Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Το μυστικό της κυρίας Έλεν

Leave a Comment
Κάποιοι από εμάς έχουμε άλυτες υποθέσεις... Μερικοί τις αντιμετωπίζουμε άμεσα και τις λύνουμε εγκαίρως. Πολλοί από μας όμως τις αφήνουμε σε εκκρεμότητα. Και είναι αυτή η καθυστέρηση που κάνει τη σημασία ζωτική, ιδιαίτερα όταν οι εκκρεμότητες αφορούν σε οικεία πρόσωπα. Σε ανθρώπους του στενού μας περιβάλλοντος στους οποίους δεν είπαμε όσα θέλαμε πραγματικά να πούμε ή απλά δεν προλάβαμε...
Έτσι, πολλές φορές συμβαίνει η ξαφνική απώλεια ενός δικού σου προσώπου να μεγαλώνει την ανάγκη σου να απαντήσεις σε πολλά ερωτηματικά, να πεις όσα δεν μπόρεσες να του πεις όταν ζούσε και να "κλείσεις" τις παρεξηγήσεις μαζί του...
Μια γυναίκα ανοίγει την "αυλαία" στην πολυκύμαντη και ηρωική ζωή της, που διατρέχει όλα τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας της Ελλάδας κατά τον 20ο αιώνα. Η σπάνια αυτή γυναίκα, που ξεκίνησε σαν φτωχοκόριτσο στα Γιάννενα του 1914, και η οποία κατάφερε να γίνει επιτυχημένη αισθητικός, ήταν η ενσάρκωση της θεληματικής προσωπικότητας. Γι’ αυτό πολέμησε παλικαρίσια με τα δυσανάλογα για τη φύση της, αλλά και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία της εποχής της, εμπόδια, που δεν έπαυαν να ορθώνονται μπροστά της σε όλη τη διάρκεια της ζωής της σαν ένα είδος τυραννικής νομοτέλειας. Μέσα από την παρουσίαση της ζωής της γίνονται παράλληλες αναφορές και στα κυριότερα γεγονότα της Ελλάδας κατά τον 20ο αιώνα, ενώ μέσα από αναμνήσεις και flash-back, μαθαίνουμε την ψυχοσύνθεση, τη συμπεριφορά και τον πληθωρικό χαρακτήρα αυτής της γυναίκας. Η "κυρία Έλεν", όπως ήθελε να την αποκαλούν, είχε μία εξαιρετική δύναμη χαρακτήρα, που τη βοήθησε να σταθεί στα πόδια της, να στηρίξει την οικογένεια της παρά τις απώλειες που της στοίχησαν, να βιώσει επανειλημμένα κακουχίες και να κρατήσει επτασφράγιστο ένα μεγάλο μυστικό ακόμη κι από τον ίδιο της τον γιο, έναν συγγραφέα που μάχεται για την ανακάλυψη της αλήθειας στο υπαρξιακό ερωτηματικό του θανάτου. Ένα μυστικό το οποίο  μαθεύτηκε μετά τον θάνατο της.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Το μυστικό της κυρίας Έλεν της Ελένης Ζιώγα, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.

Σε αυτό το εγχείρημα θεατρικής συγγραφής, η Ελένη Ζιώγα εκμυστηρεύεται μια αληθινή οικογενειακή ιστορία, εκείνη της γιαγιάς της και του πατέρα της. Το κείμενο είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Βασίλη Ζιώγα, της πιο ιδιότυπης και από τις σπουδαιότερες δραματουργικές φωνές της μεταπολεμικής περιόδου, Όπως τα κούρντισες Θέ’ μου. Για εκείνον, το μυθιστόρημα, που έγραψε μετά το θάνατο της μητέρας του, ήταν ένας φόρος τιμής, μια χειρονομία αγάπης, αλλά ταυτόχρονα και ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το πιο σημαντικό ίσως πρόσωπο της ζωής του.
Η Ελένη Ζιώγα αποτίοντας το δικό της φόρο τιμής στον πατέρας της, συμπληρώνει την ιστορία όπως την έζησε η ίδια. Και καθώς ερμηνεύει το ρόλο της συνονόματης γιαγιάς της ολοκληρώνει, καθώς πρέπει, τούτη την οικογενειακή υπόθεση.

Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσoυ
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

Παίζει η Ελένη Ζιώγα
Συμμετέχει η Μυρτώ Καρέκου.

Στο Μικρό Παλλάς, (Αμερικής 2, Αθήνα, τηλ. 210 3210025)
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, από 5 Νοεμβρίου 2013.
Εισιτήρια: 15, 12 (μειωμένο)
Διάρκεια: 60΄
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: