Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Κοντσέρτο για μία μέρα που πέρασε' στο Θέατρο Αμαλία

Leave a Comment
Κοντσέρτο για μία μέρα που πέρασε, με τη Γεωργία Βεληβασάκη(23-3-2017)

Η Φιλομήλα˙ το πρωί κορίτσι, ονειρεύτηκε πως μαθαίνει την αλήθεια. Ήθελε να γίνει θάλασσα. Αγάπησε έναν ξένο κι έγινε χαρταετός. Το μεσημέρι, γυναίκα πάνω στο κύμα της θάλασσας, έπαιξε με λέξεις και νότες. Τακτοποίησε το χάος. Καθρεφτίστηκε στο νερόλακκο. Όταν λυπήθηκε, έφαγε μια κουταλιά γλυκό τριαντάφυλλο. Το απόγευμα, οι επιθυμίες της, οι ματαιώσεις της, πέτρες. 

Χτίστηκε στο δωμάτιό της. Συντροφιά της η τηλεόραση. Ύστερα, φόρεσε τα καλά της, μαχαίρωσε τη θάλασσα και όρμησε στο άδειο της όνειρο. Κυνήγησε λέξεις, μία νότα που χάθηκε. Η Φιλομήλα γκρεμίστηκε. Δάκρυσε το γλυκό τριαντάφυλλο. Και πίκρισε.
Μετά νύχτωσε.Τα κύματα πιο χαμηλά. Η θάλασσα πιο μακριά. Η Φιλομήλα έγινε διάφανη. Είδε την αλήθεια…

"Κοντσέρτο για μία μέρα που πέρασε" της Γεωργίας Α. Βεληβασάκη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αθυρίδη.

Προορισμός. Ο χρόνος μίας μέρας ή μίας νύχτας. Εγώ ή εσύ. Ακαθόριστο. Τυχαίες επιταχύνσεις, επιβραδύνσεις, είναι στο πρόγραμμα. Εσείς πόσες αβεβαιότητες μπορείτε ν’ αντέξετε;
Το έργο εμπλουτίζεται από μουσικές αφηγήσεις της Λένας Πλάτωνος, του Μάνου Χατζιδάκι, του Αττίκ, τάνγκο, φλαμένκο, ένα μαργαριτάρι του Bizet και άνθη από Aleli και στίγματα άλλα.
Το πρωτότυπο κείμενο της Γεωργίας Βεληβασάκη "συνομιλεί" -εν είδει pastiche με αποσπάσματα λόγου και ποίησης των: Σαπφούς, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Μαρίνου Καρβελά, Immanuel Kant, Γιώργου Χειμωνά, Λένας Πλάτωνος, Βιντσένζου Κορνάρου, Γιώργου Παναγιωτίδη, Elizabeth Bishop, Fernando Pessoa και Jorge Luis Borges.

Η παράσταση υποστηρίζεται από video projection. Το έργο παρουσιάζεται σε συνθήκες black box˙ οι θεατές θα βρίσκονται επί σκηνής μαζί με τους ηθοποιούς/ερμηνευτές.

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Παναγιωτίδης 
Σκηνικά-κοστούμια: Ηλίας Λόης 
Videoprocessing: Ηλίας Λόης, Γεωργία Βεληβασάκη 
Μουσική επιμέλεια: Γεωργία Βεληβασάκη, Ανδρέας Ζιάκας
Παίζουν: Γεωργία Βεληβασάκη (Φιλομήλα)
Κωνσταντίνος Αθυρίδης (Αφηγητής)
Ανδρέας Ζιάκας (Κιθάρα)

Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 888894)
Κυριακή 2, Δευτέρα 3, Τρίτη 4, Κυριακή 9, Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Απριλίου 2017, στις 21:00
Εισιτήρια: 12€ (γενική είσοδος), 10€ (μειωμένο)
Διάρκεια παράστασης: 95 λεπτά.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: