Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Η πτωτική άνοδος του Αρτούρο Ούι

1 comment
Το έργο Η πτωτική άνοδος του Αρτούρο Ούι γράφτηκε από τον Μπέρτολτ Μπρεχτ το 1941, σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων, όταν ήταν εξόριστος στη Φινλανδία περιμένοντας τη βίζα για να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Είναι μια σατιρική αλληγορία της ανόδου του Χίτλερ στη ναζιστική Γερμανία. Όλοι οι χαρακτήρες του έργου είναι πορτραίτα προσώπων της πραγματικής ζωής. Ο Αρτούρο Ούι παραπέμπει στον Χίτλερ, ο Ερνέστο Ρόμα —το δεξί του χέρι— στον Ernst Röhm, ο Τζουζέππε Γκίβολα στον Joseph Goebbels. Οι περισσότερες σκηνές του έργου βασίζονται σε αληθινά περιστατικά. Είναι ένα δείγμα γραφής του μπρεχτικού επικού θεάτρου. Ανοίγει με έναν πρόλογο, μια άμεση απεύθυνση στο κοινό.
Στο έργο του Μπρεχτ συγκρίνεται η φασιστική νοοτροπία του Χίτλερ και των πέριξ αυτού, με τη συμπεριφορά του υποκόσμου των συνδικάτων ή των εμπορικών μονοπωλίων της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης της αγοράς. Αποτελεί μια ξεκάθαρη καταγγελία κάθε μορφής ξεγελάσματος ή και στυγνής εκμετάλλευσης του απλού ανθρώπου από τα συνδικάτα του εγκλήματος. Ο Αρτούρο Ούι, έργο σπουδαίο και επίκαιρο όσο ποτέ, συνδυάζει την μπρεχτική διαλεκτική με στοιχεία του γερμανικού καμπαρέ και των αμερικάνικων μιούζικαλς, σε μια παράσταση που φιλοδοξεί να συνδυάσει την ευφορία μιας έντονα ψυχαγωγικής εμπειρίας και μιας σκληρής πολιτικής επιθεώρησης. 
Το έργο του Μπρεχτ ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Η πτωτική άνοδος του Αρτούρο Ούι του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.

Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας
Εικαστικές συνθέσεις προβολών: Βασίλης Παπατσαρούχας
Μουσική: Λουκάς Ερωτοκρίτου 
Κίνηση-χορογραφία: Νάταλι Αμάν
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος 
Μάσκες: Τίνα Παραλή, Γεωργία Παραλή
Κατασκευή αυτοκινήτου: Βασίλης Σακής 
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαίρη Ανδρέου
Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου-Ηλίας Κοτόπουλος.

Παίζουν: Μαίρη Ανδρέου, Θανάσης Κεραμίδας, Μιχάλης Σιώνας, Γιάννης Τσάτσαρης, Παναγιώτης Δόκτωρ, Χάρης Πεχλιβανίδης, Δημήτρης Τσιλινίκος, Μάνος Γαλάνης, Σωτήρης Καρκαλέμης, Κώστας Μπάσης, Σπύρος Σαραφιανός, Ευανθία Σωφρονίδου, Στάθης Βούτος, Παντελής Καλπάκογλου, Γιάννης Σαμψαλάκης, Γιάννης Καραμφίλης, Νεφέλη Ανθοπούλου, Μαρία Μαλούχου, Κώστας Ίτσιος, Κορίνα Βασιλοπούλου, Άννα Μαντά, Τάσος Πανταζής, Αθανασία Γεωργίου.

Στο Βασιλικό Θέατρο, (Πλατεία Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2315 200200)
Τετάρτη, Κυριακή: 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 & 21:00
Εισιτήρια: 15, 12 (εξώστης, λαϊκές, φοιτητικό), 10 (Πέμπτη), 5 (ανέργων)
Διάρκεια: 135΄



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

1 σχόλιο: