Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Καλλιτεχνικός προγραμματισμός Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος 2012-2013

Leave a Comment
Οι αρκετές επαναλήψεις, η δραματοποιημένη λογοτεχνία και οι συντηρητικές επιλογές είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του φετινού ρεπερτορίου του Κ.Θ.Β.Ε. Δεν απουσιάζουν και κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις-εκπλήξεις, που διαφοροποιούν το πρόγραμμα της κρατικής σκηνής από εμπορικές σκηνές του αθηναϊκού κέντρου. Μένει να δούμε αν όσα προγραμματίζονται θα δουν τελικά τα φώτα της σκηνής και δεν θα έχουμε το παράδειγμα των περσινών ακυρώσεων (κυρίως των παραγωγών στο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, που ήταν και αυτές που παρουσίαζαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το περσινό πρόγραμμα).

Το φετινό ρεπερτόριο του θεάτρου περιλαμβάνει:

Αυτά που ξεχωρίζουν
Blasted της Σάρα Κέην, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη.
Η Πατεράκη επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και σκηνοθετεί το τολμηρό έργο της Κέην.

Ο γύρος του θανάτου, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Η γνωστή υπόθεση Παγκρατίδη, το άλυτο μυστήριο του Δράκου του Σέιχ Σου που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη.

Τζοκόντα vs Ντα Βίντσι της Καρίνας Ιωαννίδου, το έργο που κέρδισε το Α΄Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2010, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι. Ο νεαρός σκηνοθέτης έκανε αίσθηση με τις δύο παραστάσεις που σκηνοθέτησε την προηγούμενη θεατρική περίοδο στην Αθήνα: την Παρέλαση της Λούλας Αναγνωστάκη, στο θέατρο του Νέου Κόσμου και την Αγγέλα του Γιώργου Σεβαστίκογλου, το καλοκαίρι του 2012.

Το κύμα του Ρον Τζόουνς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Με αφορμή το πείραμα που έγινε σε ένα σχολείο της Καλιφόρνια στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, ένα σχόλιο πάνω στον ολοκληρωτισμό.

Οι επαναλήψεις
Έλα απόψε…. Στου Μελά. Η επιθεώρηση που εγκαινίασε το θεσμό της "Θερινής Σκηνής" θα επαναληφθεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Βασιλικό Θέατρο. Μια πρωτότυπη σύνθεση επιθεωρησιακών κειμένων και τραγουδιών που σφράγισαν την πορεία αυτού του γνήσια ελληνικού και λαϊκού θεατρικού είδους, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου.
Το Μεγάλο μας Τσίρκο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Μουσική & διεύθυνση ορχήστρας επί σκηνής: Σταύρος Ξαρχάκος. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Αρμένης, Τάσος Νούσιας, Μαρίνα Ασλάνογλου.
Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά, σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη, με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Πήτερ Παν, βασισμένο στο έργο του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, ο οποίος ερμηνεύει και τον ρόλο του Κάπταιν Χουκ. 

Το υπόλοιπο πρόγραμμα
Ο κατά φαντασίαν ασθενής του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τον Γιώργο Κωνσταντίνου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας, του Γιάννη Δαλιανίδη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μεταξόπουλου και μουσική Μίμη Πλέσσα.
Η κάτω Ακρόπολη του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Ιεροκλή Μιχαηλίδη.

Το Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε. θα παρουσιάσει το έργο Imagine - Ο John Lennon oνειρεύεται, σε χορογραφία sinequanon. 
Η Παιδική σκηνή το έργο Χίλιες και μία νύχτες, τη γνωστή ιστορία της Σεχραζάτ και του Αλλαντίν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου.
Η Νεανική σκηνή το έργο Ο Μικρός Ήρως, που βασίζεται στο κλασικό εβδομαδιαίο ανάγνωσμα που έγραψε ο Στέλιος Ανεμοδουράς. Σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης.
Το Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης το έργο Ο Μορμόλης του Ράϊνερ Χάχφελντ, σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη.
Παράλληλα επανιδρύεται η Ποντιακή Σκηνή. Θα παρουσιαστεί το έργο 100 λογιών ζαντίας, που βασίζεται στο έργο Αυτά που είδε ο Μπάτλερ, του Τζο Όρτον. Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Τάσος Παλαντζίδη.

Συνεχίζονται, τέλος, οι ενδιαφέρουσες δράσεις του Κοινωνικού Θεατροπωλείου, του Χώρου Δράσης, του Θεάτρου στα καφέ της πόλης αλλά και το Θέατρο κατ' οίκων. Επιπλέον φέτος σχεδιάζεται και το φεστιβάλ "Ανοιχτή Σκηνή", με συμμετοχές από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: