Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Το ρεπερτόριο του Εθνικού θεάτρου

Leave a Comment
Με άξονα το στίχο του Ιωάννη Πολέμη "Τι είναι η πατρίδα μας", μότο για το Εθνικό Θέατρο τη διετία 2011–2013, συνεχίζεται η διερεύνηση του κεφαλαίου "Ελλάδα" που ξεκίνησε πέρυσι. Το ρεπερτόριο για το 2012 –2013 ακολουθεί τις ίδιες αρχές, με έργα ελληνικά ή ξένα αλλά με ελληνική θεματολογία.
Ας δούμε αναλυτικά τις παραστάσεις:


Ο Ορφέας στον Άδη του Τεννεσσή Ουίλλιαμς,σε σκηνοθεσία Barbara Weber. 
Στον παρακμασμένο αμερικάνικο Νότο, οι ήρωες του αρχαιοελληνικού μύθου βυθίζονται στην απόγνωση, τη μοναξιά και τις σαγηνευτικές μελωδίες της σκοτεινής άρπας του Ορφέα. Σκηνοθετεί η Διευθύντρια του Θεάτρου Neumarkt της Ζυρίχης Barbara Weber. 
Παίζουν: Νίκος Αλεξίου, Μισέλ Βάλλεϋ, Γιώργος Κοτανίδης, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Θέμις Μπαζάκα, Άλκηστις Πουλοπούλου, Γιούλικα Σκαφιδά, Άγγελος Τριανταφύλλου, Λυδία Φωτοπούλου, Μηνάς Χατζησάββας. 
Από 17 Οκτωβρίου 2012.

Οδύσσεια, σε σύλληψη, σκηνοθεσία, σχεδιασμό σκηνικού και σχεδιασμό φωτισμών Robert Wilson.

Ο Robert Wilson, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του κόσμου, εμπνέεται από το έπος του Ομήρου για να δημιουργήσει από την αρχή και εξ ολοκλήρου μία πρωτότυπη παράσταση για το Εθνικό Θέατρο (συμπαραγωγή με το Piccolo Teatro di Milano)
Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Θανάσης Ακκοκαλίδης, Γιώργος Γλάστρας, Ζέτα Δούκα, Σταύρος Ζαλμάς, Μαριάννα Καβαλιεράτου, Λυδία Κονιόρδου, Αλεξάνδρος Μυλωνάς, Μαρία Ναυπλιώτου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Άκης Σακελλαρίου, Γιώργος Τζαβάρας, Αποστόλης Τότσικας, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιωργής Τσαμπουράκης, Κοσμάς Φοντούκης.
Από 26 Οκτωβρίου 2012.

Ξένος 
Αόρατη Όλγα, του Γιάννη Τσίρου. 
Άουστρας ή Η Αγριάδα, της Λένας Κιτσοπούλου. 
Τα επιτυχημένα μονόπρακτα που γράφτηκαν έπειτα από ανάθεση του Εθνικού Θεάτρου και παρουσιάστηκαν πέρυσι σε μία ενιαία παράσταση με τον τίτλο Ξένος θα παιχτούν ξανά για όσους δεν πρόλαβαν να τα παρακολουθήσουν. 
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης/Γιάννης Καλαβριανός 
Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Λένα Παπαληγούρα, Γιωργής Τσουρής. 
Από 7 Νοεμβρίου 2012.Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού

Μια νύχτα γεμάτη εκπλήξεις, ποίηση και χιούμορ με το φανταστικό και το κωμικό στοιχείο να υφαίνουν έναν σαγηνευτικό ιστό σε ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. 
Παίζουν: Γιάννης Βογιατζής, Ευγενία Δημητροπούλου, Νίκος Κουρής, Γιώργος Κριθάρας, Νάντια Μουρούζη, Περικλής Μουστάκης, Γιώργος Μπινιάρης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Αργύρης Παντάζαρας, Άγγελος Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Ιωάννα Παππά, Φοίβος Ριμένας, Εύη Σαουλίδου, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Χάρης Τσιτσάκης.
Από 28 Νοεμβρίου 2012.

Ζ του Βασίλη Βασιλικού, σε σκηνική προσαρμογή-σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου. 
Το θρυλικό μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού που αναφέρεται στα γεγονότα γύρω από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη την άνοιξη του 1963, πενήντα χρόνια μετά, στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Παίζουν: Θανάσης Δήμου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κότσιφας, Χριστίνα Μαξούρη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Γιάννος Περλέγκας, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Χατζόπουλος.
Από 20 Δεκεμβρίου 2012.

Κόκκινα φανάρια του Αλέκου Γαλανού, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου. 
Το έργο του Αλέκου Γαλανού, που υπήρξε η βάση για την ομώνυμη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο σε μία σύγχρονη εκδοχή.
Παίζουν: Νίκος Αλεξίου, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Ευγενία Δημητροπούλου, Μαρία Κίτσου, Ελένη Κοκκίδου, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Φοίβος Ριμένας, Νικόλας Στραβοπόδης, Θεοδώρα Τζήμου, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Νίκος Ψαρράς 
Από 17 Ιανουαρίου 2013.

Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα
του Ευγένιου Ο’Νηλ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.
Η μεταφορά του μύθου της Ορέστειας στην εποχή του εμφυλίου πολέμου των ΗΠΑ συνθέτει ένα συνταρακτικό έργο με θέμα το θάνατο της οικογένειας ως βασικού πυλώνα της κοινωνίας.
Παίζουν: Ακύλλας Καραζήσης, Γιώργος Γάλλος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιώργος Κοτανίδης, Χρήστος Λούλης, Μάγια Λυμπεροπούλου, Θέμις Μπαζάκα, Αργύρης Πανταζάρας, Μαρία Πρωτόπαππα, Γιούλικα Σκαφιδά, Χρήστος Στέργιογλου, Χάρης Τσιτσάκης.
Από 21 Φεβρουαρίου 2013.

Γκόλφω του Σπυρίδωνος Περεσιάδου, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου
Το δραματικό ειδύλλιο του Σπυρίδωνος Περεσιάδου αφηγείται μια τραγική ερωτική ιστορία με φόντο την εξιδανικευμένη εικόνα της ελληνικής υπαίθρου του 1893. Τι έχει απομείνει από το τότε, σήμερα;
Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Γιάννης Βογιατζής, Μαρία Διακοπαναγιώτη, Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Κότσιφας, Χριστίνα Μαξούρη, Γιώργος Μπινιάρης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Λυδία Φωτοπούλου, Χάρης Φραγκούλης. 
Από 2 Μαρτίου 2013.

Vitrioli του Γιάννη Μαυριτσάκη, σε σκηνοθεσία Olivier Py. 
Το καινούργιο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη, τοποθετημένο σ’ ένα σύγχρονο πλαίσιο αποκάλυψης, αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού που ζει στις παρυφές της πραγματικότητας, συνομιλεί με τις δυνάμεις του χάους, αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην διαβρωτική δύναμη της ζωής και την άρνησή της. Σκηνοθετεί ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Οντεόν, που αναλαμβάνει από το 2014 Διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Olivier Py.
Παίζουν: Μαρία Κεχαγιόγλου, Δημήτρης Μοθωναίος, Περικλής Μουστάκης, Κίττυ Παϊταζόγλου, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Χατζόπουλος κ.α.
Από 15 Μαρτίου 2013.

Θεατές του Μάριου Ποντίκα, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. 
Σε ένα δωμάτιο ενός άθλιου ξενοδοχείου, ένας "θεατής" παρακολουθεί από μία τρύπα στον τοίχο το δράμα ενός ανάπηρου πρώην ταγμασφαλίτη και της γυναίκας του. Την τρομερή μαρτυρία του θα μοιραστεί στη συνέχεια με τη δική του σύντροφο καθώς το κοινό κρυφοκοιτάει τώρα τη δική του ιστορία. 
Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη, Νικόλας Παπαγιάννης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Νίκος Ψαρράς. 
Από 20 Μαρτίου 2013.

Θέατρο Δραματικής Σχολής
Πενθεσίλεια του Χάινριχ φον Κλάιστ, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση.
Μία άγρια ιστορία έρωτα ανάμεσα στην Ιππολύτη, βασίλισσα των Αμαζόνων, και τον Αχιλλέα αρχηγό των Ελλήνων τον καιρό τον Τρωικού πολέμου. Από τους σπουδαστές του Γ έτους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.
Από 29 Μαρτίου 2013.

Παιδική Σκηνή
Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου της Άλκης Ζέη, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.
Η Παιδική Σκηνή θα επαναλάβει ένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα ελληνικά παιδικά μυθιστορήματα σε μία παράσταση που μαγεύει μικρούς και μεγάλους
Παίζουν: Έφη Γούση, Γιάννης Διαμαντής, Ανδρέας Κοντόπουλος, Κωστής Κορωναίος, Αννίτα Κούλη, Γιώργος Μάζης, Έλενα Μαρσίδου, Μιχάλης Μουλακάκης, Δημήτρης Πασσάς, Γρηγόρης Σταμούλης, Ελεάνα Στραβοδήμου, Μαρία Τσιμά.
Από 4 Οκτωβρίου 2012.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: