Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Θέλετε να χορέψομε Μαρία; από τη bijoux de kant

Leave a Comment
Θέλετε να χορέψομε Μαρία; της Μέλπως Αξιώτη στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων
(11-11-2016)

Σε ποια μεριά της γης να βρίσκουνται άραγε τα σπουδαία πράγματα...

Η bijoux de kant επιστρέφει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τη νουβέλα "Θέλετε να χορέψομε Μαρία;" της Μέλπως Αξιώτη.

Η νουβέλα της Μέλπως Αξιώτη κυκλοφόρησε το 1940. Γραφή ιδιότυπη, γλώσσα τρυφερή, ονειρική, κοφτή, λαχανιασμένη μέσα στην αγωνία της να συλλάβει τις καθαρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας, ξεδιπλώνει με τρόπο μοναδικό το απλό και συνάμα τρομακτικό που κρύβει η ζωή.
Η ιστορία μιας ζωής.
Η Άννα, η κυρία Θαλή, ο Γιάννης, άνθρωποι που ξεκίνησαν από αλλού, με το τρέμουλο να τα γνωρίσουν όλα γύρω τους. Γλείφουν χρόνια, λόγια, σιωπές, τρατάρουν την τύχη τους γέλια και δάκρυα, και κάποτε σμίγουν μαζί, ησυχασμένοι για το δρόμο που έκαναν.

Η ιστορία της ζωής.
Αφτιασίδωτη και επιθυμητή, όπως μια πρόσκληση σε χορό.

"Θέλετε να χορέψομε Μαρία;" της Μέλπως Αξιώτη, σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη.

Η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη σημειώνει: "Η κυρία Θαλή έζησε μόνη. Και κουβέντιαζε ολομόναχη. Η Άννα έτρεμε μήπως δεν προλάβει να τα γνωρίσει όλα στη ζωή. Και αναρωτιόταν σε ποια μεριά της γης να βρίσκουνται άραγε τα σπουδαία πράγματα. Ο Γιάννης κάποτε έφτασε στον θάνατο. Και τώρα έχει φτιάξει ένα θρόνο και περιμένει τη Μαρία του. Κάθε άνθρωπος θα καθόταν να αφηγηθεί τη ζωή του, αν βρισκόταν έστω κι ένας που να ‘θελε να τον ακούσει.

Άνθρωποι μιλάνε μόνοι τους, άλλοι ξαπλώνουν ανάσκελα και φτιάχνουν περιβόλια στον ύπνο τους, ορισμένοι φτάνουν στο θάνατο και γυρίζουν. Κι όλοι περιμένουμε τη Μαρία. Όμως, πρέπει να φτάσουνε να αξίζουνε τα πράγματα με τρόπο πιο τρομαχτικό από τα πράγματά μας τα καθημερνά. Γιατί στα σύνορα της περασμένης ζωής μας και στα τώρα, θα συναντήσουμε τη Μαρία. Εκεί θα βρίσκονται και τα σπουδαία πράγματα.

Στο "Θέλετε να χορέψομε Μαρία;" στέκομαι στο σύνορο αυτών που μπορώ να αφηγηθώ και σ’ αυτά που δε διανοούμαι ούτε να φανταστώ. Μια ερώτηση προσκαλεί σε κίνηση τις ιστορίες των ανθρώπων του ασήμαντου, αυτών των ελάχιστων που ατάραχοι παρατηρούν τα θαύματα που τους περιστοιχίζουν και μόνη τους έγνοια είναι να τα καταλάβουν ολοκληρωτικά, με όλη τους την τρομακτική λεπτομέρεια".

Δραματουργική μεταφορά: Γιάννης Σκουρλέτης, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευγενία Δελιαλή
Βίντεο: Βασίλης Κεκάτος
Φωτογραφίες: Γιώργος Βαλσαμής
Artwork: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Παίζουν: Αγγελική Παπαθεμελή, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Νάνσυ Μπούκλη.

Θέατρο της Οδού Κυκλάδων (Κυκλάδων 11 και Κεφαλληνίας, Κυψέλη, Αθήνα, τηλ. 210 8217877)
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, από 14 Νοεμβρίου 2016 έως 3 Ιανουαρίου 2017
Εισιτήρια: 14€ (κανονικό), 10€ (μειωμένο)
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: