Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Προγραμματισμός Β’ Σκηνής Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας (Σεζόν 2017-2018)

Leave a Comment
(13-9-2017)

Η Kart Productions, η σκηνοθέτης Μαρία Ξανθοπουλίδου και ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μυλωνάς, αναλαμβάνουν για δεύτερη χρονιά τη διεύθυνση της Β΄ σκηνής του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας
και παρουσιάζουν ένα πολυποίκιλο ρεπερτόριο με βασικό άξονα θεατρικές παραστάσεις αλλά και παράλληλες δράσεις μουσικής.

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

25 Οκτωβρίου 2017 έως 1 Φεβρουαρίου 2018 (Τετάρτη, Πέμπτη)
"Dostoyevskaya metro station" (παράσταση βασισμένη στο έργο του Ντοστογιέφσκι), σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά.
Σε μία εμφανώς μεταβατική στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας, εν αναμονή της επερχόμενης δυστοπικής πραγματικότητας που προκαλεί στα άκρα την ανθρώπινη ύπαρξη, τέσσερις ηθοποιοί με όχημα το αιχμηρό χιούμορ του Ντοστογιέφσκι, διαπραγματεύονται τη σύνδεση του χθες με το σήμερα, ατενίζοντας το αύριο κατάματα. Πρόκειται για μία σκηνική σύνθεση, το κείμενο της οποίας προκύπτει από τη δραματουργική επεξεργασία τεσσάρων διηγημάτων της ώριμης περιόδου του συγγραφέα: "Μια αισχρή ιστορία", "Κροκόδειλος", "Μπαμπόκ", "Το όνειρο ενός γελοίου".
Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Μποζά
Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Αδριάνα Ανδρέοβιτς, Ελένη Ανδριακοπούλου, Κώστας Κουτρουμπής, Χάρης Μπαλασόπουλος.

6 Νοεμβρίου 2017 έως 6 Φεβρουαρίου 2018 (Δευτέρα, Τρίτη, Κυριακή)
"Ο Αμπιγιέρ" του Ρόναλντ Χάργουντ, σε σκηνοθεσία Μανώλη Δούνια.
Στο έργο παρουσιάζεται η ιδιόμορφη συναισθηματική σχέση του Σερ, ενός πρωταγωνιστή που τα καλύτερά του χρόνια είναι πια πίσω του και του Νόρμαν, του αφοσιωμένου αμπιγιέρ του. Ένας πιστός, υπάκουος και υπομονετικός βοηθός, που επί δεκαέξι συναπτά έτη τον ντύνει, τον μακιγιάρει, τον φροντίζει, γνωρίζει τις συνήθειες, αλλά και τις ιδιοτροπίες του. Το έργο διαδραματίζεται στη δίνη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, στην αγγλική επαρχία. Λίγο πριν από την 227η παράσταση του "Βασιλιά Ληρ", ο Σερ καταρρέει και κυριεύεται από τις ανασφάλειες του. Ο μοναδικός άνθρωπος στον οποίο μπορεί να βασιστεί, είναι ο αμπιγιέρ του. Ο Νόρμαν προσπαθεί να τον εμψυχώσει και να του τονώσει την αυτοπεποίθηση, ώστε να μη ματαιωθεί η παράσταση.
Μετάφραση: Εύα Γεωργουσοπούλου
Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάνος Βακούσης, Άννυ Λούλου, Ευγενία Αποστόλου, Νίκος Καλαμό κ.ά.

22 Δεκεμβρίου 2017 έως 28 Ιανουαρίου 2018
"H Κυρία Ντάλαγουεη" της Βιρτζίνια Γούλφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου.
Η "Κυρία Ντάλαγουεη" τολμά και συνομιλεί με την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένα έργο γραμμένο από τη γυναίκα που δεν μπόρεσε ποτέ να χωρέσει στους ρόλους που προσπάθησαν να την εντάξουν οι κοινωνικές δομές.

12 Φεβρουαρίου 2018 έως 27 Μαρτίου 2018
Η Μαρία Πρωτόπαππα κάνει την επόμενη σκηνοθεσία της στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, σε έργο που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

7 Φεβρουαρίου 2018 έως 15 Μαρτίου 2018 (Τετάρτη, Πέμπτη)
"Ροστμπίφ" της Λείας Βιτάλη, σε σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη.
Μέσα σε ένα κλίμα γκροτέσκο ξεδιπλώνεται το θρίλερ της αναβίωσης του μύθου των Ατρειδών. Οι ήρωες ζωντανεύουν στη Σύγχρονη εποχή διεκδικώντας μια δεύτερη ευκαιρία και το χαμένο έρωτα. Καθώς η Κλυταιμνήστρα ακονίζει τα μαχαίρια της για το ροσμπίφ που κανείς δεν ξέρει τη σύνθεσή του, η Ιφιγένεια αναζητά τη χαμένη τρυφερότητα και ο Αίγισθος εποφθαλμιά τη θέση του Αγαμέμνονα στην καρδιά και τη ζωή της Κλυταιμνήστρας. Η επιστροφή του Αγαμέμνονα φουντώνει ένα πάθος που βάφεται με αίμα. Σε έναν κόσμο σκοτεινό, κωμικό και σουρεαλιστικό, όπου ο έρωτας συγκρούεται με το πεπρωμένο και ανατρέπει τον μύθο, η λαχτάρα της Κλυταιμνήστρας για έρωτα και πάθος φτάνει σε μια απροσδόκητη θεαματική αποκορύφωση. Το έργο έκανε πρεμιέρα το 2004 στο RiversideStudios-Studio3 στο Λονδίνο.
Μουσική: Nalyssa Green
Σκηνικός χώρος-κοστούμια: Σπύρος Γκέκας
Βοηθός σκηνοθέτη-Θεατρολόγος: Ζωή Μαντά
Οργάνωση παραγωγής: Άρης Σομπότης (Playroom)
Φωτογραφίες: HOPE
Παίζουν: Νικόλαος Χαλδαιάκης, Χρύσα Καψούλη, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Λευτέρης Παπακώστας, Κατερίνα Παρισινού.

2 Φεβρουαρίου 2018 έως 11 Μαρτίου 2018 (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή)
"ΕΙΜΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΧΡΟΝώΝ", ένα άσμα για το χάσμα γενεών, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Ηλία Κουνέλα.
Μια ραδιοφωνική εκπομπή κάνει αφιέρωμα στο χάσμα γενεών και φιλοξενεί στο studio έναν βετεράνο και μια απόφοιτη ηθοποιό για να διαβάσουν στον αέρα αποσπάσματα από τον "Αρχιμάστορα Σόλνες" του Ερρίκου Ίψεν. Το χάσμα όμως αποδεικνύεται πολύ μεγάλο, αφού ο βετεράνος ηθοποιός μπερδεύεται στην ώρα προσέλευσης και καταφθάνει στο τέλος της εκπομπής. Τελικά το χάσμα μετατρέπεται σε ένα άσμα γενεών που από το σκαλοπάτι της ηλικίας ανεβαίνει στο πλατύσκαλο του χρόνου και βουτάει στη θάλασσα της αιωνιότητας. Η παράσταση που κινείται ανάμεσα στα όρια της φάρσας και της οντολογίας, συνομιλεί με τον παλιό άνθρωπο και προσπαθεί να αναστήσει τον καινούριο αποσκοπώντας να ανακουφίσει τον συνηθισμένο φόβο θανάτου, τουλάχιστον από τον φόβο της φθοράς και του γήρατος .
Σκηνογραφία: Κατερίνα-Χριστίνα Μανωλάκου
Παίζουν: Νάντια Κατσούρα, Ηλίας Κουνέλας.

από 21 Μαρτίου 2018 (Τετάρτη, Πέμπτη)
"Και η χιών έγινε σινδών…"
Η Άννα Κουτσαφτίκη και ο Άρης Τρουπάκης δραματοποιούν αποσπάσματα από διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταξιδεύοντας τα μέσα από σύγχρονα μουσικά ακούσματα.

από 16 Μαρτίου (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή)
"Η Λεονί εν αναμονή ή το όμορφο κακό" του Ζωρζ Φεϋντώ, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κεφαλά.
Το έργο αναφέρεται στην εγκυμοσύνη της Λεονή και την περιπέτεια που βιώνει έως τη στιγμή που θα φέρει στον κόσμο το παιδί. Ένα σπάνιο έργο με την καυστική γραφή του Φεϋντώ που σαρκάζει την αστική κοινωνία της Ευρώπης και τις μικροπρέπειές της, ακόμα και όταν πρόκειται για δραματικές οικογενειακές στιγμές. Ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Όλγα Δαμάνη, Αγαπητός Μανδαλιός, Μάνια Παπαδημητρίου, Βιργινία Ταμπαροπούλου κ.ά.

από 16 Απριλίου 2018
"Φάρσες και ηθικολογίες" του Οκτάβ Μιρμπώ, σε σκηνοθεσία Σταυρούλας Κοντοπούλου και Ζωής Μυλωνά.
6 θεατρικά μονόπρακτα παιδαγωγικού και ηθικολογικού χαρακτήρα από τον καυστικό γάλλο συγγραφέα της Μπέλ Επόκ. Η αγάπη είναι μία κοροϊδία, ο γάμος ένα τέλμα. Η εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτους έχει κλονιστεί ή μάλλον ποτέ δεν υπήρξε. Η κατάρρευση της πεποίθησης πως η πολιτεία παράγει κοινωνικό έργο. Ο νόμος, καταπιεστικός. Η εξουσία υπερβατική και ανεύθυνη. Η αστυνομία αυθαίρετη και κατασταλτική. Ο διαχωρισμός των τάξεων και η παραπληροφόρηση του Τύπου δημιουργούν έναν παθητικό και περήφανο πολίτη που μας κάνει να γελάμε με ότι θα έπρεπε να μας απελπίζει. Το δηκτικό χιούμορ και η ευαισθησία του συγγραφέα μας υπενθυμίζει πως "είμαστε στον βούρκο μέχρι τα μπατζάκια κι ακόμα αυτάρεσκα χτενιζόμαστε".


ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ


25 Σεπτεμβρίου έως 17 Οκτωβρίου 2017 (Δευτέρα, Τρίτη)
"Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άνδρες" του David Foster Wallace.
Η άκρως νεανική παράσταση που σκηνοθέτησαν η Σταυρούλα Κοντοπούλου και η Ζωή Μυλωνά και στην οποία τρεις γυναίκες υποδύονται άνδρες που μιλούν για γυναίκες, θίγοντας με χιούμορ και αλήθεια ψυχαναλυτικές ιστορίες ανδρών όπως αυτές παρουσιάζονται στο ομώνυμο βιβλίο του David Foster Wallace, συνεχίζεται για λίγες παραστάσεις.
Ιδέα-σύλληψη: Ζωή Μυλωνά
Μετάφραση: Κ. Αλέξης Αλάτσης
Σκηνογραφία-σκηνικά αντικείμενα-κοστούμια: Δήμος Κλιμενώφ
Μουσική-ηχητικές συνθέσεις: Ζωή Μυλωνά
Φωτισμός: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Viewpoints training-καλλιτεχνική συνεργασία: Ρεβέκκα Τσιλικαρίδου
Παραγωγή: KART Productions.
Παίζουν: Τάνια Παλαιολόγου, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Ζωή Μυλωνά.

29 Σεπτεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2017
"Ταπ άουτ", σε κείμενο και σκηνοθεσία Ανδρέα Φλουράκη.
Ένας νεαρός kickboxer -που σε λίγες ώρες πρόκειται να δώσει το σημαντικότερο αγώνα της ζωής του- ενάντια στον Τζόνι, τον πατέρα του, την καφετέρια που δουλεύει, την χώρα που είχε την ατυχία να γεννηθεί. Μία μπουνιά βγαίνει έξω από το ρινγκ και αρχίζει να βαράει όλους όσους έχουν πληρώσει εισιτήριο για να τη δουν. Αυτή η μπουνιά περιμένει να τους περιποιηθεί όλους έναν-έναν, άντρες-γυναίκες, δεξιούς-αριστερούς, έξυπνους και βλάκες. Μια μπουνιά που μας αφορά όλους…
Σκηνικός χώρος: Χριστόφορος Κώνστας
Μουσική: Άρης Γεροντάκης
Φωτισμοί: Δημήτρης Μαργαρίτης
Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Μπουμπουράκας
Φωτογραφίες-video: Κάλλια Γερακιανάκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ελένη Κουρνέτα, Έλλη Βεϊνόγλου 
Σχεδιασμός αφίσας: Γιάννης Πάλλης
Ερμηνεύει ο Τάσος Κορκός.

30 Σεπτεμβρίου έως 29 Οκτωβρίου 2017
"Η παρέλαση" της Λούλας Αναγνωστάκη, από τους This Famous Tiny Circus theater group.
Δύο αδέλφια, ο Άρης και η Ζωή, ζουν απομονωμένα στην σοφίτα του σπιτιού τους. Έξω η Πόλη, ο άγνωστος κόσμος που ζει και αναπνέει πέρα από τους τέσσερις τοίχους ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της, αφού όπως ο Άρης και η Ζωή υποθέτουν, οι ετοιμασίες που λαμβάνουν χώρα στην πλατεία δίπλα στο σπίτι δε μπορούν παρά να προοιωνίζουν μια κανονική στρατιωτική παρέλαση. Κι ενώ μέσα στο δωμάτιο η σχέση τους εξελίσσεται σε ένα σκληρό και αδυσώπητο παιχνίδι εξουσίας, ο έξω κόσμος από πιθανός ελευθερωτής θα γίνει-μεταφορικά και κυριολεκτικά- ο δήμιός τους.
Σκηνοθεσία–ερμηνεία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος, Ελένη Στεργίου
Σύμβουλος στη δραματουργία: Βασιλική Δεμερτζή
Σχεδιασμός σκηνικού χώρου: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη, Μπάμπης Καμπανόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου
Κατασκευή σκηνικών: Μπάμπης Καμπανόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Βίντεο & trailer παράστασης: Κώστας Στάμου, Χάρη Καρακουλίδου Artlabor Productions
Φωτογραφίες Promo: Γιάννης Μπαριτάκης Runaway.gr
Φωτογραφίες παράστασης: Χάρης Καλαμπόκης - dvArt
Γραφιστικά-αφίσα: Ειρήνη Ματθαίου.

H Β’ σκηνή του Θεάτρου οδού Κεφαλληνίας θα φιλοξενήσει τον Νοέμβριο μια σειρά από μουσικές παραστάσεις, σε συνεργασία με τον συνθέτη-πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου.

Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας-Β’Σκηνή (Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη, Αθήνα)
Πληροφορίες–κρατήσεις: 211 4117878.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: