Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Μαΐου 2014

Leave a Comment
Μια επιλογή απο τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ομάδα Passatempo παρουσιάζει το έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, "Έγκλημα και τιμωρία", σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή.
Ο φοιτητής της νομικής Ροντιόν Ρομάνοβιτς Ρασκόλνικωφ παίρνει την απόφαση να διαπράξει ένα ‘δίκαιο’ έγκλημα, αφού θεωρεί ότι χάρη σ’αυτό θα μπορούσαν να σωθούν χιλιάδες ζωές. Η αστυνομία δεν διαθέτει στοιχεία για να τον συλλάβει. Από πού θα προέλθει, επομένως, η τιμωρία; Με πέντε ηθοποιούς και ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, η παράσταση οργανώνεται ως μια σύγχρονη ανακριτική διαδικασία. Η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από μαρτυρικές καταθέσεις, αλλά και αναπαραστάσεις καίριων γεγονότων, προκειμένου να διαπιστώσει ο θεατής εάν τελικά η μεγαλύτερη τιμωρία έρχεται από τους άλλους ή από εμάς τους ίδιους. (από 2/5, στο Θέατρο Όρα)

"O κουλοχέρης του Σποκέιν", είναι μια "σκοτεινή" κωμωδία του Μάρτιν ΜακΝτόνα. Ο Καρμάικλ, ένας ανάπηρος και συνεσταλμένος άνθρωπος, ψάχνει εδώ και 32 χρόνια ανάμεσα σε εμπόρους που διακινούν πτώματα, να βρει το κομμένο αριστερό χέρι του και μπλέκει με ένα ζευγάρι νεαρών απατεώνων και έναν ενοχλητικό ρεσεψιονίστα. (Θέατρο Αυλαία, από 7/5)

Το Θέατρο Τέχνης "Ακτίς Αελίου" προτείνει το έργο της γερμανίδας Ντέα Λόερ, "Κλέφτες". Δώδεκα πρόσωπα. Δώδεκα κοινές υπάρξεις χωρίς τίποτα κοινό. Κάποιος είναι στον κήπο. Ένας λύκος. Τους παρακολουθεί. Η αδρανής ανησυχία του αυτόχειρα, τα κατάστιχα των ερώτων στον τοίχο και γύρω σπαρμένα κέρματα. – Οι λύκοι ζουν σε αγέλη, όχι; Το άνοιγμα των προοπτικών: να μάθεις μια ξένη γλώσσα, να διευθύνεις ένα σουπερμάρκετ ή ένα πάρκο άγριων ζώων. Ένας γέρος με καταρράκτη ψάχνει το τηλεσκόπιό του – θέλω να πούμε για τον καιρό. Ένας περίπατος κάτω από μαύρα σύννεφα, μια παρ’ ολίγον γη της Επαγγελίας και η έκτρωση του ρομαντισμού. 43 χρόνια μοναξιά σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, ένα ανύπαρκτο παιδί και ένας δανεικός πατέρας γνωστής ταυτότητας. Πρόσωπα, ασκόπως ερριμμένα, συγκρατούνται σε έναν ματωμένο επίδεσμο, ψηλαφούν την απάτη της αγάπης και ψιθυρίζουν απελπισμένα το τραγούδι του τζιτζικιού. (από 9/5)

Ελλάδα 2014. Η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ο κακός ψεκάζει τους πάντες με μια φόρμουλα που αποβλακώνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει σωτηρία. Κάπου όμως, ανάμεσά σας, ζουν δύο σούπερ-ήρωες που ήρθαν για να σώσουν τον κόσμο. Ποτέ άλλοτε ένα πραξικόπημα δεν φάνταζε ως η μοναδική λύση.
Η συνέχεια στη νέα κωμωδία του Μιχάλη Δαρνάκη και της Μαρίας Λαφτσίδου, "Πραξικόπημα", που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Σοφούλη. (από 16/5)

ΑΘΗΝΑ

Ο Βασίλης Βασιλάκης παρουσιάζει έναν μονόλογο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη "Ήλιος με δόντια". Μια χειμαρρώδης συνειρμική αφήγηση ζωής, που ακροβατεί ανάμεσα στο λογικό και το παράλογο, στο τώρα και στο χθες, με πικρές αναφορές στα "χρηστά ήθη" της ελληνικής επαρχίας, την υποκρισία, τον μίζερο καθωσπρεπισμό. (Booze Cooperativa, από 1/5)

Το Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" και ο καλλιτεχνικός οργανισμός "Αστυθέα" παρουσιάζουν την τραγωδία του Σαίξπηρ "Βασιλιάς Ληρ" στη σκηνή της οδού Φρυνίχου. Με επίκεντρο τον τραγικό ήρωα και περιβάλλον τις σκοτεινές δολοπλοκίες που εξυφαίνονται χάριν της εξουσίας την οποία παραδίδει ο γερασμένος και μωρός βασιλιάς, η παράσταση εστιάζει στην εγκατάλειψη, τη μοναξιά και την "εξ αποκαλύψεως" συνειδητοποίηση από τους ήρωες των απλών, όχι, όμως, και αυτονόητων, αξιών, όπως η αγάπη και η ανθρώπινη φύση καθ' αυτή. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Παπαγιάννης (από 3/5)

Η ομάδα "L.en.teTheatreCom" (Les Enfants Terribles) παρουσιάζει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, για έναν περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, μια θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Jeffrey Eugenides "Αυτόχειρες Παρθένοι". Η πνευματική αποσύνθεση της οικογένειας Lisbon, σε παράλληλη τροχιά με την παρακμή και την αποσύνθεση της κοινωνίας του Detroit κατά τη δεκαετία του '70, εποχή σημαδεμένη από την κατάρρευση των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών που στήριζαν την οικονομία της πόλης, τις μαζικές απολύσεις που ακολούθησαν, την κατάρρευση του κοινωνικού ιστού. (από 4/5)

Tο κλασικό αριστούργηµα του Τσαρλς Ντίκενς, "Ιστορία δύο πόλεων" παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα διασκευασµένο για θεατρική σκηνή. Μια ιστορία για τον έρωτα, την αξιοπρέπεια, την αδικία και την κοινωνική διάκριση. Και όλα αυτά µε φόντο τη µεγαλύτερη επανάσταση που έγινε ποτέ και άλλαξε για πάντα την ιστορία. Σκηνοθετεί ο Μάκης Κατσούλης. (Θέατρο Αργώ, από 9/5)

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: