Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Ηλέκτρα" (Θέατρο Κήπου, 9-13/7), "Ορέστης" (Θέατρο Δάσους, 12-13/7), "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7)

Με όλο μου το είναι

Leave a Comment
To Θέατρο Στοά παρουσιάζει τη θεατρική σύνθεση "Με όλο μου το είναι" που αποτελείται από τους μονολόγους: "Η διάλεξη μιας μάνας" της Μαρίας Κονδύλη και Θάλειας Ασλανίδου, "Επικήδειος" του Ιάκωβου Καμπανέλλη και "Η Αντριάνα" του Θανάση Παπαγεωργίου.

"Η διάλεξη μιας μάνας" είναι ένας μονόλογος που ανήκε στο έργο "Φυτά εσωτερικού χώρου" που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Στοά στις 6 Οκτωβρίου του 1981 και που τότε ερμηνεύτηκε από την Μαρία Κονδύλη. Έκτοτε ξαναπαίχτηκε το 1985, στο σπονδυλωτό έργο "Κάτι έγινε και τσακ" με το οποίο γιορτάστηκαν τα 15 χρόνια της Στοάς, με ερμηνεύτρια τη Λήδα Πρωτοψάλτη που θα είναι και η τωρινή ερμηνεύτρια.
Ο γνωστός "Επικήδειος" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, γραμμένος το 1992, θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους μονόλογους του συγγραφέα και παίχτηκε, επίσης για πρώτη φορά στη Στοά, στις 7 Δεκεμβρίου του 1992, με τον Θανάση Παπαγεωργίου, που υπήρξε ο πρώτος ερμηνευτής, δημιουργώντας μια μοναδική επιτυχία. Ο ίδιος θα είναι και ο τωρινός ερμηνευτής.
Το κείμενο "Η Αντριάνα" θα είναι ο τρίτος μονόλογος του προγράμματος. Γράφτηκε το 2012 από τον Θανάση Παπαγεωργίου και είναι το πέμπτο θεατρικό του έργο που θα παιχτεί στη Στοά, προηγήθηκε το "89,90 FM stereo", το "Άντε γεια", το "Ακούω ήχον κώδωνος" που ήταν μια συρραφή κειμένων του Μποστ και διάφορα σκετς στο σπονδυλωτό "Τελεία gr". Θα ερμηνευτεί από την Εύα Καμινάρη.

Αν κάτι διακρίνει και τους τρεις μονολόγους είναι το γεγονός ότι κανένας, δεν είναι στην ουσία μονόλογος έστω κι αν επί σκηνής υπάρχει ένας μόνο ηθοποιός. Ο "Επικήδειος" και "Η Αντριάνα" είναι δύο μεγάλα τηλεφωνήματα όπου "συμπρωταγωνιστούν" με ίση συμμετοχή οι συνομιλητές από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου, η δε "Διάλεξη της μάνας" σύντομα εξελίσσεται σε έναν διάλογο με τα φανταστικά πρόσωπα που στοιχειώνουν την ύπαρξή της. Αυτή η υπαρξιακή αγωνία είναι εκείνο που χαρακτηρίζει και τα τρία έργα.

Στον "Επικήδειο" η ανάγκη της υστεροφημίας γίνεται τόσο επιτακτική για τους δυο συνομιλητές που η αγωνιώδης τους προσπάθεια να την πετύχουν, τους γελοιοποιεί στον θεατή, που παρακολουθεί το ξετύλιγμα των επιχειρημάτων τους, για να μπορέσουν να αποκτήσουν κι αυτοί μια μεγαλειώδη κηδεία για τους εαυτούς τους.
Στην "Διάλεξη της μάνας" η προσπάθεια της να αποδείξει μπροστά σε ένα ακροατήριο πως υπήρξε μια ιδανική μητέρα και σύζυγος, αποδεικνύεται αδύνατη, αφού δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη διάλεξή της. Τα παιδιά και ο σύζυγος, που στοίχειωσαν τη ζωή της, εμφανίζονται διαρκώς μπροστά της. Πολύ γρήγορα καταρρέει, διαπιστώνοντας ότι η ίδια έζησε μια ζωή που την αφιέρωσε στην αποτυχημένη προσπάθεια να δημιουργήσει την τέλεια οικογένεια.
Στην "Αντριάνα" η πρωταγωνίστρια αδυνατεί να σηκώσει το βάρος της προσπάθειας μιας ζωής να μην πικράνει τους άλλους και κυρίως να κρύψει την πληγή που της δημιούργησε η αδελφική σχέση. Μια ανώδυνη ερωτική περιπέτεια της αδελφής της, βγάζει στην επιφάνεια όλη την πίκρα που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια και που την καταδίκασε σε μια άχαρη και απρόσωπη ζωή.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Με όλο μου το είναι", σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου.

Σκηνικά-κοστούμια: Λέα Κούση.

Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Εύα Καμινάρη.

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, (Μεταμορφώσεως 7-9 και Αργυρουπόλεως, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 458591)
Πέμπτη, Παρασκευή: 21:15, Σάββατο: 18:30 και 21:15, Κυριακή: 20:00, από 1 έως 12 Οκτωβρίου 2014
Εισιτήρια: 15, 13 (φοιτητικό, ανέργων), 10 (απογευματινή)


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: