Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Μηνολόγιο Σεπτεμβρίου 2017

Leave a Comment
Θεατρικές προτάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα (2-9-2017)

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το "Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου" επιστρέφει για δύο παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Μια μουσική παράσταση με θέμα τη ζωή και το έργο του Νίκου Καββαδία, σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. (Θέατρο Κήπου, 5-6/9)

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την αμφίσημη και πικρά ειρωνική "Άλκηστη" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. Η παράσταση επιχειρεί να αναδείξει τη συνύπαρξη του ρεαλισμού και της ποίησης, του πικρού σαρκαστικού χιούμορ και της αγωνίας του ανθρώπου μπροστά στον Θάνατο. (Θέατρο Δάσους, 6/9)

Οι "Επτά επί Θήβας" του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ολοκληρώνουν το ταξίδι τους -μετά από διετή καλοκαιρινή περιοδεία- στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Στην πολιτική τραγωδία του Αισχύλου, που σκηνοθετεί ο Τσέζαρις Γκραουζίνις και μεταφράζει ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας, τον ρόλο του Ετεοκλή ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου. (13-16/9)

Με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, ο Βασίλης Βασιλάκης παρουσιάζει -σε συνεργασία με την ομάδα Mist- τον "Καπετάν Μιχάλη". (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, 21-24/9)

Ο Μάκης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Χρυσοστόμου επιδίδονται σε ένα απολαυστικό ρεσιτάλ εναλλαγής ρόλων στην κωμικοτραγωδία της Μαρί Τζόουνς "Πέτρες στις τσέπες του" (Αριστοτέλειον, από 22/9)

Η Ιώ Βουλγαράκη διασκευάζει και σκηνοθετεί το "Ορλάντο" της Βιρτζίνια Γουλφ. Η παράσταση τοποθετεί την Ορλάντο σε ενεστώτα χρόνο, στο "εδώ" και στο "τώρα" λίγο πριν το τέλος της. Σε μια οριακή στιγμή σαν αυτή, μας αφηγείται τις κορυφαίες εποχές της ζωής της σε μια ύστατη προσπάθεια για ανθρώπινη επαφή. (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, 28/9-1/10)

Το "Τέλος του παιχνιδιού" του Σάμουελ Μπέκετ, σε συμπαραγωγή Πειραματικής Σκηνής της "Τέχνης" και Θεάτρου Τ, επανέρχεται για έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων, στο Θέατρο Τ. Με το υπόγειο όσο και ανελέητο χιούμορ του ο Μπέκετ καταγράφει όλον τον παραλογισμό της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά και την απόλυτη ανάγκη της επαφής με τους άλλους. Σκηνοθετεί η Γλυκερία Καλαϊτζή. (από 30/9)

ΑΘΗΝΑ

Το Θέατρο Πορεία ξεκινά τη νέα σεζόν με τη "Μήδεια" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Η παράσταση τοποθετεί τον Ευριπίδη σε έναν παράλληλο διάλογο με το σενάριο του Πιέρ-Πάολο Παζολίνι για το ομώνυμο έργο του, το έργο του Heiner Muller "Μήδειας υλικό" και τη "Μήδεια" του Ανούιγ. (5-17/9)

Η ομάδα Kursk και ο "Lenz" του Georg Büchner επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του Bios. Το κείμενο προέκυψε από τη συνάντηση του ψυχισμού του Büchner με τα πραγματικά ημερολόγια του πάστορα Oberlin. Καταγράφει την περιπέτεια μιας ταραγμένης ψυχής. Την πορεία ενός ευαίσθητου μυαλού μέχρι να γίνει "κανονικό". Σκηνοθετεί ο Χάρης Φραγκούλης. (από 20/9)

Το έργο "Μόνος κόσμος", σε σκηνοθεσία Αλέξιου Κοτσώρη, ανεβαίνει για λίγες παραστάσεις στο Βρυσάκι. Μια γυναίκα συνδέεται με την ποίηση μέσα στον χρόνο και αφήνεται στην δική της ψυχική απομόνωση, στο μοναδικό καταφύγιο, στον μόνο κόσμο που θέλει. Το τότε και το σήμερα, το εδώ και το πάντα, βρίσκονται σε επικοινωνία και σύνδεση με την ζωή της ποιήτριας Emily Dickinson. Στην παράσταση αποτυπώνεται μέσα από επιστολές, ποιήματα και αναφορές, μία ταύτιση με τη ζωή της σήμερα. (από 20/9)

Ο "Χαρτοπόλεμος", η παράσταση που ξεχώρισε την περασμένη άνοιξη, επανέρχεται στο Θέατρο Γκλόρια Μικρό. Το κωμικοτραγικό θρίλερ που έγραψε ο Βαγγέλης Ρωμνιός και σκηνοθέτησε ο Γιώργος Παλούμπης, σκορπά στον αέρα τις στάχτες μιας ολόκληρης κοινωνίας. (από 26/9)




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: