Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

De Profundis, η αγάπη που δεν τολμά να πει το όνομά της

Leave a Comment
De Profundis, η αγάπη που δεν τολμά να πει το όνομα της
"Κατάφερα να αποδείξω πως, τον φημισμένο από τον κακόφημο τους χωρίζει ένα μόνο βήμα"
Oscar Wilde ( 1854- 1900)

Ο συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, είχε ερωτική σχέση με τον, κατά πολύ νεώτερο του, Άλφρεντ Ντάγκλας- τον επονομαζόμενο Μπόζυ. Ο πατέρας του Μπόζυ, Μαρκήσιος του Κουίνσμπερυ επιτέθηκε στον Ουάιλντ, ισχυριζόμενος πως, ο διασημότερος διανοούμενος της εποχής, είχε διαπράξει το έγκλημα του "σοδομισμού".

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Ουάιλντ σε δύο χρόνια κάθειρξη και καταναγκαστικά έργα. Η δίκη και η καταδίκη του συγγραφέα και ποιητή, με το Νόμο περί Ομοφυλοφιλίας το 1895, αποτελεί ένα μελανό σημείο στην ιστορία της παγκόσμιας δικαιοσύνης. Ο τύπος της εποχής προέβαλλε το θέμα με τρόπο τέτοιο που αμαύρωσε στο έπακρο το όνομα και την φήμη του Ουάιλντ. Οι άθλιες συνθήκες της φυλάκισης του, η δήμευση όλης της περιουσίας του, η στέρηση των παιδιών του, η εγκατάλειψη και η προδοσία, όχι μόνο επιδείνωσαν την ήδη εύθραυστη υγεία του ποιητή αλλά και τον κατέστρεψαν ψυχολογικά. 

Μέσα από το κελί του, έγραψε μια μακροσκελή επιστολή προς τον εραστή του και υπαίτιο —όπως πίστευε— της καταδίκης του. Η ερωτική αυτή επιστολή όπου αναπολεί, απολογείται, καταγγέλλει και φιλοσοφεί, εκδόθηκε μετά τον θάνατό του —αρχικά λογοκριμένη και αργότερα ολόκληρη— με τον τίτλο "De Profundis" (Εκ Βαθέων). 

"De Profundis, η αγάπη που δεν τολμά να πει το όνομά της" του Όσκαρ Ουάιλντ, σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου.

Σε μια παράσταση εμπνευσμένη από το Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων, το κείμενο αυτό γίνεται το μοναδικό υπερασπιστικό στοιχείο ενός δικηγόρου που ζητά από το κοινό μια νέα ετυμηγορία. 

Ερμηνεύει ο Νίκος Νίκας.

Αμφιθέατρο Μουσείου Τυπογραφίας "Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη" (Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, Κτίριο 13-03, Χανιά, τηλ. 28210 80090)

Κυριακή 21, Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Αυγούστου 2016, στις 21:30
Απαραίτητη προκράτηση θέσεων: 6977 293283.






Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: