Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Όρνιθες: η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει

Leave a Comment
Όρνιθες: η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει
Ψηλά στα σύννεφα, άνθρωποι, θεοί, πουλιά και τέρατα ζουν μαζί. Όλοι μαζί.
Η ομάδα των καλλιτεχνών στέλνει τα συλλυπητήριά της στο φόβο, ορμώντας με αγάπη στα λόγια ενός ποιητή που "δεν ντρέπεται για τίποτα".

Έχετε παρατηρήσει πως, όταν σβήνουν τα φώτα στην Επίδαυρο, ακούγονται τα βήματα των ηθοποιών που πλησιάζουν την ορχήστρα και, κάπου στο βάθος, ο ήχος ενός γκιώνη; Αυτή τη φορά, θα ακούσετε και έναν τσαλαπετεινό, μια αηδόνα, έναν κούκο, ένα γεράκι, μια καρδερίνα, έναν ερωδιό… γιατί έρχονται οι "Όρνιθες"! Αποκλειστικά στην Επίδαυρο.

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση "πετάει" για πρώτη φορά στην Επίδαυρο με τα πιο κωμικά πουλιά του Αριστοφάνη: τους "Όρνιθες" (414 π.Χ.), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2016. Οι "Όρνιθες" είναι η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει, να δημιουργήσει ένα νέο κόσμο, να έρθει σε επαφή με την αληθινή του επιθυμία.

Το έργο αφηγείται την ιστορία δύο φίλων, του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη, που εγκαταλείπουν την πόλη τους, την Αθήνα, για να αναζητήσουν μια νέα πολιτεία "μαλακιά και παχουλή σαν πουπουλένιο στρώμα ή σαν την κοιλίτσα του μωρού". Και τη βρίσκουν στη χώρα των πουλιών, που την ονομάζουν "Νεφελοκοκκυγία". Τα πουλιά δέχονται τους δύο ξένους, τους δίνουν φτερά και όλοι μαζί ρίχνονται με ενθουσιασμό στην ανοικοδόμηση ενός τείχους στους αιθέρες, που αποκόπτει την επικοινωνία ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους. Η ευδαιμονία της νέας πολιτείας στηρίζεται σε αυτή την πρωτόγνωρη ιδέα. Φαντασία και πραγματικότητα, άνθρωποι, θεοί και ζώα μπλέκονται μοναδικά σε έναν κόσμο που έχει τη σοβαρότητα του παιχνιδιού, τη ρευστότητα του ονείρου και τη γλυκιά μελαγχολία της ζωής. 

"Όρνιθες" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου.

Μια παράσταση που δοκιμάζει να δει τον Αριστοφάνη με καθαρό βλέμμα, με στόχο να ακουστεί και να αγαπηθεί από την αρχή ο λόγος του αττικού κωμωδού. Ένας θίασος "που θέλει να πετάξει πέφτοντας", που αναζητά, τολμά και αναμετριέται με "μια ευτυχία άπιαστη, τόσο μεγάλη που δεν μπορείς να την πεις και δεν μπορείς να την πιστέψεις".

Μετάφραση: Γιάννης Αστερής
Διασκευή: Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Αστερής
Σκηνικά-κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής
Κίνηση: Amalia Bennett

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Μπιτούνη
Βοηθός σκηνοθέτης: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Βοηθοί σκηνογράφου: Ευαγγελία Θεριανού, Μυρτώ Κοσμοπούλου, Μυρτώ Λάμπρου
Βοηθός μουσικού: Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Βοηθός παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου

Εκτέλεση Παραγωγής: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Κωνσταντίνα Γεωργίου (Polyplanity Productions)
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ο θίασος: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Γρηγορία Μεθενίτη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Νατάσσα Μποφίλιου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί: Μάριος Δαπέργολας, Σοφία Ευκλείδου, Δημήτρης Κλωνής, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Τίγκας.


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2016
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Αυγούστου, στις 21:00

Εισιτήρια: Ζώνη VIP: 45€, Ζώνη Α: 30€, Ζώνη Β: 20€, Μειωμ. 15€
Άνω Διάζωμα: 10€, Μειωμ. 5€, Ζώνη AΜΕΑ.: 5€


Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα, τηλ. 210 9005800)
Σάββατο 17, Κυριακή 18, Τετάρτη 21, Πέμπτη 22 και Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20:30
Εισιτήρια: 40€, 35€, 25€, 15€, 5€ (ανέργων, ΑμεΑ), 10€ (συνοδός ΑμεΑ), 7€ (εισιτήρια ΤετArtης)


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: