Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

35 χρόνια Αέναον Χοροθέατρο Ντανιέλ Λομμέλ

Leave a Comment
Το Αέναον Χοροθέατρο δημιουργήθηκε το 1980, από τον γάλλο Ντανιέλ Λομμέλ, με την υποστήριξη ελλήνων καλλιτεχνών. Με τη συνεργασία του Μίνωα Βολανάκη, η πρώτη παράσταση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στα Νταμάρια των Βράχων του Βύρωνα. Το 1982, με την αρωγή της Μελίνας Μερκούρη, ενσωματώθηκε στο δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Από το 1990 έως το 2002, το Αέναον Χοροθέατρο, που όλα τα χρόνια διατήρησε το ελληνικό του όνομα, παρουσίασε πολλά έργα με έδρα τη Γαλλία, 12 από τα οποία ανέβηκαν με τη συνεργασία ελλήνων ποιητών, μουσικών και χορευτών. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κορέζ στην πόλη Μπουρζ και σε περιοδείες στην Ευρώπη (Βέλγιο, Ισλανδία, Γαλλία, Ιταλία), παρουσίασε πολλές φορές έργα με ελληνικά θέματα, προβάλλοντας στο εξωτερικό τον ελληνικό πολιτισμό και έλληνες λόγιους και καλλιτέχνες -ποιητές, χορευτές, ηθοποιούς.

Με έδρα πλέον από το 2002 στην Αθήνα, φιλοδοξεί να συνεχίσει την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα, το Αέναον Χοροθέατρο έχει στο ενεργητικό του μια πλούσια δημιουργική πορεία με πάνω από 60 έργα και τουλάχιστον 700 παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ντανιέλ Λομμέλ
Ο χρόνος και οι κριτικοί έχουν τοποθετήσει τον Ντανιέλ Λομμέλ στο πάνθεον των 10 κορυφαίων χορευτών της γενιάς του. Σολίστας και καλλιτεχνικός συνδιευθυντής του "Μπαλέτου του 20ου αιώνα" του Μορίς Μπεζάρ, χόρεψε με σπουδαίους χορευτές όπως ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ.

Είχε προσκληθεί από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης και της Αμερικής και είχε χορέψει με τους πλέον φημισμένους καλλιτέχνες. Έμεινε όμως στη Θεσσαλονίκη. Στην Ελλάδα είχε έρθει το 1980 για ένα σεμινάριο έντεκα ημερών και τελικά έμεινε για δέκα ολόκληρα χρόνια. Ο ίδιος έλεγε "άπλωσα σχοινιά από καμπαναριό σε καμπαναριό, γιρλάντες από παράθυρο σε παράθυρο, χρυσές αλυσίδες από αστέρι σε αστέρι και χορεύω".

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Το Αέναον Χοροθέατρο παρουσιάζει 4 παραστάσεις για τον εορτασμό των 35 χρόνων παρουσίας του. 
"Brel–Βενετσάνου–Barbara–Piaf "
"Κεκλεισμένων των θυρών-Το Μάθημα-Boléro"
"Μ. όπως..."
"Οικία "Alba".

Σύγχρονο Θέατρο, (Ευμολπιδών 45, Γκάζι, Αθήνα, τηλ. 210 3425410)
5 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου 2015
Εισιτήρια: 15, 10 (μειωμένο)





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: