Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Ιστορίες εργασιακής τρέλας στο Debrayage

Leave a Comment
Ο γάλλος συγγραφέας Ρεμί Ντε Βος (Remi de Vos) γεννήθηκε στη Δουνκέρκη το 1963. Το 1981 εγκατέλειψε τις σπουδές του για να εγκατασταθεί στο Παρίσι και να παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου. Την ίδια εποχή ζει κάνοντας διάφορες δουλειές: οδηγός ασθενοφόρου, νυχτοφύλακας, εργάτης μεταλλείων, μεταφορέας...
Το 1993 αφιερώνεται στη θεατρική γραφή και κερδίζει την υποτροφία Beaumarchais. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, από την Αλγερία μέχρι τη Νέα Υόρκη, την Παραγουάη και το Βιετνάμ, συχνά με υποτροφίες για τη συγγραφή θεατρικών έργων.
Το 1997 συμμετέχει στη συγγραφή του Andre le magnifique από κοινού με τους ηθοποιούς του έργου, το οποίο και αποσπά πληθώρα βραβείων Moliere: καλύτερου ηθοποιού, καλύτερης δημιουργικής παράστασης, καλύτερης κωμικής παράστασης, αντρικής αποκάλυψης, γυναικείας αποκάλυψης...Μεταξύ των γνωστότερων έργων του, συγκαταλέγονται τα: Debrayage, Conviction Intime, La Camoufle, Jusqu' a ce que la Mort nous Separe, Occident, Sexteit, Beytrouth Hotel και Alpenstock που ανέβηκε στην Αθήνα, στο θέατρο Χώρα το 2008. Εκτός από τη Γαλλία, έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Μόντρεαλ, στο Μιλάνο, στο Μπουένος Άιρες, στη Λίμα, στις Βρυξέλλες, στη Μαδρίτη και αλλού.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Debrayage του Ρεμί ντε Βος, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου.

Ένα σπονδυλωτό κείμενο που σκιαγραφεί με πικρό χιούμορ την αγωνία του ατόμου να επιβιώσει στην Ευρώπη της κρίσης. Η απομάκρυνση του ανθρώπου από σταθερές αξίες και κεκτημένα δικαιώματα, ο φόβος της ανεργίας, η ανατροπή των εργασιακών σχέσων, η κοινωνική περιθωριοποίηση αλλά και οι επιπτώσεις των νέων αυτών δεδομένων στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην ψυχοσύνθεση του ατόμου, αποτελούν τους βασικούς άξονες που συγκροτούν τα θέματα και τους χαρακτήρες του γάλλου συγγραφέα Ρεμί Ντε Βος.
Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνικά-κοστούμια: Όλγα Χατζηιακώβου
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Μαρία Λαζαρίδου
Μουσική: Electro Vampires
Video Art: Γιάννης Πειραλής, Βιργινία Ρηγάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαζαρίδου
Οργάνωση παραγωγής: Πέτρος Κοκόζης

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Νικόλας Μαραγκόπουλος, Τιμολέων Παπαδόπουλος, Σίμος Πατιερίδης, Μίλτος Σαμαράς, Εύη Σαρμή, Χρύσα Τουμανίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

Στο Νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2315 200200)
Τετάρτη, Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη-Σάββατο στις 21:00, Σάββατο στις 18:00.
Εισιτήρια: 15, 12 (φοιτητικό, απογευματινές), 10 (κάθε Πέμπτη).






Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: