Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Στην τροχιά του Sunset Limited

Leave a Comment
Το Sunset Limited του βραβευμένου με Pulitzer, Κόρμακ Μακάρθυ (Ο Δρόμος, Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους), πρωτοπαρουσιάστηκε από το Steppenwolf Theatre του Σικάγου στις 18 Μαΐου 2006 και ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, αργότερα την ίδια χρονιά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα μυθιστόρημα και όχι ένα κλασικό θεατρικό έργο. Την άποψη αυτή ενισχύει ο υπότιτλος του έργου: "ένα μυθιστόρημα σε δραματική φόρμα".
Ο τίτλος προέρχεται από το ομώνυμο επιβατικό τρένο που καλύπτει τη διαδρομή Νέα Υόρκη-Λος Άντζελες. Στο έργο παίζουν δύο χαρακτήρες "χωρίς όνομα", ο λευκός και ο μαύρος. Το έργο ξεκινά αμέσως μετά τη διάσωση του λευκού άνδρα —που πέφτει στις ράγες του τρένου για να τερματίσει τη ζωή του— από τον μαύρο. Η δράση εκτυλίσσεται στο διαμέρισμα του μαύρου άνδρα. Εκεί καταφεύγουν οι δύο τους μετά την απρόοπτη, τυχαία συνάντησή τους. Ο μαύρος είναι πρώην κατάδικος και ευαγγελιστής. Ο λευκός μηδενιστής καθηγητής και άθεος. Οι δυο τους προσπαθούν να     εξηγήσουν την έννοια του ανθρώπινου πόνου, να συζητήσουν για την ύπαρξη του Θεού, για το νόημα της ζωής.
Το θεατρικό έργο μεταφέρθηκε και στην αμερικανική τηλεόραση από τον Τόμι Λι Τζόουνς.
Πρωταγωνίστησε ο ίδιος με τον Σάμουελ Τζάκσον.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Sunset Limited του Κόρμακ Μακάρθυ, σε σκηνοθεσία Άσπας Καλιάνη.

Γενναίος είναι αυτός που δεν φοβάται να πεθάνει; Ή εκείνος που τολμάει να ζήσει δυνατά;
Δυο άντρες σε μια ακραία σύγκρουση. Ένας καθηγητής πανεπιστημίου θέλει να δώσει τέλος στη ζωή του. Ένας αμόρφωτος μετανάστης και πρώην κατάδικος τον τραβάει με το "έτσι θέλω" από τον θάνατο την τελευταία στιγμή. Τώρα, μέσα σ’ ένα σαπισμένο διαμέρισμα στα γκέτο της Νέας Υόρκης ο αμόρφωτος μετανάστης έχει δύο ώρες να πείσει τον μηδενιστή καθηγητή πως η ζωή έχει νόημα.
Μπορεί η απλότητα να νικήσει τη σύνθεση; Η καρδιά τον εγκέφαλο; Η αγάπη το τίποτα;
Η αναμέτρηση των δύο αντρών γίνεται με ύπουλα όπλα. Ψυχαναλυτικά, αιχμηρά, ακραία. Η αναμέτρηση δεν είναι εύκολη. Για κανέναν.

Μετάφραση: Αντώνης Περής,
Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης,
Μουσική: Γιώργος Μελισσινός

Παίζουν: Γιάννης Βούρος, Αλέκος Συσσοβίτης.

Στο θέατρο Αυλαία (Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Θεσσαλονίκη), από 17 μέχρι 28 Απριλίου.
Τετάρτη-Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: