Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή

Leave a Comment
Το ζευγάρι Νίλος και Μηλίτσα συναντιούνται ερωτεύονται και δημιουργούν οικογένεια. Ο φίλος του άντρα, ο Φίλων, προσπαθεί να εμποδίσει αυτό το γάμο προφητεύοντας την παράδοξη εξέλιξη και καταστροφή αυτής της οικογένειας μετά από μια περίοδο χαράς, ευτυχίας και ηδονής. Τρία περιφερειακά πρόσωπα παρακολουθούν την κεντρική ιστορία και σχολιάζουν.
Ο διάλογος αυτός ανάμεσα σε τρεις φωνές Α, Β, και Γ, δίνει την αίσθηση ενός πειράματος που επιδέχεται πολλές ερμηνείες.
Πρόκειται για τρεις εκφράσεις του Θείου με την έννοια του Δαιμονικού, όπως προσδιορίζεται και στις αρχαίες τραγωδίες πάνω από τα κεφάλια της πρώτης οικογένειας στον πλανήτη που γεννάται και καταστρέφεται παραγράφοντας κάθε κληρονομιά ή γνώση στην επόμενη γενιά; Είναι η ίδια η ανθρωπότητα που δε μαθαίνει; Δείχνει να πάσχει από λήθη ταυτισμένη με την αθωότητα του ζώου που δεν κληροδοτεί τίποτα και που η ύπαρξη του φαίνεται να μην έχει κανένα νόημα; Είναι στ’ αλήθεια έτσι;
Ποιοι είναι αυτοί οι τρεις που σχολιάζουν άχρωμα, άσπλαχνα, στεγνά σαν ψυχροί διανοητές; Είναι άλλη μια οικογένεια μπροστά στην τηλεόραση που παρακολουθεί ειδήσεις; Ποια είναι η οικογένεια που πάσχει, βιώνει τον ίλιγγο του Super Market, της Disneyland του άνευ όρων και ορίων πλούτου; Όλη αυτή η τύφλωση, η μέθη που βιώνει αυτή η οικογένεια "πριν τη σφαγή" όλη αυτή η πρόσκαιρη κι επιφανειακή χαρά, όλη αυτή η επιθανάτια άχλη που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους, είναι αισθήσεις και συναισθήματα κοινά σε μας.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή του Δημήτρη Δημητριάδη*, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπίτου.

Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας
Φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος

Παίζουν: Στέλιος Γκλινάβος, Ειρήνη Δράκου, Θοδωρής Σκυφτούλης, Αγγέλικα Σταυροπούλου, Αλέξανδρος Τούντας, Κωνσταντίνος Φαλελάκης.

Μια παραγωγή της ομάδας ΑΣΙΠΚΑ.

Στο Θέατρο Αυλαία, (Κτήριο Χ.Α.Ν.Θ., είσοδος από Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη, 2310 237700)
Τετάρτη έως Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00, από 15 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2014
Εισιτήρια: 15, 12 (μειωμένο)


*Ο Δημήτρης Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στις Βρυξέλλες απ` το 1963 ώς το 1968. Εκεί έγραψε το 1966 το πρώτο θεατρικό του έργο, Η τιμή της ανταρσίας στη μαύρη αγορά, το οποίο ανέβασε ο Patrice Chereau το 1968 στο Theatre d` Aubervilliers, στο Παρίσι.
Το 1978 εκδόθηκε το Πεθαίνω σαν χώρα, το πρώτο του πεζογράφημα, το 1980 η ποιητική ενότητα Κατάλογοι 1-4 και το 1983 το θεατρικό του έργο Η νέα εκκλησία του αίματος. Ακολούθησαν: Η ανθρωπωδία. Η ανάθεση. Προοίμιο σε μια χιλιετία (πεζογράφημα), Κατάλογοι 5-8 (1986-ποιητική ενότητα), Το ύψωμα (1990-θεατρικό έργο), Η άγνωστη αρμονία του άλλου αιώνα (1992-θεατρικό), Κατάλογοι 9-Οι ορισμοί (1994-ποιητική ενότητα), Η αρχή της ζωής (1995-θεατρικό έργο, που ανέβηκε την ίδια χρονιά από τον Στέφανο Λαζαρίδη στο Θέατρο του Νότου), Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή (2000-θεατρικό έργο σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο Θέατρο του Νότου) και Λήθη και άλλοι τέσσερις μονόλογοι (2000).
Παράλληλα ασχολήθηκε συστηματικά με τη μετάφραση πεζογραφημάτων των Jean Genet, Georges Bataille, Witold Gombrowicz, Maurice Blanchot, Gιrard de Nerval, Balzac, Bernard-Marie Koltes, καθώς και τη μετάφραση θεατρικών έργων των Μολιέρου, Ευρυπίδη, J. Genet, G. Courteline, Tennessee Williams, Σαίξπηρ για διάφορα θέατρα. Μετά το 1980 συνεργάστηκε στενά με τις εκδόσεις Αγρα, που έχουν εκδώσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του και πολλές μεταφράσεις του.


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: