνιθες του Αριστοφάνη, σε διασκευή και σκηνοθεσία Madeleine Louarn.
Οι Όρνιθες εμφανίζουν όλες τις όψεις της ελληνικής κωμωδίας: λογοπαίγνια και γκάγκς, γκροτέσκο και παράλογο, καθώς και μια δυνατή σάτιρα της αποδυναμωμένης δημοκρατίας. Η σκηνοθέτης και ο χορογράφος Bernardo Montet επιχειρούν μέσα από χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς να συνδέσουν την φιλοσοφική αυτή "φάρσα" με το σήμερα.
La Ferme du Buisson. 22-25 Νοεμβρίου.

Testament, από την ομάδα She She Pop.*
Εμπνευσμένο από τον Βασιλιά Ληρ του Σαίξπηρ, το Testament ανιχνεύει τις σχέσεις μεταξύ των γενεών. Τρεις γυναίκες έχουν προσκληθεί από τους πατέρες τους. Το κείμενο συνυφαίνει προσωπικές σκέψεις με κοινωνικές και οικονομικές θεωρίες για το γήρας και την κληρονομικότητα. Η παράσταση —στην οποία κυριαρχούν οι video προβολές και τα live τραγούδια— είναι ένας ειλικρινής διάλογος πάνω σε μια προβληματική συμφιλίωση.
Les Abbesses. 28 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου.
*H παράσταση θα μεταφερθεί και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των Δημητρίων 2012, τον προσεχή Οκτώβριο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ: http://www.festival-automne.com/program-2012.html


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: