Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Ακυβέρνητες πολιτείες': η τριλογία του Τσίρκα σε συμπαραγωγή Εθνικού Θεάτρου και Θεάτρου Τέχνης

Leave a Comment
Η Λέσχη του Στρατή Τσίρκα, σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου(14-3-2017)

Τόσοι άνθρωποι, ναυάγια της καταιγίδας που σαρώνει τον κόσμο.
Μόνοι και ξεκομμένοι, στο περιθώριο του κόσμου, του έθνους τους.
Στο περιθώριο κι αυτής ακόμη της αλλοπρόσαλλης Γερουσαλήμ.
Στρατής Τσίρκας, Η Λέσχη

Στη "Λέσχη", στον πρώτο τόμο της τριλογίας, η δράση τοποθετείται στα Ιεροσόλυμα το καλοκαίρι του 1942, την κρίσιμη εκείνη στιγμή που τα χιτλερικά στρατεύματα προελαύνουν στη Μέση Ανατολή και η έκβαση του πολέμου φαίνεται να γέρνει υπέρ του Άξονα. 
Σε μια κάπως ιδιόμορφη πανσιόν της πόλης συνωστίζονται άνθρωποι όλων των φυλών και των θρησκειών, "ναυάγια της καταιγίδας που σαρώνει τον κόσμο". Ανάμεσά τους ο Μάνος Σιμωνίδης, ένας Έλληνας αριστερός διανοούμενος που βρίσκεται σε ρήξη με την παράνομη αντιφασιστική οργάνωση στην οποία ανήκει και η Έμμη Μπόμπρετσμπεργκ, η όμορφη σύζυγος ενός υπουργού της πρώην Αυστριακής κυβέρνησης, που αναστατώνει τον ανδρικό πληθυσμό με τον διάχυτο ερωτισμό της. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί ένας βαθύς όσο και αδιέξοδος έρωτας. Το ερωτικό αυτό σώμα της Έμμης θα σταθεί ο καταλύτης που θα πυροδοτήσει τη δράση στην ακυβέρνητη πολιτεία – ή σωστότερα σε μια πολιτεία που κυβερνάται από μια σειρά από κρυφούς αλλά ισχυρότατους εξουσιαστικούς μηχανισμούς. Έρωτας και πολιτική, πόλεμος και διανόηση συμπλέκονται στη Λέσχη αλλά πάνω από όλα κυριαρχεί το θέμα της μοναξιάς, καθώς όλα τα πρόσωπα της επικής αυτής τοιχογραφίας ζουν "μόνοι και ξεκομμένοι, στο περιθώριο του κόσμου, του έθνους τους", ο καθένας τους "τυλιγμένος μέσα σ’ ένα κύλινδρο μοναξιάς".

"Ακυβέρνητες πολιτείες - 1ο μέρος: Η Λέσχη" του Στρατή Τσίρκα, σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου.

Οι "Ακυβέρνητες πολιτείες" αποτελούν μια "πολιτισμική κιβωτό". Φέρνοντας κοντά χώρους, πρόσωπα, ιστορίες, μύθους αλλά και μνήμες και αξίες του ελληνισμού της διασποράς, έτσι όπως διασταυρώνεται με τον ευρωπαϊκό και μεσανατολικό περίγυρο, η τριλογία του Τσίρκα δεν έχει χάσει την ιδιότητά της να μιλά στο σύγχρονο άνθρωπο και να είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ.

Επί σκηνής στην παράσταση της Έφης Θεοδώρου, το "εργαστήρι του μυθιστοριογράφου": δέκα ηθοποιοί που συγκροτούν ένα είδος αφηγηματικής κοινότητας, που όχι μόνο μοιράζεται τους ρόλους του πολυπρόσωπου αυτού μυθιστορήματος, αλλά και αφηγείται την περιπέτεια της συγγραφής του και την αγωνία του συγγραφέα, καθώς ενσωματώνει και αποσπάσματα από την αλληλογραφία του Τσίρκα και από τα Ημερολόγια της Τριλογίας. Αφήγηση και αναπαράσταση, πολυφωνία και πλουραλισμός συνυπάρχουν δίνοντας σάρκα και οστά στους προβληματισμούς του παρελθόντος αλλά και στις αναζητήσεις του παρόντος.

Δραματουργία: Έφη Θεοδώρου
Σκηνικά-κοστούμια: ‘Αση Δημητρολοπούλου
Μουσική: Νίκος Πλάτανος
Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Συνεργάτις δραματουργός: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου.

Παίζουν: Θανάσης Βλαβιανός, Θανάσης Δήμου, Ανθή Ευστρατιάδου, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Μανώλης Μαυροματάκης, Γιώτα Μηλίτση, Ηλέκτρα Νικολούζου, Δημήτρης Πασσάς, Μάνος Στεφανάκης.

Συμπαραγωγή Εθνικού Θεάτρου και Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν.

Θέατρο Τέχνης-Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, τηλ. 210 3228706)
Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 20:00 Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, από 17 Μαρτίου 2017

Εισιτήρια: Τετάρτη & Παρασκευή: 15€ (γενική είσοδος), 10€ (μειωμένο) και 8€ άνεργων
Πέμπτη: 10€ (γενική είσοδος)
Σάββατο: 18€ (γενική είσοδος), 12€ (μειωμένο), 8€ (ανέργων)
Κυριακή: 16€ (γενική είσοδος), 12€ (μειωμένο), 8€ (ανέργων)

TRIVIA: Το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης συνεργάζονται για πρώτη φορά. Πρόκειται για ένα διετές εγχείρημα που θα μεταφέρει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή την εμβληματική τριλογία του Τσίρκα "Ακυβέρνητες πολιτείες". 

Τα επόμενα δυο μέρη της τριλογίας θα παρουσιαστούν ως εξής:
Οκτώβριος 2017 "Aριάγνη", σκηνοθεσία Γιάννης Λεοντάρης
Ιανουάριος 2018 "Η Νυχτερίδα", σκηνοθεσία Άρης Τρουπάκης
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: