Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Βάσσα': η αρχηγός της 'Αγίας Οικογένειας'

Leave a Comment
"Βάσσα" του Μαξίμ Γκόργκι, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.
(25-3-2019)

Ο πατέρας πεθαίνει, μια κληρονομιά, μια επιχείρηση που αναζητά ηγέτη, ο γιος κατασκοπεύει, η νύφη απατά, η μάνα μηχανορραφεί, ο θείος κλέβει, η σύζυγος απατά. Μια δυναστεία που καταρρέει.

Ο Μαξίμ Γκόργκι γράφει το 1910 την πρώτη εκδοχή της "Βάσσα Ζελεσνόβα", την ιστορία μιας σκληρής γυναίκας που, τώρα που πεθαίνει ο σύζυγός της, αναλαμβάνει τα ηνία της οικογένειας αλλά και της οικογενειακής τους επιχείρησης.

"Όλες οι μάνες είναι αμαρτωλές" λέει η Βάσσα.

"Βάσσα" του Μαξίμ Γκόργκι, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι. 

Οι ήρωες του Γκόργκι δεν έχουν χρόνο να φιλοσοφούν περί ζωής και τέχνης· πρέπει να εργάζονται, να λογομαχούν και να ενεργούν. Το έργο παρακολουθεί την αγροτική οικογένεια των Ζελεσνώφ που κατάφερε να ανέλθει κοινωνικά αποκτώντας σταδιακά οικονομική δύναμη, αλλά τώρα καταρρέει επειδή αργοπεθαίνει ο Ζαχάρ, ο άνθρωπος που στάθηκε η κινητήρια δύναμη της οικογένειας. Έτσι η σύζυγός του, η Βάσσα, αναλαμβάνει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης που καταρρέει ενώ είναι πρόθυμη να θυσιάσει τα πάντα -ακόμη και τα ίδια της τα παιδιά- φτάνει να επέλθει η σωτηρία. Το έργο τοποθετεί στο μικροσκόπιο την σκληρή αλλά γεμάτη χιούμορ και ευφυΐα Βάσσα που -αν και αγαπάει υπερβολικά τα παιδιά της- βλέπει πως εκείνα πρόδωσαν κάθε προσδοκία που έτρεφε μέσα της γι' αυτά. Αντί να γίνουν άξιοι συνεχιστές της επιχείρησης, αυτά παλεύουν να πάρουν το μερίδιό τους και να αποχωρήσουν. 

Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν
Διασκευή: Ένκε Φεζολλάρι
Δραματουργικοί σύμβουλοι: Ναταλί Μηνιώτη, Κάτια Σωτηρίου
Σκηνικός χώρος-κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης, Madamme Pelagie
Art Direction: Μαριάνθη Γραμματικού
Βοηθός σκηνοθέτη: Φανή Παρλή
Φωτογραφίες-trailer: Ελπίδα Μουμουλίδου
Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου

Παίζουν: Αθηνά Τσιλύρα, Χρήστος Μουστάκας, Μαρία Καρακίτσου, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Νικόλας Φραγκιουδάκης, Λία Τσάνα, Ορνέλα Λούτη, Άντα Γιαννουκάκη. 

Vault Theatre Plus (Μελενίκου 26, Βοτανικός, Αθήνα, τηλ. 213 0356472
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00, από 27 Μαρτίου 2019
Εισιτήρια: 15€ (γενική είσοδος), 12€ (φοιτητικό, ανέργων)
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά (με διάλειμμα)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: