Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Βιβλιοπαρουσίαση: Θεατρική γραφή, ένας πρακτικός οδηγός

Leave a Comment
Noel Greig*, Θεατρική γραφή ένας πρακτικός οδηγός, μτφ. Πένυ Φυλακτάκη, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2007.

Πώς μπορεί μια ιστορία να λειτουργήσει πάνω στη σκηνή; Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν πρακτικό οδηγό για όλους όσους ασχολούνται με τη δημιουργία του κειμένου μιας παράστασης. Προσφέροντας μια πληθώρα ασκήσεων, το βιβλίο Θεατρική γραφή εισάγει τον αναγνώστη σε κάθε στάδιο της διαδικασίας με στόχο τη δημιουργία ενός θεατρικού έργου και περιλαμβάνει κεφάλαια που επικεντρώνονται στα ακόλουθα:
- Θέματα και ιδέες
- Δραματικός χαρακτήρας
- Ιστορία-πλοκή
- Δεύτερη γραφή
Αυτές οι πρακτικές ασκήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών: ως ένας λεπτομερής προσωπικός οδηγός για ένα θεατρικό συγγραφέα, ως μια χρήσιμη πηγή όπου μπορεί να ανατρέξει ο δάσκαλος ή ο επικεφαλής ενός θεατρικού εργαστηρίου, ή ως πηγή έμπνευσης για μια ομάδα που αποφάσισε να γράψει συλλογικά ένα έργο. Όλες οι ασκήσεις μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις συνθήκες. Το βιβλίο αυτό αποτελείτο ιδανικό εγχειρίδιο για οποιονδήποτε ασχολείται με τη θεατρική γραφή και ενδιαφέρεται να ζωντανέψει την ιστορία του στη σκηνή.

*O Noel Greig εργάζεται τα τελευταία τριάντα χρόνια ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας. Έχει διδάξει θεατρική γραφή, υποκριτική και ιστορία θεάτρου και σήμερα ασχολείται με το θέατρο για νέους, εργάζεται με ομάδες νέων σε ολόκληρο τον κόσμο και ενθαρρύνει την παραγωγή καινούργιων θεατρικών κειμένων.
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: