Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Bijoux de kant

3 comments

Η bijoux de kant ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2010 και αποτελείται από τον εικαστικό και σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη, τον μουσικό Κώστα Δαλακούρα, τον ιστορικό τέχνης Αλέξιο Παπαζαχαρία, τον κοινωνιολόγο Άρη Ασπρούλη, την συγγραφέα Ειρήνη Σουργιαδάκη και τον Κωνσταντίνο Σκουρλέτη.

Η bijoux de kant είναι μία καλλιτεχνική εγγραφή που σχηματίστηκε για να υποστηρίξει και να προωθήσει τη δημιουργική έκφραση και την κριτική στάση, τους διαφορετικούς ποιητικούς λόγους και ιδιώματα. Η παρουσία της εντοπίζεται στο θέατρο, σε εικαστικά δρώμενα και εκθέσεις και σε διαφορετικών ειδών δραστηριότητες που σχετίζονται με την καλλιτεχνική δημιουργία και σκέψη. Eμπνέεται από το μπαρόκ και τον μινιμαλισμό, τον εξπρεσιονισμό και τον κονστρουκτιβισμό, τον ρομαντισμό και την εννοιακή τέχνη.

Η ομάδα συστήθηκε με το Graveyard Band Cafe, μια μουσική παράσταση βασισμένη στην ποίηση καλλιτεχνών της λεγόμενης Παλιάς Αθηναϊκής Σχολής στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και στην εποχή των "ρομαντικών ποιητών". Το δραματουργικό υλικό της παράστασης αποτέλεσαν ποιήματα και αποδόσεις ποιημάτων με θέμα το "ανοίκειο", το τρομακτικό. Παρουσιάστηκε στο Faust, στο Ίδρυμα Κακογιάννης και στη Θεσσαλονίκη, στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης. Την παράσταση αυτή, όπως και όλες τις δουλειές της ομάδας, σκηνοθετεί ο Γιάννης Σκουρλέτης.

Ακολούθησαν οι performances, Spiritus της Ειρήνης Σουργιαδάκη και Lautreamont-Maldoror: Εγκώμιο μιας μεταμόρφωσης, βασισμένo στα Άσματα του Μαλντορόρ του Κόμη του Λoτρεαμόν, αλλά και η performance Ex Libris, στους χώρους του Ιδρύματος Λοβέρδου στην Κηφισιά.

Τον Ιανουάριο του 2011 στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών οι bijoux de Kant πρότειναν μια παράσταση βασισμένη στα Πάθη του νεαρού Βέρθερου του Γκαίτε. Με τη συνδρομή της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης και της κινούμενης εικόνας (βιντεοσκοπημένες και ζωντανές προβολές), η παράσταση συνιστά ένα ιλιγγιώδες παιχνίδι αντικατοπτρισμών που καταργεί τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, στο σώμα και το φάσμα, στη ζωή και το θάνατο.
Γκαίτε και συγκεκριμένα μια παράσταση βασισμένη στη Θεωρία των Χρωμάτων, είχε παρουσιάσει η ομάδα και στα εγκαίνια της Στέγης.

Το 2012, στο πλαίσιο του 3ου Low Budget Festival, παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η παράσταση Είσαι σκοπός και γύρω σου σκοπεύουν τσοπανόσκυλα που βασίστηκε στο έργο του ποιητή, συγγραφέα και μεταφραστή Γιώργου Ιωάννου.

Τον Φεβρουάριο του 2013 η bijoux de kant ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του πολυχώρου metamatic:taf, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς πρότεινε μια νέα εκδοχή της Στέλλας του Μιχάλη Κακογιάννη, με τίτλο Στέλλα travel–η γη της απαγγελίας που παρουσιάστηκε στον χώρο των Δημοτικών Σφαγείων Αθηνών. Στη Στέλλα travel, και στο κείμενο της ποιήτριας Γλυκερίας Μπασδέκη, τα πρόσωπα συμπυκνώνονται σε τρία και η κεντρική ηρωίδα μιλάει συνέχεια για ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι που ούτε η ίδια γνωρίζει αν επιθυμεί πραγματικά.

Τη θεατρική περίοδο 2013-2014 η ομάδα φέρνει στη σκηνή το ανέκδοτο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, Πολιτισμός: μια κοσμική τραγωδία, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

http://www.bijouxdekant.com/
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

3 σχόλια:

  1. καλή επιτυχία εύχομαι...
    και για το ωραίο μπλογκ σας.. τα καλύτερα...
    και για σας.. εύχομαι καλή χρονια... το 2014 ναναι τελειο..με υγεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλή χρονιά εύχομαι

    να είστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σκηνοβασίες12/1/14, 10:50 π.μ.

    Ευχαριστούμε πολύ. Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή