Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Βρωμιά" (Θέατρο Τ, από 4/2), "Αρίστος" (Αθήναιον, από 22/2), "Σκηνές από έναν γάμο" (Σοφούλη, από 4/3), "Το τίμημα" (Αριστοτέλειον, από 13/3)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 'Ο Ηλίθιος': ο 'ιερός μωρός' που κηρύττει την αγάπη

Leave a Comment
"O Ηλίθιος" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή. (7-4-2018)

Ημείς μωροί δια Χριστόν,υμείς δε φρόνιμοι εν Χριστώ
Προς Κορινθίους επιστολή Αποστόλου Παύλου (Α Κορινθίους 4,10 )

Ένας πρίγκιπας που θρυμματίζεται από καλοσύνη.

Ο "Ηλίθιος", ο πρίγκιπας Μίσκιν, πάσχων από επιληψία, επιστρέφει στη Ρωσία μετά από πολυετή απουσία. Στην Αγία Πετρούπολη περιφρονούν και χλευάζουν την αθωότητά του. Εκείνος όμως ανταποδίδει καλοσύνη. Όταν έξαφνα κληρονομεί μια μεγάλη περιουσία βρίσκεται στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος. Για όλους η αγαθή φύση του πρίγκιπα είναι ακατανόητη και προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα. Ο ιερός "Ηλίθιος" όταν βρίσκεται στη δίνη των ανθρώπινων παθών, της απαξίωσης, της απληστίας, του έρωτα και της ζήλιας, απαντά με αυταπάρνηση, αγάπη και αυτοθυσία.

Όμως ποιος είναι καλός; Αυτός που δεν πράττει το κακό; Πόσο δύσκολο είναι να είσαι καλός; Στην εποχή μας, και σε κάθε εποχή, έχουν μερίδιο οι καλοί άνθρωποι; Και πάνω απ’ όλα, υπάρχει περίπτωση ο καλός να μην "σταυρωθεί";

"O Ηλίθιος" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή. 

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: "Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, γράφεται εξ’ ολοκλήρου στην Ευρώπη, μακριά από την Ρωσία, σε μια εποχή απελπισίας, δριμύτατης φτώχειας και νοσταλγίας του Φιοντόρ για την πατρίδα. Με τις επιληπτικές κρίσεις να τον βασανίζουν και τις προσωπικές υπαρξιακές αγωνίες να τον ταλανίζουν, γεννιέται "Ο Ηλίθιος", ένα μυθιστόρημα που όπως σημείωνε ο ίδιος ο συγγραφέας 'σχετίζεται με την απόδοση της εικόνας ενός πραγματικά καλού και θετικού ανθρώπου'. Ο "Ηλίθιος" είναι η εικόνα μιας κοινωνίας που φαίνεται να θέλει να ξορκίσει το κακό και να αναζητά το καλό. Ο 'ιερός μωρός', όπως χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον Ντοστογιέφσκι, ο πρίγκιπας Μίσκιν, ο ηλίθιος, κηρύττει την αγάπη. Αγάπη. Αγάπη που οδηγεί πάντα στην σταύρωση".

Μετάφραση-διασκευή: Αντώνης Κούφαλης, Κωνσταντίνος Κούφαλης
Σκηνικά-κοστούμια: Λίλη Πεζανού
Μουσική-sound Design: Μίνως Μάτσας
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Κίνηση: Γιάννης Γιαπλές
Δημιουργία video παράστασης: Xρυσούλα Κοροβέση
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Μαργαρίτη
Β' βοηθός σκηνοθέτη: Αντώνης Μόργκαν Κωνσταντουδάκης
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης
Promo video: Μιχάλης Μαυρομούστακος

Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρία Κίτσου, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Κωνσταντίνου, Γιώτα Φέστα, Ιωάννης Παπαζήσης, Γιώργος Δεπάστας, Στάθης Μαντζώρος, Χάρης Χιώτης.

Συμμετέχει το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro.

Συμμετέχουν: Μίνα Βεατρίκη, Μαίρη Βούλγαρη, Μελίνα Κέντογλου, Ελένη Κερολλάρη, Βέρα Μακρομαρίδου, Δήμητρα Στάικου, Σοφιάνα Ανθίπη Φωτίδη.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ. 210 4143310)
Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 17:00 και 21:00, Κυριακή στις 19:00, από 12 Απριλίου έως 3 Ιουνίου 2018
Εισιτήρια: 30€ (διακεκριμένη), 25€ (Α' Ζώνη), 20€ (φοιτητικό, ανέργων Α' Ζώνη), 20€ (Β' Ζώνη), 15€ (φοιτητικό, ανέργων Β' Ζώνη), 15€ (Γ' Ζώνη), 10€ (φοιτητικό, ανέργων Γ' Ζώνη)

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: