Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Η Τρικυμία του Σαίξπηρ για παιδιά

Leave a Comment
Ο Αριελ το καλό πνεύμα που πετάει, οι φίλοι του τα ξωτικά, ο Κάλιμπαν το κακό τέρας, η δίκαιη δούκισσα Προσπέρια που της άρπαξαν τον θρόνο, εκδιώχθηκε από την πατρίδα της κι έμαθε να κάνει μαγικά σ ένα ερημονήσι,
η μεγάλη Τρικυμία που προκαλεί για να τιμωρήσει τους παλιούς της εχθρούς, οι αστείοι ναύτες ναυαγοί με τις ίντριγκες τους αλλά και η σοφία και η καλοσύνη που στο τέλος επικρατούν όπως και η ιστορία αγάπης της Μιράντας και του Φερνάντο που φέρνει την ελπίδα, μπλέκονται όμορφα στο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, όπως και στην διασκευή της Βίλης Σωτηροπούλου που κυκλοφόρησε το 2003 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ο Σαίξπηρ στα έργα του που είχαν σχέση με το θέμα της εξουσίας, και της απληστίας, πρότεινε την εκδίκηση και την τιμωρία. Στην Τρικυμία όμως που είναι και το τελευταίο του έργο, αφήνει την παρακαταθήκη του στους ανθρώπους που δεν είναι άλλη από την κατανόηση, την μεταμέλεια και την συγχώρεση. Αντί για εκδίκηση προτείνει το καλό παράδειγμα έτσι που να μπορέσουν οι αξίες της έντιμης και ηθικής συμπεριφοράς να υπερισχύσουν στον κόσμο.


Η ένταση της περιπέτειας, ο θαυμαστός μαγικός κόσμος, η τρυφερότητα και οι ηθικές αξίες, αλλά και οι γνήσια κωμικές σκηνές, εναλλάσσονται και φτιάχνουν ένα όμορφο παραμύθι για παιδιά και μεγάλους. Τον μαγικό κόσμο του εξωτικού νησιού με τα καλά και κακά ξωτικά κόσμο που τα παιδιά αγαπούν ιδιαίτερα, αγαπούσε και ο ίδιος —ο μεγαλύτερος ποιητής των εποχών— ο Σαίξπηρ γι αυτό και εκεί τοποθετούσε κάποια από τα έργα του.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Βίλης Σωτηροπούλου.

Διασκευή-στίχοι τραγουδιών: Βίλη Σωτηροπούλου
Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Σκηνικά: Ελεωνόρα Μεγεντισίδη
Video Art: Ανδρέας Παπάζογλου
Χορογραφίες: Ελεωνόρα Μεγεντισίδη, Κατερίνα Μπιλάλη

Παίζουν: Δήμητρα Αλπανίδου, Βαγγέλης Ανδρέου, Ανδρέας Βιτωράτος, Άννα Μακρή, Βίλη Σωτηροπούλου, Στέλλα Τροκάνα, Δήμητρα Φεύγα.

Στον Χώρο Τέχνης & Πολιτισμού Λύχνος, (Χαλκιδικής 83, από Ιερά Οδό 59, Αθήνα, τηλ. 211 0121686)
Κάθε Κυριακή στις 11:30
Εισιτήρια: 10, 8 (παιδικό)

 

 
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: