Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Έρχεται το Live Manual

Leave a Comment
Το BIOS σε συνεργασία με την αναγνωρισμένη κοινότητα καλλιτεχνών Forest Fringe της Μεγάλης Βρετανίας και το Βρετανικό Συμβούλιο παρουσιάζει το διεθνές φεστιβάλ παραστατικών τεχνών Live Manual, στην Αθήνα, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5) και στο κτήριο της οδού Πειραιώς 84, προτείνοντας μερικές από τις πιο πρωτοποριακές μορφές των σύγχρονων παραστατικών δράσεων.
Με βασική θεματική τις instruction based performances, δράσεων, δηλαδή, που εξερευνούν όλο το φάσμα των οδηγιών (οδηγίες περφόρμερ προς το κοινό, κοινού προς περφόρμερ, συγγραφέα/ σκηνοθέτη προς περφόρμερ κοκ), το Live Manual επιχειρεί να διερευνήσει τη νέα δραματουργία που έχουν εισάγει οι περφόρμανς αυτές.
Θα παρουσιαστούν σε ένα ενιαίο πρόγραμμα, έξι από τις πιο επιδραστικές και πολυσυζητημένες παραστάσεις που έχουν περιοδεύσει ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Το πρόγραμμα αναλυτικά: 

4, 5 & 7 Απριλίου
Berlin, Nevada, Still Night - Athens (UK/ IT)
Το Still Night, εμπνευσμένο από τις Αόρατες Πόλεις του Italo Calvino, διαλέγει την Αθήνα ως τον βασικό του ηθοποιό. H περφόρμανς ξεκινά ως μια διάλεξη για την πόλη μέσα από τα μάτια ενός ξένου, δοσμένη σε μία υβριδική διάλεκτο. Είναι η πόλη της Αθήνας, ιδωμένη μέσα από εκατομμύρια πρίσματα, μπερδεύοντας πραγματικά μέρη με μυθικές οπτικές μέχρι που κάτι αλλάζει και το δωμάτιο εξαφανίζεται.

5, 6 & 7 Απριλίου

Tania El Khoury, Jarideh (LB)
Μια μυστική συνάντηση και μία πολύ ύποπτη ένας-προς-έναν περφόρμανς, στην οποία ο περφόρμερ και ένα μέλος του κοινού είναι συνεργοί στο έγκλημα.
Εμπνευσμένη από ταινίες μυστηρίου και εγκλήματος, την καλλιέργεια της τρομοκρατίας από τη Μητροπολιτική Αστυνομία της Αγγλίας και από τις επιχειρήσεις που έγιναν στο παρελθόν από γυναίκες στρατιωτικούς στην Λιβανέζικη αντίσταση.

6 Απριλίου
Forced Entertainment, Quizoola! (UK)
Οι Forced Entertainment επιστρέφουν στο BIOS για τέταρτη —συνεχόμενη— χρονιά παρουσιάζοντας ξανά το Quizoola!
«Ποια είναι η πρωτεύουσα της Ισπανίας; Που πηγαίνουν οι άνθρωποι όταν πεθάνουν; Τι είναι δέντρο; Είσαι φυσική ξανθιά;» Το Quizoola! βασίζεται σε ένα κείμενο 2.000 ερωτήσεων του Tim Etchells, καλλιτεχνικού διευθυντή της ομάδας και η χρονική διάρκεια της περφόρμανς φθάνει τις έξι ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας το κοινό είναι ελεύθερο να φύγει και να επιστρέψει όποτε και όσες φορές θέλει. Οι τρεις περφόμερς, με μουτζουρωμένα πρόσωπα κλόουν, διαλέγοντας από τις ερωτήσεις του κειμένου, ρωτούν ο ένας τον άλλον. Κάθε περφόρμερ δίνει την δική του απάντηση, δημιουργώντας έτσι διαφορετική και ξεχωριστή ενέργεια.

10, 11, 12, 13, 14 Απριλίου
Nassim Soleimanpour, White Rabbit Red Rabbit (IR)
Χωρίς σκηνοθέτη και σκηνικό, ένας διαφορετικός κάθε βράδυ ηθοποιός καλείται να διαβάσει το κείμενο του Nassim Soleimanpour, ενός Ιρανού συγγραφέα που επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στο στρατό, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις του Φεστιβάλ Εδιμβούργου 2011, το White Rabbit, Red Rabbit είναι μια παράσταση της οποίας η ιστορία και η έκβαση είναι έκπληξη τόσο για το κοινό, όσο και για τον ίδιο τον ηθοποιό.
Κανένας ηθοποιός δεν έχει διαβάσει το κείμενο πριν από την στιγμή που βρίσκεται μπροστά στο κοινό. Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά εκπλήξεων που επιφυλάσσεται για το κοινό στην ιδιοφυή παραβολή του Ιρανού συγγραφέα. Η απουσία του συγγραφέα συμβολικά καλύπτεται από μια άδεια καρέκλα που κρατείται για αυτόν σε κάθε παράσταση. Η παρουσία του, όμως, είναι αισθητή καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.


11, 12, 13 Απριλίου
Andy Field, Motor Vehicle Sundown (UK)
Το Motor Vehicle Sundown είναι μια διαδραστική ακουστική εμπειρία για δύο ανθρώπους μέσα σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο εν μέσω μιας πολύβουης πόλης. Μια κούρσα με φόντο ένα ιστορικό θεματικό πάρκο σε παρακμή, σε κάποιο αδιευκρίνιστο σημείο στο μέλλον, όπου τα αυτοκίνητα έχουν από καιρό εκλείψει.
Η περφόρμανς μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στην ιστορία της σχέσης μας με το αυτοκίνητο και την Αμερική. Ακούγοντας οδηγίες από ακουστικά, οι δύο κάθε φορά θεατές/ συμμετέχοντες διασχίζουν απέραντα χωράφια και ατελείωτες λεωφόρους, χαζεύοντας από το παράθυρο έναν κόσμο της προσωπικής τους φαντασίας.

12 Απριλίου
Chris Thorpe & Hannah Jane Walker, I wish I was lonely (UK)
Το I wish I was lonely είναι μια συμμετοχική περφόρμανς για την συνδεσιμότητα. Μια περφόρμανς στην οποία το κοινό δεσμεύεται να αφήσει τα κινητά του τηλέφωνα ανοιχτά. Μια περφόρμανς που διερευνά τι σημαίνει να συμμετέχει κανείς στην επικοινωνία-ή όχι. Θα υπάρξουν ποιήματα, θα υπάρξουν ιστορίες και θα υπάρξει συζήτηση.
Το I wish I was lonely είναι η καινούρια παράσταση των νικητών του Fringe First, Hannah Jane Walker και Chris Thorpe, (διαδεχόμενη το The Oh Fuck Moment του 2011) που θέτει το ερώτημα αν τα αόρατα κύματα στα οποία είμαστε δεμένοι μπορεί να πνίγουν το ποιοι πραγματικά είμαστε.




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: