Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Θέατρο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες.

Leave a Comment
Το πρόγραμμα για τη θεατρική περίοδο 2012-2013 στο θέατρο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες:

Όταν έκλαψε ο Νίτσε του Ίρβιν Γιάλομ, σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, Ακύλλα Καραζήση.
Δύο μεγάλες προσωπικότητες του 19ου αιώνα σε κρίση μέσης ηλικίας. Μια εμπνευσμένη διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας. Επί σκηνής ξετυλίγεται η ανθρώπινη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον θεραπευτή και στον θεραπευόμενο, δύο ανθρώπους που ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες και αδυναμίες. Τρεις άντρες ζωντανεύουν το έργο, πότε ως αφηγητές και πότε υποδυόμενοι ρόλους. Οι ποθητές γυναίκες, η εκρηκτική Λου Σαλομέ, η ευάλωτη Άννα Ο., η σταθερή κυρία Μπρόιερ παρουσιάζονται μέσα από τα μάτια και τη φωνή των ανδρών σε μια ιστορία όπου εκείνες έχουν τον πρωταρχικό ρόλο.
Θεατρική διασκευή Ευαγγελία Ανδριτσάνου, επιμέλεια σκηνικού χώρου-κοστουμιών Ελένη Μανωλοπούλου, μουσική Κορνήλιος Σελαμσής, φωτισμοί Αλέκος Γιάνναρος, βοηθός σκηνοθέτη Νικήτας Αναστόπουλος.
Παίζουν: Ακύλλας Καραζήσης (Μπρόιερ), Χάρης Φραγκούλης (Φρόιντ), Νίκος Χατζόπουλος (Νίτσε). 
Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος-Λυκόφως.
Από τις 13 Οκτωβρίου 2012 και για έναν μήνα. 
Τον Σεπτέμβριο η παράσταση θα παιχτεί στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία από 19 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου.

Mistero Buffo του Ντάριο Φο, σε διασκευή και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.
Το βιτριολικά χιουμοριστικό σπονδυλωτό έργο του Ντάριο Φο, Mistero Buffo θα είναι η πρώτη δουλειά της νεοσύστατης ομάδας Επτάρχεια του σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλου με τους μόνιμους συνεργάτες του, ηθοποιούς Αννα Καλαϊτζίδου, Αννα Μάσχα, Κώστα Μπερικόπουλο, Αργύρη Ξάφη, Θάνο Τοκάκη, Γιώργο Χρυσοστόμου σε συμπαραγωγή με τη Λυκόφως. Η ομάδα Επτάρχεια θα παρουσιάσει το Mistero Buffo (1969) ακριβώς με τον τρόπο που επιθυμεί και ο ίδιος ο συγγραφέας, χωρίς σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς. Ο Ντάριο Φο μεταγράφει τις εμβόλιμες κωμικές σκηνές των μεσαιωνικών λειτουργικών δραμάτων στα κείμενα που του χάρισαν το βραβείο Νόμπελ, όπου το θείο και το ανθρώπινο δράμα ξαναδιαβάζονται με τραγικωμικό τρόπο και με έντονο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και καυστική αντιεξουσιαστική σάτιρα. Κάθε παράσταση θα περιλαμβάνει διαφορετικές σκηνές, καθώς ο αριθμός των σκηνών είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορούν να παρουσιαστούν σε μία μόνο παράσταση.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αννα Καλαϊτζίδου, Αννα Μάσχα, Κώστας Μπερικόπουλος, Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Γιώργος Χρυσοστόμου.
Από 12 Νοεμβρίου 2012.

Οι Ζωές των Άλλων του Φλόριαν Χένκελ Φον Ντόνερσμαρκ, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη- Knutsen.
Το θεατρικό έργο του Αλμπερτ Όστερμάγιερ που βασίζεται στην πολυβραβευμένη αριστουργηματική γερμανική ταινία του Φλόριαν Χένκελ Φον Ντόνερσμαρκ Οι Ζωές των Άλλων θα παιχτεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το ανατολικό Βερολίνο του 1984 θα ζωντανέψει μπροστά στα μάτια μας μέσα από την ιστορία του διάσημου θεατρικού συγγραφέα Γκεόργκ Ντρέιμαν και της ηθοποιού συντρόφου του Κρίστα-Mαρία Σίλαντ που παρακολουθούνται από τον κατάσκοπο της Στάζι, Γκερντ Βίσλερ μετά από έμμεση προτροπή του ερωτοχτυπημένου υπουργού Μπρούνο Χέμπφ. Όταν ο κατάσκοπος ως απρόσκλητος "επισκέπτης" και μάρτυρας της ζωής των άλλων αρχίζει να τρέφει αισθήματα συμπάθειας για το ανύποπτο ζευγάρι, τίποτα δεν μπορεί να μείνει πια το ίδιο.
Μετάφραση  Έρι Κύργια, σκηνικά: Κική Πίττα.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Άννα Μάσχα (Κρίστα-Mαρία Σίλαντ), Μανώλης Μαυροματάκης (Γκερντ Βίσλερ), Φάνης Μουρατίδης (Γκεόργκ Ντρέιμαν), Κώστας Μπερικόπουλος (Μπρούνο Χέμπφ), Γιώργος Συμεωνίδης.
Από 30 Νοεμβρίου 2012.

Γράμματα στα κοριτσάκια της Violet Louise.
Η χαρισματική μουσικός και performer Violet Louise παρουσιάζει από την 1η Δεκεμβρίου στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες την παράσταση Γράμματα στα Κοριτσάκια. Μια music performance για τη σκοτεινή πλευρά της δημιουργίας, βασισμένη στις μυστικές επιστολές του Lewis Carroll, συγγραφέα της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, σε ανήλικα κορίτσια.
Σκηνοθεσία–μουσική–ερμηνεία Violet Louise, σκηνικά–κοστούμια Δήμητρα Λιάκουρα, επιμέλεια Κίνησης Pauline Huguet.

Ρωμαίος & Ιουλιέττα (teen spirit) του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή-σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου.
Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η εφηβική παράσταση Ρωμαίος+Ιουλιέττα (teen spirit) του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, ιδωμένη με τη ματιά των εφήβων, ροκ, νεανική, σύγχρονη με όπλο τη σπουδαία γλώσσα του μεγαλύτερου των κλασικών και τη διαχρονική θεματική του.
Με όχημα τον σύνθετο σαιξπηρικό λόγο, αλλά και με τη συνδρομή τολμηρών αισθητικών μέσων, τα οποία "μιλούν" στην καρδιά των εφήβων σήμερα (όπως οι προβολές, η ροκ μουσική, ο σύγχρονος χορός), η παράσταση παρακολουθεί από κοντά τους ήρωες της ιστορίας-ύμνου στον εφηβικό —δηλαδή τον απόλυτο— έρωτα και αναδεικνύει τα ζωντανά ερωτήματα που θέτει το έργο, τα οποία στρέφονται γύρω από έννοιες όπως η πίστη —ερωτική και όχι μόνο—, η ενηλικίωση, η οικογένεια, η βία, η ανθρώπινη επικοινωνία, και πάνω από όλα ο χρόνος.
Μετάφραση Διονύσης Καψάλης, σκηνικά Δημήτρης Τάταρης, κοστούμια Χάρης Σουλιώτης, χορογραφία Βάσω Γιαννακοπούλου, μουσική Δημήτρης Παπαλάμπρου, φωτισμοί Τάσος Παλαιορούτας.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Μαυράκης, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Γιάννης Παναγόπουλος, Βασίλης Σαμπράκος, Στράτος Σωπύλης
Στο βίντεο εμφανίζονται οι Μυρτώ Αλικάκη, Άκις Βλουτής, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Καλλιόπη Τζερμάνη, Κώστας Φλωκατούλας.
Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος-Λυκόφως.

Θέατρο Θησείον. Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, Αθήνα.
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: