Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

2014-2015: Οι νέες παραγωγές της Σαουμπίνε

Leave a Comment
11 πρεμιέρες έρχονται να προστεθούν στο πλούσιο ρεπερτόριο της Σαουμπίνε, τη θεατρική περίοδο 2014-2015. Οι γερμανοί θεατρόφιλοι αλλά και οι επισκέπτες του βερολινέζικου θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να δουν, μεταξύ άλλων, τις νέες σκηνοθετικές δουλειές της Κέιτι Μίτσελ, του Τόμας Οστερμάιερ, του Falk Richter, του Ρομέο Καστελούτσι.


Οι νέες παραγωγές της Σαουμπίνε είναι:

"The Forbidden Zone" του  Duncan Macmillan, σε σκηνοθεσία Κέιτι Μίτσελ.
Ένα θεατρικό κολάζ που κινείται ανάμεσα στο 1915 και το 1949 και παρακολουθεί με αλλεπάλληλες χρονικές μετατοπίσεις τις ζωές τριών γυναικών, της χημικού Clara Immerwahr, της εγγονής της Claire και μιας νοσοκόμας. H Μίτσελ τοποθετεί την ιστορία τριών γυναικών στο κέντρο μιας παράστασης που συνδυάζει ζωντανές κινηματογραφικές εικόνες, με ένα κείμενο που συγκεντρώνει αντιπολεμικές γυναικείες φωνές. Στο επίκεντρο της δράσης βρίσκεται η χημικός Clara Immerwahr, η πρώτη γυναίκα με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Breslau, που επαναστατεί ενάντια στις προσπάθειες του συζύγου της -του περίφημου χημικού Fritz Haber- να δημιουργήσει τα πρώτα χημικά όπλα μαζικής καταστροφής.
Παγκόσμια πρεμιέρα: 28 Αυγούστου 2014.

"Λεόντιος και Λένα" του Γκέοργκ Μπύχνερ, σε σκηνοθεσία Patrick Wengenroth.
Ο Wengenroth προσεγγίζει τον "πλανήτη Μπύχνερ" με έναν τρόπο αντισυμβατικό και αντιμετωπίζει το έργο όχι σαν συμβατικό θεατρικό κείμενο, αλλά σαν ένα κομμάτι hip hop.
Από 4 Σεπτεμβρίου 2014.

"Never Forever" των Falk Richter και Total Brutal, σε σκηνοθεσία Falk Richter.
Για το νέο του πρότζεκτ, ο Richter συνεργάζεται για πρώτη φορα με τον Nir de Volff και τους χορευτές του. Διαφορετικές καλλιτεχνικές υπογραφές συνενώνονται σε μια ανοιχτή διαδικασία που βασίζεται σε αυτοσχεδιασμούς που προκύπτουν μέσα από τις πρόβες. Τα κείμενα του Richter αφηγούνται ιστορίες "ανθρώπων-ζόμπι", πολεμιστές πόλεων σε κατάσταση επιβίωσης, που είναι έτοιμοι να διαπράξουν οποιαδήποτε ακραία πράξη για να αισθάνονται ζωντανοί.
Παγκόσμια πρεμιέρα: 9 Σεπτεμβρίου 2014.

"The Lime Works" του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Philipp Preuss.
Ο Κόνραντ, για χρόνια, λαχταρούσε να γράψει μια μοναδική πραγματεία. Αγοράζει ένα σπίτι σε μια απομακρυσμένη περιοχή, και μακριά από τον ενοχλητικό συνωστισμό και τη φασαρία της πόλης ξεκινά να γράφει το αριστούργημά του. Το μυθιστόρημα του Μπέρνχαρντ δημοσιεύτηκε το 1970.
Από 15 Σεπτεμβρίου 2014.

"Kasimir and Karoline" του Ödön von Horváth, σε σκηνοθεσία Jan Philipp Gloger.
"Η αγάπη ποτέ δεν πεθαίνει" είναι ο υπότιτλος που έδωσε στο έργο του, που γράφτηκε το 1932, ο Horvath. Και είναι ο ίδιος που επιτρέπει στον βασικό του χαρακτήρα τον Kasimir να προσθέσει: "Ναι, εφόσον δεν είστε άνεργος". Μέσα από σύντομες σκηνές, ο Horvath απεικονίζει την απομόνωση και την υφέρπουσα διάλυση όλων των κοινωνικών σχέσεων ενός ανθρώπου που ζει μέσα σε ένα "πλεόνασμα" απαιτήσεων. Σκιαγραφεί έναν κόσμο στον οποίο οι επιθυμίες και τα όνειρα των ανθρώπων καθορίζονται μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια από τον καταναλωτισμό.
Από 1 Νοεμβρίου 2014.

"Divided Heaven" της Christa Wolf, σε σκηνοθεσία Armin Petras.
1961, ανατολική Γερμανία, λίγο πριν την ανέγερση του τείχους του Βερολίνου. Η Rita Seidel ξυπνάει στο νοσοκομείο μετά από μια προσπάθει να πεσει στις σιδηροδρομικές ράγες. Καθώς ανακτά τις αισθήσεις της, θυμάται τα γεγονότα που την οδήγησαν στην απόπειρα αυτοκτονίας της...
Το έργο αφηγείται μια συγκινητική ιστορία αγάπης λίγο πριν την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας κι επιχειρεί να ρίξει φως στη σύγκρουση μεταξύ ιδεαλισμού και πραγματισμού, μεταξύ της προσωπικής ευτυχίας και τον πολιτικών πεποιθήσεων.
Από 13 Ιανουαρίου 2015.

"Richard III" του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Τόμας Οστερμάιερ.
Ο Ριχάρδος είναι ένα από τα πρώτα έργα που έγραψε ο Σαίξπηρ. Ο χαρακτήρας αυτός είναι ο πρώτος από μια σειρά "σαιξπηρικών κακοποιών", ένας βιρτουόζος της τέχνης της χειραγώγησης. Το έργο δεν περιορίζεται στη δαιμονοποίηση ενός "ψυχοπαθή δολοφόνου". Είναι το πορτραίτο μιας δυνατής ελίτ που κομματιάζεται από εσωτερικές διαμάχες, που προκαλούν την ανάδυση ενός διεστραμμένου δικτάτορα.
Από τον Φεβρουάριο του 2015.

Την άνοιξη του 2015 στο ρεπερτόριο της Σαουμπίνε έρχονται ο Ρομέο Καστελούτσι με τη δική του πρόταση στον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή, η γερμανική πρεμιέρα του έργου του Rafael Spregelbur, "Lucid", σε σκηνοθεσία Marius von Mayenburg, η δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του Τόμας Οστερμάιερ, για αυτή την περίοδο, με το έργο του Lars Noren "The Communion" και το έργο του Γκόργκι "The Lower Depths", σε σκηνοθεσία Michael Thalheimer.

http://www.schaubuehne.de/en/start/index.html 


(επιμέλεια: Κορνήλιος Ρουσάκης)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: