Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Συνέντευξη: Ο Stand Up κωμικός Δημήτρης Χριστοφορίδης

Leave a Comment
Ο Δημήτρης Χριστοφορίδης στο Athens Comedy Festival(28-4-2017)

Με αφορμή το Athens Comedy Festival (19-21 Μαΐου, Gazarte) η Κατερίνα Πεσταματζόγλου συνομιλεί με τον stand up κωμικό Δημήτρη Χριστοφορίδη.

—Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το Stand up Comedy;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι το 2008 στις "νύχτες κωμωδίας" της Λουκίας Ρικάκη. Έκανα μια οντισιόν και με πήραν. Έπαιξα πρώτη φορά ένα Σάββατο, με 150 άτομα κοινό και πήρα ένα γέλιο, το οποίο είναι και το μοναδικό μέχρι σήμερα.

—Τι σου αρέσει στο συγκεκριμένο είδος;

Απολύτως τίποτα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να είσαι κωμικός και να γράφεις αστεία και λίγο πριν βγεις στην σκηνή το άγχος είναι αδιανόητο. Βέβαια είναι καλύτερο από το να γυρίσω στην Βέροια, να ανοίξω μαγαζί, να κάνω 5 παιδιά και να έχω την μάνα μου πάνω από το κεφάλι μου.

—Πιστεύεις πως έχει διαδοθεί περισσότερο σε σύγκριση με παλιότερα; Αν ναι, γιατί;

Δυο είναι οι λόγοι, νομίζω. Πρώτος η κρίση που βοήθησε να καταρρεύσουν τα παλιά στερεότυπα περί ζωής. Πτυχίο, στρατός, γάμος, παιδιά, κηδεία. Πλέον οι άνθρωποι αποφασίζουν να ζήσουν έξω από τον κοινωνικό φορμαλισμό που τους όρισε η οικογένεια. Άνθρωποι με δυο μεταπτυχιακά αποφασίζουν να γίνουν δάσκαλοι γιόγκα ή ό,τι άλλο θέλουν και πολύ καλά κάνουν. Πάλι θα πεθάνουμε στο τέλος, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε περάσει καλύτερα στο ενδιάμεσο. Ο άλλος λόγος είναι ότι έγινε καλύτερη η κωμωδία. Πιο επαγγελματική, πιο σαφής και πιο αστεία. Φυσικά το κοινό το απολαμβάνει και το ζητάει περισσότερο.

—Όποιος έχει χιούμορ, μπορεί να γίνει κωμικός; Ποια είναι τα απαραίτητα προσόντα που πρέπει να έχει ένας επαγγελματίας του Stand up;


Ναι, το χιούμορ είναι η βασική προϋπόθεση να γίνει κάποιος κωμικός. Μετά χρειάζεται πολλή δουλειά. Παραστάσεις, γράψιμο, υπομονή, όχι πολλά τηγανητά.

—Γιατί είναι λιγότερες οι γυναίκες;

Γιατί η κοινωνία είναι φαλλοκρατική.

—Ποια είναι η θεματολογία των κειμένων σου;

Ό,τι έχει να κάνει με την καθημερινή ζωή. Σκέψεις, αποφάσεις, ανικανότητα, τηλεφωνήματα από την μάνα που σε ρωτάει αν έφαγες.

—Ποια θέματα αποφεύγεις;

Κανένα δεν αποφεύγω. Απλώς δεν μπορώ να είμαι καλός σε όλα. Κάποια με ενδιαφέρουν περισσότερο να τα επικοινωνήσω με το κοινό και άρα είναι και πιο αστεία.

—Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς για να γράψεις ένα κείμενο;

Ξεκινάω με μια ιδέα που συνειρμικά την δουλεύω προσπαθώντας να δω αν έχει αστείες σκέψεις. Μετά τις δουλεύω στο χαρτί και μετά πάνω στη σκηνή.

—Ποιο είναι το πιο τολμηρό θέμα για το οποίο έχεις μιλήσει σε παράστασή σου; Πώς αντέδρασε το κοινό;

Για το ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε λίγο gay και οι άντρες αυτό μέσα μας το κάνουμε block γιατί είμαστε ομοφοβικοί. Καλά αντέδρασε, εκτός από αυτούς που ψηφίζουν Ανεξάρτητους Έλληνες.

—Το πιο αστείο πράγμα που σου έχει τύχει την ώρα που παίζεις; Κάποιο ευτράπελο ενδεχομένως;

Όχι, δεν μου έχει τύχει κάτι φοβερό. Άνθρωποι που πετάγονται νομίζοντας, λανθασμένα, ότι θα βοηθήσουν την παράσταση να γίνει πιο αστεία, τεχνικά προβλήματα κτλ. είναι μέσα στην φύση της δουλειάς και οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και σεβασμό προς εμάς και στο κοινό που έχει έρθει να παρακολουθήσει.

—Πώς νιώθεις όταν ένα αστείο, που το θεωρούσες πολύ καλό, στην πράξη δε λειτουργεί και το κοινό δε γελά;

Είναι το πιο συχνό συναίσθημα και το πιο δύσκολο να γίνει αποδεκτό από έναν κωμικό. Το stand up comedy είναι κατά βάση, αποτυχία. Για να πεις ένα καλό αστείο πρέπει να έχεις γράψει 9 που δεν θα πετύχουν. Το δέχεσαι και ξαναδουλεύεις το αστείο μέχρι να λειτουργήσει.

—Η σχέση σου με το Internet;

Όπως η σχέση με τον ηλεκτρισμό, την ύδρευση και την τροφή.

—Η σχέση σου με το χρήμα;

Προσπαθώ να παράγω περισσότερο από όσο καταναλώνω.

—Πώς θα περιέγραφες με σύντομο κωμικό τρόπο την πολιτική σκηνή της Ελλάδας σε σχέση με την παγκόσμια;

"Η χώρα μου είναι αποικία, μιας πιο μεγάλης αποικίας" Στέρεο Νόβα, ένα κλεμμένο ποδήλατο.

—Η πεντάδα των αγαπημένων σου κωμικών (ελλήνων είτε ξένων);

Ε, τώρα ας μην χρησιμοποιήσω την σελίδα σας για να ανταλλάξω φιλοφρονήσεις με συναδέλφους...

—Τι αντιπαθείς και τι λατρεύεις στους ανθρώπους;

Λατρεύω, ότι παρόλο που έχουν επίγνωση του θανάτου, δημιουργούν. Με στεναχωρεί όταν φοράνε άσχημα παπούτσια.

—Περίγραψε τα 5 λεπτά πριν βγεις στη σκηνή. Τι κάνεις και πώς νιώθεις;

Έχω κρίση πανικού, σκέφτομαι ότι θα αποτύχω και καλύτερα να γυρίσω στην Βέροια, να ανοίξω μαγαζί, να κάνω 5 παιδιά και να έχω την μάνα μου πάνω από το κεφάλι μου. Μετά βγαίνω στην σκηνή και όλα περνάνε. Αλλά με το που τελειώσει η παράσταση σκέφτομαι το ίδιο πάλι.

—Τι θα παρουσιάσεις στο Athens Comedy Festival;

Θα παρουσιάσω την καινούργια μου σόλο stand up comedy παράσταση με τίτλο "Lower με C". Μαζί μου σαν opening act θα είναι ένας εξαιρετικός νέος κωμικός, ο Αγγελος Σπηλιόπουλος. Παρασκευή 19 Μαϊου ώρα 22:15, στο Gazarte. Ελπίζω το κοινό να με βρει ενδιαφέροντα και να ανταποκριθεί στο κάλεσμα.






Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: