Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Βρωμιά" (Θέατρο Τ, από 4/2), "Αρίστος" (Αθήναιον, από 22/2), "Σκηνές από έναν γάμο" (Σοφούλη, από 4/3), "Το τίμημα" (Αριστοτέλειον, από 13/3)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Βιβλιοπρόταση: 'Splinters': 7 μονόπρακτα της Νίνας Ράπη

Leave a Comment
(31-1-2018)
Νίνα Ράπη, Splinters, εκδόσεις Σοκόλη, Αθήνα 2017.

Γραμμένα με χιούμορ, επίκαιρα και διαχρονικά, τα επτά μονόπρακτα της Νίνας Ράπη επικεντρώνονται σε σχέσεις φίλων, φύλων και φυλών, σχέσεις ερωτικές, εξουσιαστικές και ανθρώπινες, μιλώντας για όλα αυτά που (δεν) τολμάμε.

Splinters είναι…
Οι ακίδες που τρυπούν το δέρμα. Θραύσματα σχέσεων. Καθημερινών. Ή όχι;
Οι μικρές λεπτομέρειες στην επικοινωνία, που ξεσκεπάζουν τα χάσματα.
Ό,τι σημαίνει "έλξη/επαφή/έρωτας/αγάπη" όταν ξύσεις την επιφάνεια.
Μια ιστορία που δε λέγεται με λόγια. Συμβαίνει, εξελίσσεται υπόγεια, ωριμάζει και ξεσπά. Ανάμεσα στις λέξεις, πίσω από τα πρόσωπα, κάτω από τους ρόλους.
Μια γραφή που κατανοεί βαθιά και ανατρέπει τους ορισμούς του λεξικού των ηρώων της. Αφήνει τον λόγο στην ηδονή και επιτρέπει την οδύνη.
Επτά μονόπρακτα που συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο έργο.
Ένα ταξίδι από την ορμή προς την ωριμότητα. Από την κοινωνική σύμβαση προς την ελευθερία της συνείδησης. Και από το ζωτικό ψέμα στην εντροπία του ασυνείδητου.
Αμαλία Κοντογιάννη

*Η παρουσίαση της έκδοσης του νέου έργου της Νίνας Ράπη "Splinters" θα γίνει την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:00, στο βιβλιοπωλείο IANOS στη Θεσσαλονίκη (κατάστημα Αριστοτέλους), παρουσία της συγγραφέως.

Για το βιβλίο μιλούν οι: κ. Έλση Σακελλαρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Αμαλία Κοντογιάννη, θεατρολόγος και κ. Αλέξανδρος Μιχαήλ, σκηνοθέτης.

Σημείωμα της εκδότριας, Αθηνάς Σοκόλη
"Με τη Νίνα Ράπη έχουμε ανταμώσει ξανά στο παρελθόν. Εκδώσαμε τις "Άγριες νότες" που παραστάθηκαν το 2014-2015 στο Αγγέλων Βήμα. Ένα πολιτικό κείμενο με την ευρύτερη σημασία του όρου "πολιτικό", που το υπόστρωμά του ωστόσο είναι έντονα υπαρξιακό. Όπως και το "Splinters". Ένα ταξίδι στον ανθρώπινο ψυχισμό, στις πιο μύχιες σκέψεις, στους μεγαλύτερους φόβους, στα κρυφοσκιρτήματα αισιοδοξίας, σε ένα συναισθηματικό παλίμψηστο. Η Νίνα, όμως, με το κείμενό της "Angelstate" είναι και μία από τους πέντε συγγραφείς που απαρτίζουν την Oberon Anthology of Modern Greek Plays, την πρώτη ανθολογία ελληνικών αυτοτελών έργων στην αγγλική γλώσσα, η οποία εκδόθηκε από τις καταξιωμένες εκδόσεις Oberon, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σοκόλη. Καλοτάξιδο να είναι το νέο βιβλίο της και καλοτάξιδη να είναι και η σύμπλευση όλων των αναγνωστών του".


Νίνα Ράπη–Σύντομο Βιογραφικό
Γράφει θεατρικά και διηγήματα. Στα θεατρικά της συγκαταλέγονται τα: Angelstate, Άγριες Νότες/Wild Beats, Kiss the Shadow, Reasons to Hide, Edgewise/Ακροβασία, Lovers, Dreamhouse, Dance of Guns, Ithaka, καθώς και πολλά μονόπρακτα. Έργα της έχουν βραβευτεί ή διακριθεί και όλα έχουν ανεβεί/παρουσιαστεί σε χώρους όπως: Southbank Centre (London Literature Festival), Soho Theatre Studio, Lyric Theatre Studio, ICA, Riverside Studios, Gielgud Theatre (West End Shorts Festival) {Λονδίνο}. Εθνικό θέατρο, Θέατρο Τέχνης (Φεστιβάλ Αναλογίων), Θέατρο Εμπρός (Queer Φεστιβάλ), Αγγέλων Βήμα (Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Έργου), Θέατρο Μπίπ {Ελλάδα}. BITS Festival, Πιράνι, Ινδία (πρώτο βραβείο), 10Χ10 Φεστιβάλ, Estaca Zero Teatro, Πορτογαλία.

Το 2017 κυκλοφόρησε στο Λονδίνο ο συλλογικός τόμος The Oberon Anthology of Contemporary Greek Plays, ο οποίος συμπεριλαμβάνει το έργο της Angelstate. Το 2016 ήταν η επίσημη καλεσμένη συγγραφέας στο φεστιβάλ Ανοιχτή Σκηνή του Δήμου Θεσσαλονίκης. To 2015 ανέβηκε για δεύτερη χρονιά το έργο της Άγριες Νότες και το Angelstate παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης, στο Φεστιβάλ Αναλογίων. Το 2014 κυκλοφόρησε η τελευταία της συλλογή διηγημάτων Κατάσταση Φούγκας (εκδόσεις Κέδρος). Τον ίδιο χρόνο, το λιμπρέτο της Raven ανέβηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Δίδαξε Δημιουργική/Θεατρική Γραφή στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Greenwich για πολλά χρόνια. Διετέλεσε επίσης ιδρύτρια και αρχισυντάκρια του πρωτοποριακού περιοδικού Brand Literary Magazine.


*Το έργο της Νίνας Ράπη "Splinters" παρουσιάζεται στο Θέατρο Τ της Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μιχαήλ (από 5 Φεβρουαρίου 2018)


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: