Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Τρικυμία: ένα καρναβάλι φτιαγμένο από το υλικό των ονείρων

Leave a Comment
Στο μαγεμένο νησί της "Τρικυμίας" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, απόλυτος άρχοντας είναι ο Πρόσπερο, ο εξόριστος Δούκας του Μιλάνο που έχασε το θρόνο του από το σφετεριστή αδερφό του Αντόνιο, με τη βοήθεια του βασιλιά της Νάπολης Αλόνσο. Εκεί ζει απομονωμένος με την κόρη του Μιράντα, το πειθήνιο πνεύμα Άριελ και τον δύσμορφο σκλάβο Κάλιμπαν, αφοσιωμένος στις μυστικιστικές τέχνες. Όταν μια φοβερή τρικυμία θα φέρει, όχι τυχαία, ναυαγούς στο νησί του τους σφετεριστές, η ιστορία θα οδηγηθεί στη λύση της μέσα από τα ξόρκια, τον έρωτα και την συγχώρεση, δηλαδή όλα εκείνα τα συστατικά της μαγείας που καθιστούν το έργο του Σαίξπηρ μοναδικό και αξεπέραστο.

Η "Τρικυμία" γράφτηκε το 1610-1611 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1611. Είναι το τελευταίο έργο που έγραψε ο Σαίξπηρ και μαζί με το "Αγάπης αγώνας άγονος" είναι τα μοναδικά έργα του που έχουν πρωτότυπη πλοκή. Ο Σαίξπηρ εντάσσει στην "Τρικυμία" σκηνικές οδηγίες για μια σειρά από περίτεχνα σκηνικά εφέ, που έχουν σαν στόχο να μετατρέψουν την απλή ελισαβετιανή θεατρική σκηνή σε ονειρικό και απόκοσμο πεδίο. Έτσι, το πιο σύντομο και απλό στην κατασκευή του έργο του Σαίξπηρ, μετατρέπεται σε πλούσια και πολύπλοκη θεατρική φαντασμαγορία.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Τρικυμία" του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Κικής Στρατάκη.

"Είμαστε από το υλικό που είναι φτιαγμένα τα όνειρα", γράφει ο Σαίξπηρ, "και τα όνειρα τα φτιάχνουμε εμείς" συμπληρώνουν οι ηθοποιοί της ομάδας Push Your Art. Μια ομάδα τεσσάρων ηθοποιών και μιας χορεύτριας αφηγούνται την μαγική ιστορία της "Τρικυμίας" μέσα από ένα χαρούμενο καρναβάλι εναλλαγής ρόλων και χρωμάτων, πραγματικότητας και φαντασίας, τρέλας και λογικής, τραγικού και κωμικού. Οι εικόνες και τα όνειρα φτιάχνονται μπροστά στα μάτια των θεατών με όλα τα θεατρικά υλικά: τα σώματα, τους ήχους, τη μουσική, το φως.
Η Push Your Art Company είναι ένας πυρήνας καλλιτεχνών από διάφορους χώρους με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Προηγούμενες θεατρικές παραγωγές της ομάδας είναι οι παραστάσεις: "Νυκτόβια ζώα" του Χουάν Μαγιόργκα και "Μαζί με τ’ άπλυτα" του Κρίστοφερ Ντουράνγκ.

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Πρωτότυπη μουσική: Θεόδωρος Αλβανός
Σκηνικά–κοστούμια: Πέτρος Φραγκόπουλος, Μίλτος Δίγκας
Επιμέλεια κίνησης: Rhiannon Morgan
Επιμέλεια φωτισμών: Πολύβιος Σερδάρης
Βοηθός σκηνοθέτη–οργάνωση παραγωγής: Κωνσταντίνος Γκαϊτατζής
Φωτογραφίες–video: Ιωάννα Τοκμακίδου
Trailer: Γαβρήλος Ψαλτάκης

Παραγωγή: Push Your Art Company
Παίζουν: Μάριος Μεβουλιώτης, Rhiannon Morgan, Θωμαή Ουζούνη, Σοφία Σακελλαρίου, Πέτρος Φραγκόπουλος.

BlackBox (Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 829254)
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00, έως 24 Απριλίου 2016
Εισιτήρια: 12, 8 (φοιτητικό, ανέργων)Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: