Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Μηνολόγιο Μαρτίου 2017

Leave a Comment
(3-3-2017)

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Εταιρεία Θεάτρου ΤempusVerum παρουσιάζει τους "Πνεύμονες" του Ντάνκαν Μακ Μίλαν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου. Το έργο του Μακ Μίλαν είναι μια ιστορία αγάπης, αμείλικτα ειλικρινής, αστεία και επίκαιρη. Ένας άντρας και μια γυναίκα, μορφωμένοι, γύρω στα τριάντα προσπαθούν να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον τους. (Θέατρο Αριστοτέλειον, 13-14/3)

Ο Γιώργος Φρατζεσκάκης σκηνοθετεί το σαγηνευτικό σκοτεινό, με ένταση και μυστήριο, λογοτεχνικό αριστούργημα της Αγκάθα Κρίστι "Δέκα μικροί νέγροι" που πούλησε σαν μυθιστόρημα πάνω από 115 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. (Αθήναιον, από 16/3)

Η θεατρική ομάδα "Προσεχώς Subway" παρουσιάζει το έργο της γαλλίδας Carine Lacroix "Burn Baby Burn", σε μια παράσταση βγαλμένη από το σινεμά του Ταραντίνο, μια ιστορία για τη σημασία του να βρεις την ελπίδα σε κάποιον, σε έναν κόσμο που έχει χάσει την ελπίδα του. (Θέατρο Τ, από 17/3)

"Το ψωμί της Νινευί" —το χρονικό μιας Οδύσσειας σε λάθος χρόνο— των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη, ανεβαίνει στο Θέατρο Αμαλία. Δύο πρόσφυγες αφηγούνται τη δική τους ιστορία για να συνδεθούν τελικά με την Ιστορία που τρέχει ανά τους αιώνες με πρωταγωνιστές εκατομμύρια σαν κι εκείνους, σαν κι εμάς. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μυλωνάς και παίζουν η Λήδα Πρωτοψάλτη και ο Σταύρος Ζαλμάς. (από 22/3)

Το πολιτιστικό σωματείο θεάτρου και τέχνης "Δυιόσκουρος Φοίνιξ" παρουσιάζει την παράσταση "Μακμπέττ" του Ευγένιου Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Χατζηθεοδοσίου. Μία επίκαιρη πολιτική αλληγορία σε μεταποκαλυπτικό φόντο, που φωτίζει τις τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό σκηνικό με την μόνη λογική που τους αρμόζει, την λογική του παραλόγου. (Αυλαία, από 27/3)

Το έργο της Anna Maria Nygren "Θα πεθάνω αν πεθάνεις" μιλά για το τι σημαίνει εγκατάλειψη, μη αποδοχή, άρνηση. Τα παιδιά που δεν είναι παιδιά, που δεν ξέρουν πώς να ζήσουν, που είναι αποκομμένα από τον κόσμο των ενηλίκων, μιμούνται πράξεις και λόγια ενός κόσμου σκοτεινού και κατεστραμμένου. Σκηνοθετεί η Έλενα Πέγκα. (Αυλαία, 29/3-2/4)


ΑΘΗΝΑ

Με το έργο του ΄Εντουαρντ Άλμπυ "Τρεις ψηλές γυναίκες" συνεχίζει τη θεατρική περίοδο 2016-2017 το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, που φέτος γιορτάζει 30 χρόνια δημιουργικής πορείας. Ο Άλμπυ σε αυτό το έργο του περνάει από το θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων όπως ο ίδιος το ανέπτυσσε σε προηγούμενα έργα του, στην αντιμετώπιση ενός πολύ σημαντικού προβλήματος: την αυτογνωσία. Σκηνοθετεί ο Άρης Τρουπάκης και παίζουν: η Μπέττυ Αρβανίτη, η Μαρία Κεχαγιόγλου και η Νεφέλη Κουρή. (από 8/3)

"Μπαμπά χορεύεις"; Ο Ακύλλας Καραζήσης, η Μάρθα Φριτζήλα, ο Θάνος Τοκάκης, ο Θανάσης Zερίτης και ο Kωνσταντίνος Πλεμμένος, συναντιούνται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κι επιχειρούν να δώσουν τη δική τους εκδοχή για το τι σημαίνει "Πατέρας". Μια περιπέτεια για τέσσερις ηθοποιούς και το κοινό μέσα σε μια θάλασσα μουσικών, κειμένων, εικόνων. Μια παράσταση για γέλια και για κλάματα. (από 12/3)

Tο Εθνικό Θεάτρο παρουσιάζει από τις 16 Μαρτίου στην Πειραματική Σκηνή -1, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο του Βόλφραμ Λοτς, "Το γελοίο σκότος". Το πλέον πολυμεταφρασμένο γερμανικό έργο των τελευταίων ετών, βασίζεται στην "Καρδιά του σκότους" του Τζόζεφ Κόνραντ και στο "Αποκάλυψη Τώρα" του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Το έργο εξερευνά την αντίληψη των Ευρωπαίων σχετικά με το "ξένο", ασκεί κριτική στον οικονομικό και στρατιωτικό επεκτατισμό, και συνδυάζει την υπαρξιακή αγωνία του μυθιστορήματος με την παρωδία. Σκηνοθετεί η Κατερίνα Γιαννοπούλου. 

Το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης για πρώτη φορά σε συμπαραγωγή θα παρουσιάσουν την τριλογία του Στρατή Τσίρκα "Ακυβέρνητες πολιτείες". Πρόκειται για ένα διετές εγχείρημα που θα μεταφέρει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή το εμβληματικό αυτό έργο της μεταπολεμικής νεοελληνικής πεζογραφίας. Το πρώτο μέρος "Η Λέσχη", θα παρουσιάζεται από τις 17 Μαρτίου στο Yπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, σε δραματουργία-σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: