Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 75 Χρόνια Θέατρο Τέχνης 'Κάρολος Κουν': πρόγραμμα 2017-2018

Leave a Comment
(27-9-2017)

Με προμετωπίδα το δίστιχο του Γιώργου Σεφέρη "Δὲ θέλω τίποτε ἄλλο παρὰ νὰ μιλήσω ἁπλά, νὰ μοῦ δοθεῖ ἐτούτη ἡ χάρη", το Θέατρο Τέχνης 'Κάρολος Κουν' συμπληρώνει φέτος 75 χρόνια δυναμικής καλλιτεχνικής παρουσίας.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της περιόδου 2017-2018 περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την επάνοδο της Μάγια Λυμπεροπούλου στη θεατρική σκηνή, αλλά και την επιστροφή της Μαρίας Καβογιάννη στο Θέατρο Τέχνης έπειτα από 31 χρόνια, τη συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο και την ολοκλήρωση της τριλογίας του Τσίρκα, τη νέα συνάντηση του Βασίλη Παπαβασιλείου με την "Ελένη" του Ρίτσου και τη σκηνική συνύπαρξη της Ρούλας Πατεράκη με τον Γιώργο Νανούρη.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:


ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

6 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου 2017 [Φρυνίχου]
"Relax Minotis", σε κείμενο και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, με τον Βασίλη Παπαβασιλείου και τον Γιάννο Περλέγκα. 
Ο Minotis και ο νεαρός συμβολαιογράφος του, μετά την επιτυχία της περσινής χρονιάς, ξανασυναντιούνται στη σκηνή της Φρυνίχου.

11 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2017 [Υπόγειο]
"Ακυβέρνητες πολιτείες- Η λέσχη" του Στρατή Τσίρκα, σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου. 
Δέκα ηθοποιοί συγκροτούν ένα είδος αφηγηματικής κοινότητας, που όχι μόνο μοιράζεται τους ρόλους του πολυπρόσωπου αυτού μυθιστορήματος, αλλά και αφηγείται την περιπέτεια της συγγραφής του και την αγωνία του συγγραφέα, καθώς ενσωματώνονται αποσπάσματα από την αλληλογραφία του Τσίρκα και από "Τα ημερολόγια της τριλογίας".
Παίζουν: Θανάσης Βλαβιανός, Παντελής Δεντάκης, Θανάσης Δήμου, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιώτα Μηλίτση, Ηλέκτρα Νικολούζου, Δημήτρης Πασσάς, Ερατώ Πίσση, Μάνος Στεφανάκης.

16 Νοεμβρίου 2017 έως 21 Ιανουαρίου 2018 [Υπόγειο]
"Η επανένωση της βόρειας με τη νότια Κορέα" του Ζοέλ Πομμερά, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.
Μικρές ιστορίες-εικόνες που μιλούν με μελαγχολία, σκληρότητα, μεταφυσική διάθεση αλλά και πολύ χιούμορ για το αδιέξοδο της αγάπης. Της αγάπης που δεν καταφέρνει να επανενώσει ποτέ πραγματικά "τη Βόρεια με τη Νότια Κορέα". Της αγάπης που είναι αλληλένδετη με την απώλεια. 
Παίζουν: Γεράσιμος Γεννατάς, Κλέων Γρηγοριάδης, Ιωάννα Μαυρέα, Λουκία Μιχαλοπούλου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Θεοδώρα Τζήμου, Θάνος Τοκάκης.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

15 Νοεμβρίου 2017 έως 14 Ιανουαρίου 2018 [Φρυνίχου]
"Ακυβέρνητες πολιτείες-Αριάγνη" του Στρατή Τσίρκα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη.
Το δεύτερο μέρος της τριλογίας μέσα από τη ματιά του Γιάννη Λεοντάρη παρουσιάζεται με τη δομή performance, με οδηγό έναν κονφερανσιέ. Τα πρόσωπα της "Αριάγνης" ως ιεροί νεκροί, φέρουν επάνω τους την Ιστορία αλλά και την ποιητικότητα του σώματος που πάσχει και αντιφάσκει με τον εαυτό του. Έτσι κι αλλιώς η θεατρική πράξη συνομιλεί με την ιερότητα αυτού που πια δεν ζει. Πολύ περισσότερο αυτό το κάνει η Ιστορία. 
Παίζουν: Θανάσης Βλαβιανός, Παντελής Δεντάκης, Θανάσης Δήμου, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιώτα Μηλίτση, Ηλέκτρα Νικολούζου, Δημήτρης Πασσάς, Ερατώ Πίσση, Μάνος Στεφανάκης.

31 Ιανουαρίου έως 4 Μαρτίου 2018 [Φρυνίχου]
"Ακυβέρνητες πολιτείες-Νυχτερίδα" του Στρατή Τσίρκα, σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη. 
Η "Νυχτερίδα", το τρίτο μέρος της Τριλογίας του Στρατή Τσίρκα, εκτυλίσσεται στη δίνη των γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καλύπτοντας την περίοδο που σημαδεύεται από την εξέγερση του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή, τη βίαιη καταστολή του κινήματος του Ναυτικού τον Απρίλη του ‘44, για να καταλήξει στα γεγονότα της Συμφωνίας του Λιβάνου.
Παίζουν: Θανάσης Βλαβιανός, Παντελής Δεντάκης, Θανάσης Δήμου, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιώτα Μηλίτση, Ηλέκτρα Νικολούζου, Δημήτρης Πασσάς, Ερατώ Πίσση, Μάνος Στεφανάκης.


ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

16 Οκτωβρίου 2017 έως 31 Μαρτίου 2018 [Υπογειο]
"Οίκος Μακ-Μπεθ" του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη
Ένα πολιτικό, ψυχολογικό θρίλερ για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικότητα. Σε ένα τοπίο άμεσου μέλλοντος, αλλά και σκοτεινού μεσαίωνα, η άνοδος στην εξουσία, στο στέμμα ή στην αρχηγία του κράτους, έχει τους ίδιους κανόνες εδώ και αιώνες.
Παίζουν: Γιάννα Μαλακατέ, Ηρώ Κωστή, Γιώργος Σταυριανός.

18 Νοεμβρίου 2017 έως 1 Απριλίου 2018 [Φρυνίχου]
"Ελένη" του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.
"…και οι άνθρωποι, αθώοι, να χώνουν τις φουρκέτες των μαλλιών μες στα μάτια τους, να χτυπούν το κεφάλι στον πανύψηλο τοίχο, γνωρίζοντας βέβαια πως ο τοίχος δεν πέφτει ούτε ραγίζει καν, να δουν τουλάχιστον μέσα από μία χαραμάδα λίγο γαλάζιο ασκίαστο απ’ το χρόνο και τη σκιά τους."
Ερμηνεύει ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

20 Νοεμβρίου 2017 έως 27 Μαρτίου 2018 [Φρυνίχου]
"Προς Ελευσίνα" του Παύλου Μάτεσι, σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη. 
Όταν η Μητέρα πεθαίνει, η Οικογένειά της αναλαμβάνει να την επιστρέψει στην Πατρίδα της. Στο μυητικό ταξίδι τους, η Μητέρα θα τους συνοδεύει από ψηλά. Στο εμβληματικό έργο του Μάτεσι η κάθοδος στον Άδη είναι η ανάληψη στο φως και στη γνώση. Οι ήρωες του έργου "πορεύονται με ανάγκη και αντοχή προς Ελευσίνα", αφήνονται στα μυστήρια του θανάτου, ώσπου κερδίζουν αυτό το θαύμα που λέγεται Ζωή.
Παίζουν: Μαρία Καβογιάννη, Γιάννης Κοκιασμένος, Δημήτρης Δρόσσος, Μαρία Μαμούρη, Αθανάσιος Μυλωνόπουλος.
Στην παράσταση συμμετέχουν σπουδαστές του Θεάτρου Τέχνης.

4 Δεκεμβρίου 2017 έως 27 Μαρτίου 2018 [Υπόγειο]
"Ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν" (μετεγγραφή για δύο πρόσωπα βασισμένη στο "Murder in the cathedral", του T.Σ. Έλλιοτ), σε μετάφραση Γιώργου Σεφέρη και σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.
Η Ρούλα Πατεράκη και ο Γιώργος Νανούρης για πρώτη φορά συναντιούνται στη σκηνή του ιστορικού Υπογείου του Θεάτρου Τέχνης που ενώνει τις δυνάμεις του με την Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου

8 Φεβρουαρίου έως 1 Απριλίου 2018 [Υπόγειο]
"Δούλες" του Ζαν Ζενέ, σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.
Πενήντα ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή τους στο Θέατρο Τέχνης, (σκηνοθεσία Δ. Χατζημάρκος, μετάφραση Ο. Ελύτης, 1968) οι "Δούλες" ξαναστήνουν το άγριο, απελπισμένο αλλά και τρυφερό παιχνίδι τους στη σκηνή του Υπογείου. Ένα σκληρό και ποιητικό έργο για την εξουσία, την καταπιεσμένη οργή, τη βία αλλά και τη βαθιά ανάγκη του ανθρώπου να ονειρεύεται ότι μπορεί να ξεφύγει από αυτό που έχουμε μάθει να αποκαλούμε "μοίρα".
Παίζουν: Κάτια Γέρου, Κωνσταντίνα Τάκαλου κ.ά.

Απρίλιος-Μάιος 2018 [Φρυνίχου]
"Ιούλιος Καίσαρας" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Νατάσσας Τριανταφύλλη.
Ο μύθος του Ιούλιου Καίσαρα απέναντι στο τίμιο πνεύμα του Βρούτου, μπροστά σ’ έναν πάντοτε ευκολόπιστο και πάντα προδομένο λαό, όπως εξιστορείται και ερμηνεύεται από έναν ηθοποιό μπροστά στους θεατές του. Όλους τους ρόλους του έργου ερμηνεύει ο Ρένος Χαραλαμπίδης.

Απρίλιος-Μάιος 2018
"Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης" του Έντεν Φον Χόρβατ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.
Η δράση του έργου τοποθετείται χρονικά την περίοδο του μεσοπολέμου λίγο πριν την άνοδο του ναζισμού στην Ευρώπη. Το πολιτικό σκηνικό μέλλεται να αλλάξει δραματικά, οι άνθρωποι όμως προς το παρόν ζουν ευτυχισμένοι στην ηθελημένη άγνοιά τους – χορεύοντας, φλερτάροντας και φλυαρώντας άσκοπα, ενώ το τέρας του φασισμού παραμονεύει απειλητικά.
Παίζουν: Μάγια Λυμπεροπούλου, Ναταλία Τσαλίκη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Θάνος Τοκάκης, Νίκος Αλεξίου, Δημήτρης Δεγαϊτης κ.ά.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

12, 19, 26 Οκτωβρίου και 2 Νοεμβρίου 2017
"Νέκυια-Εκ-Σταση", σε σύλληψη, σκηνοθεσία και μουσική σύνθεση Φένιας Παπαδόδημα. 
Μουσική αφήγηση σε κείμενα Ομήρου και Παπαδιαμάντη.

6, 7, 13 και 14 Νοεμβρίου
"Αγαμέμνονας. Αισχύλος/Ευριπίδης", σε σκηνοθεσία, απόδοση και συρραφή κειμένων Κωνσταντίνου Χατζή. Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κουμεντάκης
Για 2 ηθοποιούς και ένα βιολί επί σκηνής
Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργος Παπαπαύλου. Βιολί: Διονύσης Βερβιτσιώτης.

31 Ιανουαρίου και 1, 2, 3 και 4 Φεβρουαρίου 2018
"Σπήλαιο", μια σύγχρονη όπερα σε concept, κείμενο και σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου και μουσική Τηλέμαχου Μούσα. 

10 Ιανουαρίου έως 28 Μαρτίου 2018
"Duende"
Μια διάλεξη μετά μουσικής, με θέμα το πάθος.
Στην παράσταση, το κείμενο "Ντουέντε" του Λόρκα συνυπάρχει με μελοποιημένα από τον Σταμάτη Κραουνάκη ποιήματά του.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
29 Οκτωβρίου 2017 έως 1 Απριλίου 2018 [Φρυνίχου]
"Ρομπέν των δασών", σε θεατρική διασκευή Ανδρέα Φλουράκη και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαϊτη.
Μια περιπέτεια εποχής, γεμάτη χιούμορ και ανατροπές.Μια υπέροχη ιστορία που μιλά για τη δύναμη του καλού, τη δικαιοσύνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη.
Παίζουν: Δημοσθένης Φίλιππας, Αυγουστίνος Κούμουλος, Ντάνυ Γιανακοπούλου, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Δημήτρης Δεγαίτης, Βασίλης Φακανάς, Μαριέλλα Δουμπού κ.ά.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
5 Νοεμβρίου 2017 έως 1 Απριλίου 2018 [Υπόγειο]
"Ο δόκτωρ Τζέκιλ και Κύριος Χάιντ" του Ρόμπερτ Στίβενσον, σε σκηνοθεσία Θανάση Δόβρη και Βασίλη Μαυρογεωργίου. 
Παίζουν: Θανάσης Δόβρης, Κωσταντίνος Ευστρατίου, Αριάδνη Καβαλιέρου, Πάνος Μπιρμπατάκος.
Στην παράσταση συμμετέχουν σπουδαστές του Θεάτρου Τέχνης.




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: