Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Αυγούστου 2016

Leave a Comment
Θεατρικές προτάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Oι τελειόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος παρουσιάζουν την οπερέτα του Όφενμπαχ "Το τραγούδι του Φορτούνιο", σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Μέσα από διαδοχικές παρεξηγήσεις κι ανομολόγητους έρωτες, το εστιατόριο του Φορτούνιο ανοίγει για να "προσφέρει" στους πελάτες του καλό φαΐ και αγάπη. (Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου, 3/8)

Ένα κορυφαίο έργο της σύγχρονης δραματουργίας, γραμμένο το 1942 στη διάρκεια της ιδιόρρυθμης ναζιστικής κατοχής στη Γαλλία, η "Αντιγόνη" του Ζαν Ανούιγ συνιστά μια μεταφορά για το άτομο και τον αγώνα του απέναντι σε ένα παντοδύναμο, γερασμένο, αυταρχικό κράτος. Σκηνοθετεί η Ελένη Ευθυμίου. (Θέατρο Κήπου, 4, 5, 6/8)

Η "Αριστοφανιάδα" και πάλι στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά στο Θέατρο Κήπου. Ένας ξεκαρδιστικός ύμνος στο συνολικό έργο του Αριστοφάνη. Μέσα σε μιάμιση ώρα, με καταιγιστικούς ρυθμούς παρουσιάζονται μπροστά στα μάτια του κοινού όλοι οι σπουδαίοι ρόλοι, οι κεντρικές συμβάσεις, τα μοτίβα και η δημιουργική ευφυΐα του πατέρα της κωμωδίας. Σκηνοθετεί ο Κώστας Γάκης. (24/8)

Για πρώτη φορά τα τρία μεγάλα θέατρα —το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου— συνεργάζονται σε μια παραγωγή, παρουσιάζοντας την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Κρέων ο Δημήτρης Λιγνάδης, Αντιγόνη η Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη. (Θέατρο Δάσους, 29, 30/8)

Οι Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Τάσος Γιαννόπουλος και Αλμπέρτο Φάϊς, μαζί με 12μελή χορό ηθοποιών και μουσικών, παρουσιάζουν ένα νέο, φιλόδοξο ανέβασμα του έργου του Αριστοφάνη, "Πλούτος". Η σκηνοθεσία και η διασκευή είναι του Γιώργου Κιμούλη. (Θέατρο Δάσους, 31/8, 1/9)


ΑΘΗΝΑ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων περιοδεύει αυτό το καλοκαίρι με την κωμωδία "Επιτρέποντες" του Μενάνδρου, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη. Η δράση μεταφέρεται στην αρχή μιας εποχής όπου όλα αλλάζουν, στις αρχές του 20ου αιώνα, λίγο μετά την βιομηχανική επανάσταση, την belle epoque, τις διεκδικήσεις των δικαιωμάτων των γυναικών από τις σουφραζέτες, την αρχή της αστική ευημερίας και ευρωπαϊκής ανάπτυξης. (Αττικό Άλσος, 24/8)

Η Ομάδα ΘΕ.Α.Μ.Α. —το μοναδικό επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ηθοποιούς με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή του— παρουσιάζει το αρχαιότερο σωζόμενο δράμα (472 π.Χ.) τους "Πέρσες" του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου. (Θέατρο Ρεματιάς, Χαλάνδρι, 24/8)

Η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Ιλίου παρουσιάζει το έργο "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε" του Λουίτζι Πιραντέλλο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Ματαράγκα. Ένας θίασος με επικεφαλής τον σκηνοθέτη–διευθυντή του προσπαθεί να "κατασκευάσει" ένα θεατρικό δράμα, ξεκινώντας από ένα διήγημα του ίδιου του Πιραντέλλο. Ο σκηνοθέτης θέλει να υποτάξει την ιστορία, τα πρόσωπα και τους ηθοποιούς σύμφωνα με τις δικές του αντιλήψεις για το θέατρο. Αυτοί όμως αντιδρούν αγανακτισμένοι με τις συνταγές του σκηνοθέτη, τον διώχνουν από το θέατρο και μένουν μόνοι τους να ζήσουν τα μέρη που υποδύονται... (Άλσος Βεΐκου, 25/8)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: