Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Low Badget... αλά γαλλικά!

Leave a Comment
Το www.tospirto.net σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, διοργανώνει στο Γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, το 2ο Low Budget Festival.
Ο θετικότατος απολογισμός της περσινής διοργάνωσης κατέδειξε πως, πέρα από τους Μολιέρους, τους Ανούιγ και τους Φεϊντό, και το νέο γαλλικό θέατρο "μιλάει" ... άπταιστα ελληνικά. Και η φετινή ελληνογαλλική θεατρική σύμπραξη υπόσχεται μοντέρνα έργα, φρέσκιες μεταφράσεις, ρηξικέλευθες σκηνοθετικές προσεγγίσεις και πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις που πιστοποιούν, για πολλοστή φορά, ότι το θέατρο είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Και ότι ο υψηλός σκοπός να δοθεί σχήμα στη ζωή μέσω της τέχνης είναι κοινός.

To πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης:

13, 14, 15, 16 Απριλίου 2013
Η θύελλα επιμένει του Ενζό Κορμάν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη.

Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μητροπούλου
Επιμέλεια κοστουμιών: Εύα Νάθενα
Παίζουν: Μάνος Σταλάκης,Βασίλης Μπουλουγούρης.

17, 18, 19, 20 Απριλίου 2013
Στο σπίτι, Περιμένοντας τη βροχή του Ζακ Λυκ Λαγκάρς, σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου.

Δύο γυναίκες αναμετρώνται με την έννοια της αναμονής και της διάψευσης των ελπίδων. Δύο γυναίκες που θα μπορούσαν να είναι μία -η ίδια- ή και κάθε γυναίκα, αντιμέτωπες με το πένθος. Τραγικές ηρωίδες που στέκονται στο κατώφλι μιας αστικής πόρτας για να υποδεχθούν εκείνον που θα έρθει ή για να ξεπροβοδίσουν εκείνον που φεύγει για πάντα.
Ο Λαγκάρς αθροίζει στο έργο του όλες τις σταγόνες της γυναικείας απελπισίας. Είναι ακριβώς τόσες όσες χωρούν σε ένα σπίτι με γυναίκες που πενθούν για το θάνατο ενός αγοριού – του μόνου αγοριού της οικογένειας.

Μετάφραση: Δημήτρης Φίλιας,
Ηχητική εικόνα: Γιώργος Πούλιος
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Κοστούμια: Βέρικο Μγκελάτζε 
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεανώ Βασιλείου
Παίζουν: Ιωάννα Παππά, Έλενα Τοπαλίδου.

21, 22, 23, 24 Απριλίου 2013
Οι πολεμιστές του Φιλίπ Μινυανά, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου.

Τρεις στρατιώτες επιστρέφουν από το μέτωπο αμέσως μετά το τέλος του πολέμου. Θα συναντήσουν στο ίδιο μέρος τη γυναίκα της ζωής τους –αυτήν που υπήρξε ερωμένη και των τριών στη διάρκεια του πολέμου. Θα τη διεκδικήσουν πρώτα με τα λόγια κι έπειτα με τον μόνο τρόπο με τον οποίο έχουν εκπαιδευτεί να λύνουν τις διαφορές τους: κάνοντας πόλεμο.

Μετάφραση: Ιωάννα Μαμακούκα
Σκηνικό-κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Βλασσοπούλου
Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου
Παίζουν: Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννης Κλίνης, Έλενα Μεγγρέλη, Έκτορας Λυγίζος.

25, 26, 27, 28 Απριλίου 2013
Γκιγιόμ γλυκιά μου του Γκιγιόμ Γκαλιέν, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.

Η πρώτη μνήμη που έχω από τη μητέρα μου: είμαι τεσσάρων με πέντε ετών. Η μαμά καλεί τους αδελφούς μου και μένα να φάμε φωνάζοντας: "Αγόρια και Γκιγιόμ! Τρώμε!"… Η τελευταία φορά που μίλησα στη μητέρα μου ήταν προχτές. Κλείνοντας το τηλέφωνο μου είπε: "Φιλάκια γλυκιά μου!". Ας πούμε λοιπόν ότι ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο φράσεις, υπήρξε κάποια παρεξήγηση…"
Αυτή ακριβώς η "παρεξήγηση" ώθησε τον κωμικό ηθοποιό και σκηνοθέτη Γκιγιόμ Γκαλιέν να γράψει έναν καθαρά αυτοβιογραφικό μονόλογο με αφοπλιστική ειλικρίνεια, τρελό χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Επισημαίνει ότι δε θέλει να γκρινιάξει ή να δώσει εξηγήσεις για τη ζωή του, απλώς να λύσει αυτή την παρεξήγηση που τον οδήγησε σε μια σειρά από απίστευτες, κωμικοτραγικές περιπέτειες που πέρασε θέλοντας και μη, μέχρι να ανακαλύψει τι στα αλήθεια θέλει και ποιος πραγματικά είναι.
Κεντρικό θέμα της παράστασης, λοιπόν, είναι η πορεία που διαγράφει κανείς προσπαθώντας να ορίσει την ερωτική του ταυτότητα και συμπεριφορά, αλλά και την ίδια τη ζωή που επιθυμεί να ζήσει εγκαταλείποντας τη σφαίρα επιρροής της οικογένειάς του. Αν καταφέρει φυσικά να την εγκαταλείψει…

Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννης Καπελέρης
Παίζουν: Βασίλης Μαυρογεωργίου και η ομάδα "ΚΑΤΑΛΑΘΟΣ" (αλφαβητικά): Φωτεινή Αθερίδου, Ιωάννης Καπελέρης, Φωτεινή Μπακλατζίογλου, Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Κώστας Σιλβέστρος.


Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: