Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Χορός στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (2017-2018)

Leave a Comment
(25-9-2017)

Η νέα σεζόν 2017-2018 ξεκινά για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με κεντρικό άξονα το συναίσθημα. Ο νέος καλλιτεχνικός προγραμματισμός της Στέγης περιλαμβάνει ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, συμπαραγωγές, παγκόσμιες πρεμιέρες.


Χορός: Όσα θα δούμε στη Στέγη.

25, 26 και 27 Οκτωβρίου 2017 [Μικρή Σκηνή]
"Kalakuta Republik", σε σύλληψη και χορογραφία Serge Aimé Coulibaly.
Ένας ανεμοστρόβιλος κίνησης, ποίησης, πολιτικού προβληματισμού και λατρείας για τη ζωή, ένα ατόφιο κομμάτι Αφρικής χωρίς τα συνηθισμένα κλισέ.

30 Οκτωβρίου 2017 έως 15 Μαΐου 2018 [Σε χώρους εκτός Στέγης]
"Τρίπλες και τριπλέτες", σε χορογραφία και δραματουργία Μέντης Μέγα.
Η παράσταση της χορογράφου Μέντης Μέγα πάει σε γήπεδα μπάσκετ και κλειστά στάδια σχολείων και δήμων της Αθήνας και μυεί τους εφήβους στα μεγάλα ερωτήματα της τέχνης, φέρνοντάς την "αντιμέτωπη" με το συναρπαστικό κόσμο του αθλητισμού. Το "Τρίπλες και τριπλέτες" αξιοποιεί τη συνθήκη των δημοφιλών reality shows επιβίωσης και επίδειξης ταλέντων, για να την ανατρέψει ολοκληρωτικά και πολύ χιουμοριστικά.

3 Δεκεμβρίου 2017 [Μικρή Σκηνή]
iDance – προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση του σύγχρονου χορού
Συντονισμός έργου: Ντόρα Βουγιούκα, Μυρτώ Λάβδα

15, 16, 17 και 18 Ιανουαρίου 2018 [Μικρή Σκηνή]
"Risk", σε χορογραφία Ιωάννας Πορτόλου.
Έξι ερμηνευτές στη σκηνή εκκινούν από ένα μουσικό σύμπαν που φλερτάρει με την υπερβολή και την ελαφρότητα των ‘80s και κυνηγούν το φευγαλέο της ευτυχίας, το ανέμελο κέφι και την αίσθηση του να μοιράζεσαι, χωρίς λογοκρισία, αυτή την απροσδόκητη χαρά με τους άλλους.
Χορεύουν: Ιωάννα Αποστόλου, Νώντας Δαμόπουλος, Νικολέτα Καρμίρη, Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου.
Μουσική: Αντώνης Παλάσκας

1, 2, 3 και 4 Φεβρουαρίου 2018 [Κεντρική Σκηνή]
"Ιόν", σε σύλληψη και χορογραφία Χρήστου Παπαδόπουλου.
Με αφορμή την ενατένιση των αόρατων νόμων που διέπουν τη φύση, αλλά και την παρατήρηση των χημικών δεσμών που αφορούν τα ιόντα, ο Παπαδόπουλος και η ομάδα του διερευνούν τη συνθήκη του συντονισμού και του συγχρονισμού. Ή, αλλιώς, εξετάζουν τις αναρίθμητες εκείνες ανεξάρτητες δυνάμεις, αλλά και τις σχέσεις που καθορίζουν εμάς, ως πολίτες αυτού του κόσμου, και τους χορευτές, ως ερμηνευτές ενός έργου. Γιατί, και στις δύο περιπτώσεις, τα σύνολα διαρκώς συγχωνεύονται στην ελάχιστη δυνατή μορφή, τη μονάδα, και, αντίστροφα, οι μονάδες συγκροτούν το όλο, το "μαζί"…
Δραματουργία: Τάσος Κουκουτάς
Χορεύουν: Νάντη Γώγουλου, Νώντας Δαμόπουλος, Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Γεώργιος Κοτσιφάκης, Δήμητρα Μερτζάνη, Ευθύμης Μοσχόπουλος, Μαρία Μπρέγιαννη, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Αλέξης Τσιάμογλου.

21 έως 27 Φεβρουαρίου 2018 [Κεντρική Σκηνή]
"Xenos", σε χορογραφία Akram Khan (παγκόσμια πρεμιέρα)
Στο νέο του έργο που ο Akram Khan θα βρεθεί στη σκηνή μόνος, μαζί με πέντε διακεκριμένους μουσικούς.

Μάρτιος 2018
"Rasp Your Soul", σε σύλληψη, χορογραφία και κείμενα Kat Válastur.
Ο κόσμος, μέσα από τη ματιά της Kat Válastur, μπορεί να γίνει αντιληπτός μόνο μέσα από και διαμέσου του σώματος. Στο "Rasp Your Soul", η θεατρική σκηνή εκλαμβάνεται μεταφορικά ως στόμα, με το σώμα του χορευτή εντός της να υιοθετεί όλες τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά της γλώσσας.
Ερμηνεύει ο Enrico Ticconi.

11 Μαρτίου 2018 [Κεντρική Σκηνή]
Dancing to Connect
Το Dancing to Connect -ένας θεσμός τον οποίο συνέλαβε και θεμελίωσε η ομάδα Battery Dance Company της Νέας Υόρκης- φέρνει κοντά νέους ανθρώπους για να μάθουν τι είναι σύγχρονος χορός, πώς να απελευθερώνουν το δυναμικό και τη φαντασία τους και, πάνω από όλα, πώς να συνεργάζονται και να δουλεύουν ομαδικά.
Η τάξη, το γυμναστήριο, το προαύλιο, ακόμα και οι διάδρομοι του σχολείου μεταμορφώνονται σε χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρόβας. Στο τέλος του προγράμματος οι χορογραφίες παρουσιάζονται πρώτα στην πόλη επιλογής -αυτή τη χρονιά στα Χανιά- κι έπειτα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.
Συντελεστές: Ιωάννα Αποστόλου, Νικολέτα Καρμίρη, Κάντυ Καρρά, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Γιάννης Νικολαΐδης, Άρης Παπαδόπουλος, Μάρθα Πασακοπούλου, Δημόκριτος Σηφάκης, Έλενα Σταυροπούλου, Αντώνης Στρούζας, Μαρία Φουντούλη, Ηλίας Χατζηγεωργίου

12, 13, 14 και 15 Απριλίου 2018 [Κεντρική Σκηνή]
"Requiem pour L.", σε σκηνοθεσία Alain Platel και μουσική Fabrizio Cassol (πάνω στο "Ρέκβιεμ" του Μότσαρτ)
Μια διασταύρωση διαφορετικών μουσικών παραδόσεων, που μας επανεισάγει σε μια άλλου τύπου μουσική εμπειρία: η θρησκευτικότητα του "Ρέκβιεμ" εμπλουτίζεται με τζαζ επιχρωματισμούς και παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα, σε μια πολυεθνική γιορτή επί σκηνής.

28 και 29 Απριλίου 2018 [Σε διάφορους χώρους της Στέγης & εκτός Στέγης]
Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων

24, 25, 26 και 27 Μαΐου 2018
"Ανώνυμο", σε σύλληψη και σκηνοθεσία Τζένης Αργυρίου.
Το "Ανώνυμο" ανατρέχει σε μια εποχή κατά την οποία το καλλιτεχνικό έργο δεν ήταν επώνυμο, αλλά μια πρακτική που έφερνε τους ανθρώπους πιο κοντά και συνέβαλε στη συνοχή των κοινωνιών. Βουτάει στην έκφραση αυτών των κοινωνιών και στους χορούς τους, που βασίζονται στην ανθρώπινη επαφή, στο κράτημα, στη συνοχή της ομάδας, στη μοιρασμένη χαρά. Κατοπτεύει τις ζωές μας μέσα από τη συλλογική μνήμη του σώματος, την εμπειρία της μετάδοσης των παραδοσιακών χορών και την πλήρη μετουσίωσή τους σε σύγχρονη κινησιολογική γλώσσα. Είναι η αναπαράσταση ενός χορού που, αν και έχει δημιουργούς, επιμένει να αυτοπροσδιορίζεται ως "ανώνυμος", αναζητώντας τις ρίζες του σε τελετουργίες μύησης και συμμετοχής. 
Η έρευνα για το έργο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του residency της Τζένης Αργυρίου στη Στέγη το 2016-17, και το υλικό της έρευνας έχει ήδη παρουσιαστεί σε διεθνείς συναντήσεις.

Δραματουργία: Miguel Angel Melgares
Καλλιτεχνικός Συνεργάτης: Βασίλης Γεροδήμος
Ερμηνευτές: Ερμής Μαλκότσης, Δήμητρα Μερτζάνη, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Σταυρούλα Σιάμου, Νάνσυ Σταματοπούλου, Δημήτρης Σωτηρίου, Αλέξης Φουσέκης. 




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: