Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Ο άνθρωπος που γελά': μια μουσικοθεατρική σύνθεση του Θοδωρή Αμπαζή

Leave a Comment
 "Ο άνθρωπος του γελά" του Βίκτωρ Ουγκώ, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή.(17-3-2019)

Λονδίνο, αρχές του 18ου αιώνα. Μια αυστηρά δομημένη, αριστοκρατική κοινωνία με απολύτως διακριτά όρια μεταξύ των τάξεων.

Ο πλούτος και η υψηλή θέση στην ιεραρχία προκαλεί αλαζονεία. Ο λαός, άνθρωποι εξαθλιωμένοι, άβουλοι, τρομοκρατημένοι, χωρίς διάθεση για αντίσταση και κάποιες φορές χωρίς ελπίδα. Σε αυτό το σκληρό περιβάλλον, ο Γκουίνπλεϊν, ένας νεαρός άνδρας με παραμορφωμένο πρόσωπο -ένα μόνιμα χαραγμένο χαμόγελο ως εκδίκηση από τον βασιλιά- βιώνει έναν αγνό και αληθινό έρωτα με την τυφλή Ντία. Η σχέση τους φαίνεται να είναι ό,τι πιο σημαντικό για εκείνον. Ως μέλος ενός θιάσου, σύντομα, θα γίνει διάσημος λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Η τύχη όμως παίζει τα πιο τρελά παιχνίδια: όταν βρεθεί σε σχέση ισχύος και τολμήσει να υψώσει το ανάστημά του θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αναλγησία των ισχυρών.

"Ο άνθρωπος του γελά" του Βίκτωρ Ουγκώ, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή.

Το βαθιά πολιτικό έργο του Ουγκώ αποκαλύπτεται πίσω από ένα θυελλώδες ειδύλλιο, χάρη στη ιδιοφυή γραφή του γάλλου λογοτέχνη. Μια ερωτική υπόθεση ως αφορμή για να βρεθούμε αντιμέτωποι με την ακρότητα της εξουσίας και το αληθινό, αποκρουστικό της πρόσωπο. 

Ο "Άνθρωπος που γελά" δημοσιεύτηκε το 1869, δύο μόλις χρόνια πριν τη εξέγερση της Παρισινής Κομμούνας και μπορεί να μην είχε την άμεση απήχηση άλλων έργων του Ουγκώ, ωστόσο δεν υπολείπεται μεγαλείου. Κάθε ζήτημα -κοινωνική ανισότητα, αλλοτρίωση από την επαφή με την εξουσία, πολιτική ευθύνη του ανθρώπου για παρέμβαση, συντριβή του ατόμου έναντι του συστήματος- λανθάνει και αποκαλύπτεται αριστοτεχνικά πίσω από μια πλοκή που ανάγει τον έρωτα σε κινητήριο δύναμη.

Ακριβώς με τον ίδιο απροσδόκητο μα ουσιώδη τρόπο, αποκαλύπτεται η υπαρξιακή τραγικότητα του ανθρώπου όταν υφίσταται τις στρεβλώσεις της εξουσίας. Σ' αυτή την περίπτωση είναι η μάσκα του εύθυμου σαλτιμπάγκου με το βίαιο και τεχνητό χαμόγελο του κεντρικού ήρωα. Άλλωστε ο άνθρωπος που γελά, δεν γελά ποτέ από επιλογή. Το χαμόγελό του αντικατοπτρίζει την παραμόρφωση που επιφέρει η εξουσία με τον πιο ακραίο και ευθύ τρόπο.

Μετάφραση: Ντορέτα Πέππα
Διασκευή-λιμπρέτο: Έλσα Ανδριανού
Σύνθεση: Θοδωρής Αμπαζής
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτης: Ελεάνα Τσίχλη
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Β' βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Ζαφειροπούλου
Γ' βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Καρδακάρης
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή.

Παίζουν: Θανάσης Ακοκκαλίδης, Νέλη Αλκάδη, Διονύσης Βερβιτσιώτης, Θανάσης Βλαβιανός, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Μαρία Δελετζέ, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Πάρις Θωμόπουλος, Κώστας Κορωναίος, Ελίτα Κουνάδη, Νέστωρ Κοψιδάς, Δαυίδ Μαλτέζε, Ελένη Μπούκλη, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Εβελίνα Παπούλια, Αρετή Πασχάλη, Αιμιλιανός Σταματάκης, Λυδία Τζανουδάκη, Σπύρος Τσεκούρας, Δήμητρα Χαριτοπούλου, Βαγγέλης Ψωμάς.

Μουσικοί επί σκηνής: Γιάννης Αναστασάκης (κιθάρες), Σοφία Ευκλείδη (τσέλο), Θοδωρής Κοτεπάνος (πιάνο), Ιάκωβος Παυλόπουλος (κρουστά), Θάνος Πολυμενέας Λιοντήρης (κοντραμπάσο)

Μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.

Εθνικό Θέατρο-Σκηνή Ρεξ-Κοτοπούλη (Πανεπιστημίου 48, Αθήνα, τηλ. 210 7234567)
Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30, Κυριακή στις 19:00, από 22 Μαρτίου έως 26 Μαΐου 2019
Εισιτήρια: 15€ (Τετάρτη, Πέμπτη), 13€ (Παρασκευή), 18€ (Σάββατο, Κυριακή, πλατεία), 15€ (Σάββατο, Κυριακή, θεωρεία και Α' εξώστης)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: