Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Frida κι άλλο" (Θέατρο Τ, 28/5-1/6), "Χειμωνιάτικο παραμύθι" (Θέατρο ΕΜΣ, 1-3/6), "Η Ευθαλία του Γαλατά" (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, 7-10/6), "Αναζητώντας τον Αττίκ" (Μέγαρο Μουσικής, 7-12/6)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- 1984: Tο Οργουελικό Σύμπαν στη σκηνή του Θεάτρου Βασιλάκου

Leave a Comment
1984 του Τζωρτζ Όργουελ, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου
(18-11-2016)

Ο τίτλος του βιβλίου "1984" του Τζωρτζ Όργουελ εικάζεται ότι αποτελεί αναγραμματισμό του έτους 1948, κατά το οποίο ο συγγραφέας ολοκλήρωσε τη συγγραφή του κειμένου του.

Ενός κειμένου που έμελλε να αποτελέσει σημείο αναφοράς γύρω από την Λογοτεχνία της Δυστοπίας, παρουσιάζοντας έναν κόσμο απολυταρχισμού, δυστυχίας και απόλυτης καταπίεσης, όπου η αμείωτη προπαγάνδα του καθεστώτος, η συνεχής παρακολούθηση όλων των πολιτών και ο έλεγχος της ανθρώπινης σκέψης, αποτελούν τις βασικές δομές του Οργουελικού Σύμπαντος. Το "1984" είναι το βιβλίο στο οποίο γράφτηκε για πρώτη φορά η ιστορική φράση "Big Brother is Watching you" - "Ο Μεγάλος Αδερφός σε παρακολουθεί". Ένας αστικός μύθος λέει ότι ο Όργουελ εμπνεύστηκε σχεδόν ακαριαία τη βασική πλοκή του έργου του, όταν ως δημοσιογράφος στο BBC πέρασε τυχαία μπροστά από μια κάμερα και είδε το πρόσωπό του για πρώτη φορά σε μόνιτορ. Το 2008, οι Times τον κατέταξαν ως δεύτερο στη λίστα με τους 50 κορυφαίους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945.

"1984" του Τζωρτζ Όργουελ, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Η διασκευή και η σκηνοθεσία κατασκευάζουν μία οπτική της ιστορίας μέσα από το μυαλό του Ουίνστον/Όργουελ, ο οποίος συνομιλεί με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, παλεύοντας να παραμείνει λογικός, κόντρα σε μία κοινωνία που έχει απολέσει κάθε λογική. Είναι ήρωας; Είναι προδότης; Η γνωριμία του με την Τζούλια , του δίνει την ώθηση να προχωρήσει σε ακόμα πιο ακραία Εγκλήματα Σκέψης, ενάντια στο Κόμμα. To τέλος είναι προδιαγεγραμμένο: Η Αστυνομία Σκέψης θα τον συλλάβει και θα τον οδηγήσει στον Θάλαμο 101. Εκεί ο Ο’Μπράιεν, Βασανιστής; Ανακριτής; Δάσκαλος; Ιατρός;, μέσα από μια αποκαλυπτική διαδικασία τον φέρνει αντιμέτωπο με "το χειρότερο πράγμα στον κόσμο".

Αυτό που καθιστά το "1984" μοναδικό, είναι ότι είναι διαρκώς μπροστά από την εποχή του, όχι απλώς επίκαιρο. Μετά από την έκδοσή του, το 1949, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο άλλαξε για πάντα. Γεννήθηκε ο όρος Οργουελικός για να περιγράψει συνθήκες κυβερνητικής —και όχι μόνο— παρέμβασης στην ζωή των πολιτών, καθεστώτα ανελευθερίας, διαρκούς παρακολούθησης, και συλλογής ιδιωτικών πληροφοριών, ελέγχου της σκέψης.

Όμως, πώς μπορείς να πεις ότι ένα βιβλίο άλλαξε τον κόσμο, όταν ο κόσμος έχει παραμείνει ακριβώς ίδιος;

Νέα διασκευή: Ρόμπερτ Άικι, Ντάνκαν Μακμίλαν
Μετάφραση: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Βύρων Κατρίτσης
Βίντεο: Στάθης Αθανασίου
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Ηχητικός σχεδιασμός: Νικόλας Καζάζης
Μουσική διδασκαλία: Αλεξάνδρα Λέρτα
Ειδικά εφέ: Αφοί Αλαχούζοι
Μακιγιάζ: Έυη Ζαφειρόπουλου
Κομμώσεις: Talkin' Heads
Ειδικές Κατασκευές: Μπάμπης Κατσιμίχας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Δερμιτζάκη, Δημήτρης Οικονομίδης
Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Μεγαρίτου
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Βιολέττα Γύρα, Όλγα Μαυροειδή.

Παίζουν: Αργύρης Πανταζάρας, Νίκος Κουρής, Λένα Δροσάκη, Σωτήρης Τσακομίδης, Νίκος Πυροκάκος, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Ερρίκος Μηλιάρης, Αγησίλαος Μικελάτος.

Συμμετέχουν: Μελαχρινός Βελέντζας, Βησσαρίων Κανέλλος, Στυλιανός Καπούλας,
Απόστολος Κατσιριντάκης, Τάσος Κόρκος, Δημήτρης Μηλιώτης, Χρήστος Τσουλιάης
Και τα παιδιά: Ειρήνη Γουλιέλμου, Πέπη Κώνστα, Αθηνά Μισαηλίδου.
Στο Βίντεο εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Παντελής Δεντάκης, Δήμητρα Δερμιτζάκη, Βασίλης Κουκαλάνι, Αλεξάνδρα Λέρτα, Πόπη Λυμπεροπούλου.

Νέο Θέατρο Βασιλάκου (Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός, Αθήνα, τηλ. 211 0132002-5)


Κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:30 και 21:30, Κυριακή στις 20:00, από 25 Νοεμβρίου 2016

Εισιτήρια: Τετάρτη και Σάββατο (απόγευμα): 16€ (κανονικό), 12€ (μειωμένο)
Πέμπτη, Παρασκευή: 18€ (κανονικό), 12€ (μειωμένο)
Σάββατο, Κυριακή: 20€ (κανονικό), 14€ (μειωμένο)


Διάρκεια παράστασης: 101 λεπτά.
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: