Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Ένα σκηνικό μάθημα

Leave a Comment
Το μάθημα (La Lecon), το μονόπρακτο του Ευγένιου Ιονέσκο, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1951 σε μια παραγωγή που σκηνοθέτησε ο Marcel Cuvelier. Από το 1957 παρουσιάζεται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με την Φαλακρή τραγουδίστρια, στο παρισινό Theatre de la Huchette.

Στο μάθημα, ένας καθηγητής, ο οποίος παραδίδει μαθήματα γεωγραφίας, αριθμητικής και γλωσσολογίας σε νεαρές κοπέλες, οδηγεί σταδιακά μια ιδιόρρυθμη μαθήτριά του στην πλήρη υποταγή. Mε την πάροδο του χρόνου η δυσκολία των μαθημάτων μεγαλώνει και η μαθήτρια δεν αντιλαμβάνεται πια το δάσκαλό της.

Το έργο πραγματεύεται την ανικανότητα επικοινωνίας των ανθρώπων και τα απολιθωμένα γλωσσικά σχήματα, τα οποία υποδηλώνουν τον κομφορμισμό και την έλλειψη εσωτερικότητας της αστικής κοινωνίας. Επιχειρεί μέσα από την ανανέωση της γλώσσας, την πραγμάτωση ενός γενικότερου οράματος για τον άνθρωπο, την τέχνη, τον κόσμο. Το μάθημα συνδυάζει το παράλογο του τσίρκου με την τραγικότητα των συμβάντων, αποτελώντας ένα δηκτικό σχόλιο για την πολιτική και την έννομη τάξη.

"Οι ήχοι πρέπει να πιάνονται από τις φτερούγες τους την ώρα που πετάνε για να μην πέφτουν στ' αυτιά των κουφών..."

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Λα λεσόν του Ευγένιου Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Σπύρου Αθηναίου.

Μετάφραση-διασκευή: Βασιλική Τζάμου
σκηνογραφία: Torre Antre Flo
ενδυματολογία: Αγάπη Τσιτιρίδου
graphic art: Κώστας Παυλίδης.

Παίζουν: Κίμων Κουρής, Βασιλική Τζάμου, Κωνσταντίνα Καστέλλου.

Μια παραγωγή του Group Perros.

Στο Δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς, (Μεταμορφώσεως 7, Καλαμαριά)
28, 29, 30 Ιουνίου στις 21:15.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: