Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Ο Πινόκιο ζωντανεύει και πάλι

Leave a Comment
Ο Πινόκιο έχει ως θέμα του τη συναρπαστική, όσο και γεμάτη εμπόδια πορεία προς την ενηλικίωση και έχει ως ήρωά του το γνωστό ξύλινο ανθρωπάκι που, παρά τις συμβουλές του πατέρα του Τζεπέτο, παρασύρεται από τον κόσμο του θεάματος,
μαγεύεται από την ομορφιά του χρήματος και γίνεται μια άβουλη μαριονέτα, μέχρι να φτάσει στο τέλος στη συνειδητοποίηση.
Ο Πινόκιο είναι ένας ξύλινος κούκλος που από τη στιγμή της γέννησής του φανερώνει την ξεχωριστή προσωπικότητά του: είναι ταυτόχρονα ώριμος και ανώριμος, πονηρός και αφελής, μικρόψυχος και μεγαλόψυχος, δραστήριος και τεμπέλης· παρά το ξύλινο σκαρί του είναι ένα παιδί που ζει και ονειρεύεται σαν τόσα άλλα. Γύρω του ένας κόσμος μεγάλων, ένας κόσμος συχνά άδικος, όπου ο Πινόκιο θα ζήσει τις δικές του συναρπαστικές περιπέτειες: θα γνωρίσει μια σειρά από αξέχαστα πρόσωπα, θα δει τη μύτη του να μεγαλώνει κάθε φορά που λέει ψέματα, θα αναγκαστεί να χωρίσει από τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα, θα μεταμορφωθεί σε γάιδαρο ή σε σκυλί, θα κινδυνέψει να σκοτωθεί από τα χέρια ψεύτικων φίλων, θα μάθει να επιβιώνει σε κάθε κατάσταση -ακόμα και στην κοιλιά ενός θαλάσσιου κήτους.

Γράφτηκε από τον Κάρλο Κολόντι το 1883 στη Φλωρεντία, την πόλη που έχει συνδέσει, όσο καμία άλλη στον κόσμο, τη θρησκεία με την τέχνη μεγάλων αναγεννησιακών δημιουργών. Φανερά επηρεασμένος από τη λαϊκή σοφία, ο Κολόντι δανείζεται τεχνάσματα από τους θρησκευτικούς μύθους. Έτσι ο Πινόκιο είναι ένα παραμύθι γεμάτο μαθήματα ηθικής που στοχεύουν στην εξέλιξη του ήρωα και δεν βασίζονται στην επιχειρηματολογία αλλά περισσότερο σε "μαγικές απειλές" που για να νουθετήσουν το μικρό αγόρι του ασκούν φόβο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο δεν είχε γραφτεί για παιδιά, αλλά εκδιδόταν τότε σε εφημερίδα για ενήλικες που διασκέδαζαν με τα παθήματα του μικρού ξύλινου ψεύτη. Πολλές προσπάθειες έγιναν να χρησιμοποιηθεί ο Πινόκιο σαν παιδικό παραμύθι, με πιο γνωστή αυτή του Ντίσνεϊ που τον εδραίωσε ως την συμπαθητική μαριονέτα που θέλει να γίνει αγόρι.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Πινόκιο του Κάρλο Κολόντι, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Διασκευή: Γιώργος Μακρής
Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος
Μουσική: Απόλλων Ρέτσος
Στίχοι: Νίκος Μωραΐτης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Ατταριάν

Παίζουν: Γιάννης Σαρακατσάνης, Κατερίνα Γερονικολού, Γιώργος Μακρής, Γιάννης Δενδρινός, Στράτος Παλαιολόγος, Έλλη Χατζεϊπίδου, Νικόλας Πιπεράς, Κωνσταντίνος Ρεπάνης, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Μπέτυ Αποστόλου.

Στο Θέατρο Ακροπόλ, (Ιπποκράτους 9-11, Αθήνα, τηλ. 210 3643700)
Κάθε Σάββατο στις 15:00 & Κυριακή στις 11:30 και 15:00
Εισιτήρια: 12, 10 (παιδικό)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: